BeerGrill Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Witam ponownie, chciałbym prosić o radę w doborze drożdży. Do tej pory warzyłem jakieś wariacje Ale (4 warki), a teraz bym chciał wejść w świat piw belgijskich. Wymyśliłem sobie, że na początek pójdzie Wit, następnie Blond i później może jakieś mocniejsze. Do tego obie warki były by na jednych drożdżach (jedna, a np. za tydzień na gęstwie druga). Chciałem użyć drożdży 3944 Belgian Witbier - tylko czytam że dosyć długo mogą pracować, co trochę zniechęca, S-33 - wolałbym w sumie spróbować czegoś innego niż suche, WLP 400 (410) Belgian Wit - też ponoć strasznie leniwe i czy będą dobre do Blond..w związku z tym mam kilka pytań. Czy to w ogóle dobry pomysł żeby robić te style na jednych drożdżach. Jeśli tak, to jakie by były najlepsze, może jakiś inne jak 1214 Belgian Ale, czy 3522 Belgian Anders? Czy może Wita zrobić na drożdżach dla niego (np. Breferm Blanche), a Blond i np. Dubbel na innych? Mam teraz gęstwę z US-05, ale to chyba zupełnie odpada? Czy jak się używa drożdży (gęstwy) dla kilku gatunków, to zaczyna się od najsłabszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Proponuję coś do mocniejszych Belgów, mogą być drożdze Wyeast THG 3787 /z powodzeniem robiłem na nich, receptura jest na Wiki / lub Weast Abbey lub Abbey II. A ze suchymi nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 ..i takie THG starczyły by mi do sklecenia Wita, Blond i np Dubble po kolei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Tak spokojnie, starter do wita, z niego otrzymasz gęstwę którą wykorzystasz do blonde i dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Robiłem te 3 style na drożdżach Rochefort (Abbey II), wyszło OK, dopiero Quadrupel wyszedł nadmiernie estrowy Robiłem też dubla na drożdżach Wyeast Witbier (Hoegaarden) i tez wyszedł dobrze, możesz śmiało ich używać. Ale opinię najbardziej uniwersalnych belgów mają Achuffe (Ardennes) i De Dolle (Belgian Wheat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Tak 3522 Belgian Ardennes jak najbardziej się sprawdzą, natomiast Belgian Wheat trochę wg mnie za uniwersalne, ani mój Witbier ani dubbel mi nie podszedł, jakieś za bardzo jałowe w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Czytam charakterystykę 3787 oraz 3522 i w żadnym nie jest, że są do Wita, ale chyba ten Belgian Ardennes bardziej mi pasuje. Do tego ma wyższy zakres temperatur, a ja w pokoju mam ok 25*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Czytam charakterystykę 3787 oraz 3522 i w żadnym nie jest, że są do Wita, Nie przywiązuj się specjalnie do tego. edit Ardenny to jedne z moich ulubionych drożdży edit 2 jak i THG Edytowane 18 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Ok, dzięki Wam. Mi też już jakoś przypadły do gustu, między innymi ze względu na wyższe temperatury. Tak więc klamka zapadła - 3522. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 No cóż koledzy już wszystko powiedzieli. Od siebie mogę tylko dodać, że Wit na 3522 wychodzi bardzo smaczny choć akurat ten szczep nie wspiera mętności zalecanej w tym piwe. Blond jest super a tripel dobry. Nie do końca pasował mi dubbel na tch drożdzach ale może to winna zsypu. Reasumując ardennesy zdecydowanie polecam. Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Mi na ardenach też wyszedł świetny blond, no i raczej od wita zaczynaj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) A takie drożdże (Wyeast 1388 Belgian Strong Ale) też moga być? Oczywiście do piw wyżej wymienionych. Edytowane 19 Października 2012 przez lewatywa8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Myślę że nic złego się nie stanie proponuje do witbira wyższą temperaturę 23-25C, do dubbla i blonde nieco niższą 20-22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Oki, dzieki za info,pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Od siebie mogę tylko dodać, że Wit na 3522 wychodzi bardzo smaczny choć akurat ten szczep nie wspiera mętności zalecanej w tym piwe. Czy w związku z tym lepiej dodać mąki do Wita, co jest w niektórych przepisach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Masz niewielką szanse że piwo zostanie mętne, nawet na drożdżach dedykowanych do wita robi sie klarowne w najlepszym wypadku opalizujące. Mąki można dodać w końcówce gotowania, jakoś nigdy nie próbowałem nie czułem takiej potrzeby, zawsze można przed nalaniem wzburzyć osad w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 No to jeszcze ja się dorzucę . Robiłem wita, blonda i dubbla na WY 1214 belgian abbey (Chimay). Każde z piw wyszło dobre. Małe browary w Belgii często robią kilka stylów i jadą na jednych drożdżach. Piłem dubbla Codera na WY 3944 belgian witbier (Hoegaarden) - bardzo dobry. Suchych nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Ok, dzięki, sprawdzę jak wyjdzie na tych teraz, myślę że przy następnych próbach przetestuję inne szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Suchych nie polecam. Nie jestem jakimś znawcą, ale na używanych s33 wit wyszedł super. Znajomi Holendrzy na imprezie, nie wiedząc co piją pytali, czy piwo z Belgii przywiozłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się