mahometus Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Witam ponownie. Wpadł mi do głowy taki pomysł. Żeby zrobić kadź zacierną z fermentatora. I wyeliminować sobie przelewanie zacieru z gara potem filtrator i znów gar. A i dokładniejsza kontrolę i powtarzalność zacierania niż w garze na gazie. I tak 1. izolacja z płaszcza piankowego ( dam rade zrobić ) 2. filtrator do z oplotu usztywniony grubszym miedzianym drutem żeby nie wciągnęło go mieszadło. 3. Belka a w niej mieszadło i grzałka zanurzeniowa, tak żeby nie stykała się z dnem ani ściankami. 4. Sterowanie grzaniem przed arduino i ssr. I teraz tak - w fermentatorze, bo brak miejsca na kega, a może w przyszłości całą konstrukcję przenieść do kega. Wszystkie elementy mam, ardunio, ssr'a, mieszadło sobie uspawam, silniczek od siłownika bram (24v ale pięknie chodzi na 12v - 1 obrót na sekundę), grzałka 2kw. Ma to sens? Nie wiem czy grzałka jest przypadkiem niklowana... nie znalazłem informacji jak nikiel sobie radzi przy niskim ph. Czy typowa 2kw grzałka zanurzeniowa z taka gęstą spirala nie będzie przypalać zacieru mimo mieszania? Coś w ten deseń Link Edytowane 25 Października 2012 przez mahometus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szukis Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Próbowałem taką grzałką przyspieszać podgrzewanie zacieru. Czyszczenie jej potem z drobin które do niej przywarły jest co najmniej upierdliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, jak dla mnie to próba wywarzania otwartych drzwi - patrz zacieranie w lodówce turystycznej. Fermentor lepiej wykorzystać tam gdzie jego miejsce, czyli do fermentacji. Edit Tu sobie poczytaj: http://www.piwo.org/topic/860-kadz-zacierno-filtracyjna-zrob-to-sam-lodowka-turystyczna/ Edytowane 25 Października 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Oczywiście że czytałem o zacieraniu w lodówce turystycznej tylko po prostu wydawało mi się że kontrola nad temperaturą i mieszanie zacieru = większa wydajność, powtarzalność i mniej czasochłonne zacieranie od latania co 15 min i mieszania, dogrzewania gara . Sporo nawet i tu na forum widziałem kadzi zaciernych z mieszadłami, grzałkami, kontrolerami PID i z tąd mój pomysł, na zmajstrowanie czegoś efektywniejszego skoro mam na to możliwości, plus dodatkowe doświadczenie na przyszłość do jakiegoś HERMSa. Ech chyba z tą lodówką to racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Mi w dobrze ocieplonym fermentatorze temperatura spada o 1.5st / h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane. Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane. Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna. Litr wody na 2,5 kg słodu Aż tak gęsto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Oj, słód do wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się