Skocz do zawartości

Browar Pero


pero

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #88. American Lager

 

Data: 
-----
15.11.2021

 

Surowce:
-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 7,5kg

* Karmelowy 150 EBC Viking Malt  - 0,1kg

* Simcoe 20g  

* Amarillo Gold 25g

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - jeden fermentor

Brewferm Lager 12 g - drugi fermentor

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 30 min

* 72°C 35 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 45 minut
* Amarillo Gold 25g 45 min 

* Simcoe 5 min
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #89. Marcowe

 

Data: 
-----
13.12.2021

 

Surowce:
-------- 

* Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 5 kg

* Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 4,5 kg

* Karmelowy 150 EBC Viking Malt  - 0,2kg

* Perle PL 100g   

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 30 min

* 73°C 35 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 50 minut

* Perle  50g 50 min 

* Perle  30g 15 min 

* Perle  20g 5 min 

 
Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #90. Porter Bałtycki

 

Data: 
-----
20.12.2021

 

Surowce:
-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 8,5 kg

* Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 0,5 kg

* Karmelowy 150 EBC Viking Malt  - 0,5kg

* Carafa (R) Special typ II - 0,18 kg

Słód Czekoladowy ciemny 1200 0,22kg

* Marynka 35g   

* Lubelski 33g

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 48°C - wsypanie słodów
* 64 20 min - tutaj pojawił się problem ze sprzętem, przypaliło się dno więc wszystko musiałem wylać, wyczyścić dno i jeszcze raz do gara po tej operacji temperatura spadła do 56°C

* 56°C - podgrzewanie do 64°C

* 64°C - 15 min

* 73°C 40 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 90 minut

* Marynka  35g 80 min 

* Lubelski  33g 10 min 

 

 

Wyszło około 28l i tylko 19 BLG. Nie chciało mi się już dłużej odparowywać.

Zastanawiam się czy po kilku dniach nie dodać cukru aby wyrównać do 21BLG.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #91. Citra Single Hop Lager

 

Data: 
-----
14.01.2022

 

Surowce:
-------- 

* Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann - 0,2kg

Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9 kg

* Karmelowy 150 EBC Viking Malt  - 0,1kg

* Citra 100g   

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 73°C 35 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 55 minut

Citra 40g 55 min 

* Citra 30g 15 min 

* Citra 30g 5 min 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #92. American Lager

 

Data: 
-----
28.01.2022

 

Surowce:
-------- 

Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9 kg

* Karmelowy 150 EBC Viking Malt  - 0,06kg

* Amarillo 40g   

* Simcoe 38g

* Sabro 35g

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 73°C 35 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 50 minut

* Amarillo 40g   50min

* Simcoe 38g  15min

* Sabro 35g. 5 min

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Miód pitny czwórniak dziś zlany znad osadu. Pewnie poleży tak do następnej zimy.

W smaku dość wytrawny. 

Nie mam wogole doświadczenia w miodach.

Czy można i czy wogole warto dosładzać miód pitny tak jak dosładza się wino?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #93. Marcowe

 

Data: 
-----
24.02.2022

 

Surowce:
-------- 

* Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 5 kg

* Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 4,5 kg

* Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann - 0,16kg

* Perle PL 100g   

* Lubelski 15g

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 61°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 73°C 35 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 50 minut

* Perle  50g 50 min 

* Perle  30g 15 min 

* Perle  20g 5 min 

* Lubelski  15g 2 min 

 

Wyszły 2 pełne fermentory 13,5 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #94. APA

 

Data: 
-----
14.06.2022

 

Surowce:
-------- 

* Viking Pale Ale malt 8 kg

* Amarillo 30g   

* Simcoe 35g

* Citra 15g

SafAle S-04 - jeden fermentor

* Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności - drugi fermentor

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 65°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 73°C 35 min

* 78°C 2 min


Chmielenie:

-----------
* 50 minut

* Amarillo  10g   50min

* Simcoe    30g   50min

* Amarillo  20g   15min

* Simcoe      5g  5min

* Citra         15g  5min

 

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #95. APA

 

Data: 
-----
16.07.2022

 

Surowce:
-------- 

* Viking Pale Ale malt 9 kg

* Amarillo 52g   

* Simcoe 58g

* Sabro 25g

* Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności 

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 65°C - wsypanie słodów
* 67 60 min

* 78°C 2 min


Chmielenie:

-----------
* 60 minut

* Simcoe    58g   60min

* Amarillo  52g   15min

* Sabro 25g  5min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #96. APA

 

Data: 
-----
29.07.2022

 

Surowce:
-------- 

* Viking Pale Ale malt 4,2 kg 

* Simcoe 18g

* Sabro 19g

* SafAle S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 20l wody 
* 65°C - wsypanie słodów
* 67 60 min

* 78°C 3 min


Chmielenie:

-----------
* 60 minut

* Simcoe 18g   60min

* Sabro 5g  60min

* Sabro 14g  15min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #97. Malinowe

 

Data: 
-----
29.07.2022

 

Surowce:
-------- 

* Viking Pale Ale malt 4,2 kg 

* Simcoe 18g

* Sabro 19g

* SafAle S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 20l wody 
* 65°C - wsypanie słodów
* 67 60 min

* 78°C 3 min


Chmielenie:

-----------
* 60 minut

* Simcoe 18g   60min

* Sabro 5g  60min

* Sabro 14g  15min

* Syrop malinowy Herbapol - 1l

* 1,5 kg mrożonych malin - planowane na cichą

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #98. IPA

 

Data: 
-----
17.08.2022

 

Surowce:
-------- 

* Viking Pale Ale malt 9 kg 

* Vic Secret 66g

* Sabro 45g

* Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności 

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 62 35 min
* 72 35 min

* 78°C 2 min


Chmielenie:

