Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Przez pośpiech zapomniałem o fermentacji burzliwej. Czy to bardzo źle, i czy można jeszcze jakoś uratować piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Napisz dokładnie, co zrobiłeś. Z Twojego postu można wnioskować, że przelałeś nieprzefermentowaną brzeczkę prosto do butelek. Może pominąłeś fermentację, ale cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Od razu przeszedłeś do cichej, czy już wypiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Zaraz napisze kolega że zabutelkować też zapomniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Niezły żarcik... Ale pośpiech wszystko usprawiedliwia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Przez pośpiech zapomniałem o fermentacji burzliwej. Czy to bardzo źle, i czy można jeszcze jakoś uratować piwo? Proponuje koledze poczytać wiki. Podłapać podstawowe słownictwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 no to tak, od razu wstawiłem cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ciekawe historie opowiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 nie karmić trola koogoot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Można nie zauważyć fermentacji burzliwej (szybka fermentacja w wyższej temperaturze z użyciem wściekle wygłodniałych drożdży może trwać tylko 2 dni) ale stawiając piwo od razu na cichą przeszedłeś wszystkich dokonując czegoś niemożliwego Paweł Dębski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dobra. Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi? fajnie się pośmiać z innych, też to lubię Rozumiem że coś źle przeczytałem i nie wiem która to cicha a która to burzliwa, tak? Znaczy że nie da się pominąć burzliwej czy o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 o, dobra, jeden miły dopiero zaczynam i widocznie coś źle zrozumiałem czytając jakiś poradnik. Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 napisz lepiej jak robiłeś piwo i co sie z min teraz dzieje. Gdy zadasz drożdże do piwa i one zaczną pracowac wytwarzając co2 mówimy o fermentacji. Burzliwa wtedy, gdy drożdże pracują mocno, co widać po wydzielaniu się gazu i pianie na powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Jako początkującemu wiki bardzo mi pomogło. I koledze również polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 już przeczytałem, dzięki teraz sobie "bulgoczą" jeszcze, tylko coraz mniej. A to mogę zaglądać do środka(bo mam taką rurkę co do wina jest) czy lepiej nie? (jak mam sprawdzić czy jest piana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Zaglądanie nie jest polecane, ale ja sam czasami nie mogę sie powstrzymać żeby nie zerknąć co się dzieje pod pokrywą Byle nie za często bo może się jakaś infekcja przypałętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Jak "bulka" to zostaw i nie ruszaj. Przestanie zmierz gęstość i ponownie po 2 dniach jak będzie tyle samo to do butelek. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ja proponuję żeby kolega @Pawel Debski napisał o co chodziło z tym, że [wydawało mu się] że pominął fermentację burzliwą, bo jeżeli ktoś całkiem nowy przeczyta ten temat to jeszcze pomyśli że to możliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 gdzieś przeczytałem że na początek trzeba dodać drożdże i tylko przykryć pokrywą, na 3-5 dni a potem dopiero zatkać i włożyć rurkę. Tylko wydało mi się to dziwne, ale w pewnym momencie się przestraszyłem że coś nie tak zrobiłem. Tylko nie pamiętam gdzie ja to przeczytałem że ma być dostęp powietrza przy fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Jak widzisz, dobrze jest sobie uporządkować wiedzę, zanim się zacznie "robić". Gdzieś coś przeczytałeś, ani nie wiesz gdzie, ani czy to wiarygodne. Ale spoko, następnym razem pójdzie Ci lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dębski Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Ale ja to przeczytałem już później właśnie, dlatego zacząłem mieć wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Spoko, ja całą burzliwą przeprowadzam z użyciem rurki i nie mam żadnych problemów, także się nie przejmuj Można fermentację burzliwą przeprowadzać zarówno z użyciem jak i bez użycia rurki. Edytowane 24 Października 2012 przez GBLS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się