pero Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Warka #88. American Lager Data: ----- 15.11.2021 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 7,5kg * Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,1kg * Simcoe 20g * Amarillo Gold 25g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - jeden fermentor * Brewferm Lager 12 g - drugi fermentor Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 30 min * 72°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 45 minut * Amarillo Gold 25g 45 min * Simcoe 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Warka #89. Marcowe Data: ----- 13.12.2021 Surowce: -------- * Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 5 kg * Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 4,5 kg * Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,2kg * Perle PL 100g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 30 min * 73°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 50 minut * Perle 50g 50 min * Perle 30g 15 min * Perle 20g 5 min Edytowane 14 Grudnia 2021 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Warka #90. Porter Bałtycki Data: ----- 20.12.2021 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 8,5 kg * Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 0,5 kg * Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,5kg * Carafa (R) Special typ II - 0,18 kg * Słód Czekoladowy ciemny 1200 0,22kg * Marynka 35g * Lubelski 33g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 48°C - wsypanie słodów * 64 20 min - tutaj pojawił się problem ze sprzętem, przypaliło się dno więc wszystko musiałem wylać, wyczyścić dno i jeszcze raz do gara po tej operacji temperatura spadła do 56°C * 56°C - podgrzewanie do 64°C * 64°C - 15 min * 73°C 40 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 90 minut * Marynka 35g 80 min * Lubelski 33g 10 min Wyszło około 28l i tylko 19 BLG. Nie chciało mi się już dłużej odparowywać. Zastanawiam się czy po kilku dniach nie dodać cukru aby wyrównać do 21BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 17 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Warka #91. Citra Single Hop Lager Data: ----- 14.01.2022 Surowce: -------- * Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann - 0,2kg * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9 kg * Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,1kg * Citra 100g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 73°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 55 minut * Citra 40g 55 min * Citra 30g 15 min * Citra 30g 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Warka #92. American Lager Data: ----- 28.01.2022 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9 kg * Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,06kg * Amarillo 40g * Simcoe 38g * Sabro 35g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 73°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 50 minut * Amarillo 40g 50min * Simcoe 38g 15min * Sabro 35g. 5 min Edytowane 29 Stycznia 2022 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Miód pitny czwórniak dziś zlany znad osadu. Pewnie poleży tak do następnej zimy. W smaku dość wytrawny. Nie mam wogole doświadczenia w miodach. Czy można i czy wogole warto dosładzać miód pitny tak jak dosładza się wino? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Warka #93. Marcowe Data: ----- 24.02.2022 Surowce: -------- * Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 5 kg * Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 4,5 kg * Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann - 0,16kg * Perle PL 100g * Lubelski 15g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 61°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 73°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 50 minut * Perle 50g 50 min * Perle 30g 15 min * Perle 20g 5 min * Lubelski 15g 2 min Wyszły 2 pełne fermentory 13,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 (edytowane) Warka #94. APA Data: ----- 14.06.2022 Surowce: -------- * Viking Pale Ale malt 8 kg * Amarillo 30g * Simcoe 35g * Citra 15g * SafAle S-04 - jeden fermentor * Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności - drugi fermentor Zacieranie: ------------ * 40l wody * 65°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 73°C 35 min * 78°C 2 min Chmielenie: ----------- * 50 minut * Amarillo 10g 50min * Simcoe 30g 50min * Amarillo 20g 15min * Simcoe 5g 5min * Citra 15g 5min Edytowane 14 Czerwca 2022 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Warka #95. APA Data: ----- 16.07.2022 Surowce: -------- * Viking Pale Ale malt 9 kg * Amarillo 52g * Simcoe 58g * Sabro 25g * Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności Zacieranie: ------------ * 40l wody * 65°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 2 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Simcoe 58g 60min * Amarillo 52g 15min * Sabro 25g 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 30 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 Warka #96. APA Data: ----- 29.07.2022 Surowce: -------- * Viking Pale Ale malt 4,2 kg * Simcoe 18g * Sabro 19g * SafAle S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 20l wody * 65°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 3 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Simcoe 18g 60min * Sabro 5g 60min * Sabro 14g 15min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 30 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 Warka #97. Malinowe Data: ----- 29.07.2022 Surowce: -------- * Viking Pale Ale malt 4,2 kg * Simcoe 18g * Sabro 19g * SafAle S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 20l wody * 65°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 3 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Simcoe 18g 60min * Sabro 5g 60min * Sabro 14g 15min * Syrop malinowy Herbapol - 1l * 1,5 kg mrożonych malin - planowane na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Warka #98. IPA Data: ----- 17.08.2022 Surowce: -------- * Viking Pale Ale malt 9 kg * Vic Secret 66g * Sabro 45g * Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 62 35 min * 72 35 min * 78°C 2 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Vic Secret 33g 60min * Vic Secret 25g 15min * Sabro 15g 15min * Vic Secret 8g 5min * Sabro 30g 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Warka #99. American Lager Data: ----- 02.12.2022 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9,3kg * Vic Secret 55g * Cascade 25g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - jeden fermentor * Saflager S-23 - drugi fermentor Zacieranie: ------------ * 40l wody * 60°C - wsypanie słodów * 64 30 min * 72°C 30 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 50 minut * Vic Secret 30g 50 min * Vic Secret 25g 15 min * Cascade 25 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Warka #100. Ala Marcowe Data: ----- 06.01.