-----------
* 60 minut

* Vic Secret    33g   60min

* Vic Secret    25g   15min

* Sabro    15g   15min

* Vic Secret    8g   5min

* Sabro    30g   5min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #99. American Lager

 

Data: 
-----
02.12.2022

 

Surowce:
-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9,3kg 

* Vic Secret 55g  

* Cascade 25g

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - jeden fermentor

* Saflager S-23 - drugi fermentor

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 60°C - wsypanie słodów
* 64 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 50 minut


* Vic Secret 30g 50 min 

* Vic Secret 25g 15 min

* Cascade 25 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #100. Ala Marcowe

 

Data: 
-----
06.01.2023

 

Surowce:
-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5kg

* Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 4,5 kg

* Vic Secret 30g   

* Hallertauer Mittelfrüh 50g

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 61°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 73°C 30 min

* 78°C 3 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut

* Vic Secret 30g 60 min 

* Hallertauer Mittelfrüh 30g 20 min 

* Hallertauer Mittelfrüh 20g 10 min 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #101. American Lager

 

Data: 
-----
13.01.2023

 

Surowce:
-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9,5kg

* Vic Secret 45g  

* Cascade 45g

Brewferm Lager - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 72°C 35 min

* 78°C 3 min

 

Chmielenie:
-----------
* Vic Secret 30g    60 min

* Vic Secret 15g    15 min

* Cascade 20g       15 min

* Cascade 25g       5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #102. APA

 

Data: 
-----
17.05.2023

 

Surowce:
-------- 

Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 8,5kg

* Cascade  40g   

* Topaz 30g

SafAle S-04 

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 60°C - wsypanie słodów
* 62 35 min

* 72°C 35 min

* 78°C 5 min


Chmielenie:

-----------
* 50 minut

Topaz 30g   60min

Cascade  20g   15min

* Cascade      20g  5min

 

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #103. APA

 

 

 

Data: 

-----

30.06.2023

 

Surowce:

-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9kg

* Cascade 40g   

* Topaz 30g

* SafAle S-04 gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 40l wody 

* 60°C - wsypanie słodów

* 67 60 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Topaz 30g 60min

* Cascade 20g 15min

* Cascade 20g 5min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #104. Single Hop Citra

 

Data: 

-----

04.07.2023

 

 

 

Surowce:

-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9kg

* Citra 85g   

* SafAle S-04 gęstwa

 

Zacieranie:

------------

* 40l wody 

* 60°C - wsypanie słodów

* 67 60 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Citra 35g 60min

* Citra 25g 15min

* Citra 25g 5min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #105. APA

 

Data: 

-----

06.08.2023

 

Surowce:

-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg

* Monachijski 0,25 kg

* Citra 20g  

* Cascade 25g

* SafAle S-04 gęstwa

 

Zacieranie:

------------

* 20l wody 

* 60°C - wsypanie słodów

* 67 60 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Citra 20g 60min

* Cascade 13g 15min

* Cascade 13g 5min

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #106. Malinowe 

 

Data: 

-----

06.08.2023

 

Surowce:

-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg

* Monachijski 0,25 kg

* Citra 20g  

* Cascade 25g

* Syrop malinowy Herbapol 1,5 l

* SafAle S-04 gęstwa

 

Zacieranie:

------------

* 20l wody 

* 60°C - wsypanie słodów

* 67 60 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Citra 20g 60min

* Cascade 13g 15min

* Cascade 13g 5min

* Syrop malinowy Herbapol 1,5 l

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #107. APA

 

Data: 

-----

22.10.2023

 

Surowce:

-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9kg

 

* Citra 60g   

* Topaz 30g

* SafAle S-04 

 

Zacieranie:

------------

* 40l wody 

* 45°C - wsypanie słodów

* 67 60 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Topaz 30g 60min

* Citra 30g 15min

* Citra 30g 5min

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #108. Lager

 

Data: 

-----

28.11.2023

 

Surowce:

-------- 

* Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4,5kg

 

* Magnum 20g   

* Perle 14g

* Saflager W34/70

 

Zacieranie:

------------

* 40l wody 

* 55°C - wsypanie słodów

* 62 30 min

* 72 30 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Magnum 20g 60min 

* Perle 14g 10min

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #109. Dry Stout

 

Data: 

-----

02.12.2023

 

Surowce:

-------- 

* Słód Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg

Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,5 kg

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg

* Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2kg

* Citra 30g   

* SafAle S-04 - gęstwa

 

Zacieranie:

------------

* 40l wody 

* 55°C - wsypanie słodów

* 67 - 60 min

* 78°C - 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Citra 30g 60min 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #110. Sweet Stout

 

Data: 

-----

02.12.2023

 

Surowce:

-------- 

* Słód Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg

Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,5 kg

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg

* Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2kg

* Citra 30g   

* SafAle S-04 - gęstwa

* Laktoza spożywcza 500 g

 

Zacieranie:

------------

* 40l wody 

* 55°C - wsypanie słodów

* 67 - 60 min

* 78°C - 5 min

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Citra 30g 60min 

* Laktoza spożywcza 500 g - 1min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #111. Marcowe

 

Data: 
-----
09.12.2023

 

Surowce:
-------- 

* Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 2,5 kg

* Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 2,5 kg

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,45kg

* Słód Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4,5kg

* Perle PL 40g   

* Magnum 35g

* Saflager W34/70 gęstwa

 

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 45°C - wsypanie słodów
* 64 30 min

* 73°C 30 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut

Magnum  35g 60 min 

* Perle  20g 15 min 

* Perle  20g 5 min 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.