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5kg * Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 4,5 kg * Vic Secret 30g * Hallertauer Mittelfrüh 50g * Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 61°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 73°C 30 min * 78°C 3 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Vic Secret 30g 60 min * Hallertauer Mittelfrüh 30g 20 min * Hallertauer Mittelfrüh 20g 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Warka #101. American Lager Data: ----- 13.01.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9,5kg * Vic Secret 45g * Cascade 45g * Brewferm Lager - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 72°C 35 min * 78°C 3 min Chmielenie: ----------- * Vic Secret 30g 60 min * Vic Secret 15g 15 min * Cascade 20g 15 min * Cascade 25g 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 (edytowane) Warka #102. APA Data: ----- 17.05.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 8,5kg * Cascade 40g * Topaz 30g * SafAle S-04 Zacieranie: ------------ * 40l wody * 60°C - wsypanie słodów * 62 35 min * 72°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 50 minut * Topaz 30g 60min * Cascade 20g 15min * Cascade 20g 5min Edytowane 17 Maja 2023 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Warka #103. APA Data: ----- 30.06.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9kg * Cascade 40g * Topaz 30g * SafAle S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 60°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Topaz 30g 60min * Cascade 20g 15min * Cascade 20g 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2023 Warka #104. Single Hop Citra Data: ----- 04.07.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9kg * Citra 85g * SafAle S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 60°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 35g 60min * Citra 25g 15min * Citra 25g 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Warka #105. APA Data: ----- 06.08.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg * Monachijski 0,25 kg * Citra 20g * Cascade 25g * SafAle S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 20l wody * 60°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 20g 60min * Cascade 13g 15min * Cascade 13g 5min Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Warka #106. Malinowe Data: ----- 06.08.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg * Monachijski 0,25 kg * Citra 20g * Cascade 25g * Syrop malinowy Herbapol 1,5 l * SafAle S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 20l wody * 60°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 20g 60min * Cascade 13g 15min * Cascade 13g 5min * Syrop malinowy Herbapol 1,5 l Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Warka #107. APA Data: ----- 22.10.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 9kg * Citra 60g * Topaz 30g * SafAle S-04 Zacieranie: ------------ * 40l wody * 45°C - wsypanie słodów * 67 60 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Topaz 30g 60min * Citra 30g 15min * Citra 30g 5min Edytowane 22 Października 2023 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) Warka #108. Lager Data: ----- 28.11.2023 Surowce: -------- * Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4,5kg * Magnum 20g * Perle 14g * Saflager W34/70 Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 62 30 min * 72 30 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Magnum 20g 60min * Perle 14g 10min Edytowane 29 Listopada 2023 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Warka #109. Dry Stout Data: ----- 02.12.2023 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg * Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,5 kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg * Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2kg * Citra 30g * SafAle S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 67 - 60 min * 78°C - 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 30g 60min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Warka #110. Sweet Stout Data: ----- 02.12.2023 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4kg * Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,5 kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg * Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2kg * Citra 30g * SafAle S-04 - gęstwa * Laktoza spożywcza 500 g Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 67 - 60 min * 78°C - 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 30g 60min * Laktoza spożywcza 500 g - 1min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Warka #111. Marcowe Data: ----- 09.12.2023 Surowce: -------- * Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 2,5 kg * Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 2,5 kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,45kg * Słód Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 4,5kg * Perle PL 40g * Magnum 35g * Saflager W34/70 gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 45°C - wsypanie słodów * 64 30 min * 73°C 30 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Magnum 35g 60 min * Perle 20g 15 min * Perle 20g 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się