Eadrin Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Witam wszystkich, Ostatnio kupiłem drożdze White Labs WLP080 Cream Ale w promocji z Twojbrowar.pl. Niestety okazało się, że są w promocji, bo zostały wyprodukowane w marcu a termin ważności mają do czerwca. Niestety nie mam żadnego ekstraktu słodowego, żeby zrobić starter i teraz zastanawiam się co zrobić. Miałem wlać zawartość fiolki bezpośrednio do brzeczki (robie AIPE), ale nie wiem, czy jest sens, czy te drożdże w ogóle żyją. Zastanawiam się nad opcjami: 1. Wlać fiolkę do brzeczki, w między czasie zamówić suche drożdze Nottingham i jeśli po 2-3 dniach fermentacja nie ruszy, to dodać te suche drożdże 2. Zamówić drożdże Nottingham, poczekać pare dni aż przyjdą i wtedy zrobić brzeczkę zapominając w ogóle o drożdżach White Labs A może wlać fiolkę do Brzeczki i się nie martwić ? Ile taka fermentacja może trwać i czy jest jakaś szansa, że w ogóle ruszy? Czy może są jeszcze jakieś inne opcje? Można zrobić jakiś starter bez ekstraktu słodowego? Dzięki z góry za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 wlej drożdże do niewielkiej ilości soku np. jabłkowego z kartonu, jak zaczną pracować to wlej do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 nie masz 300-400g słodu w domu? jak masz to zatrzyj i będzie jak znalazł na starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 ale nie wiem (...) czy te drożdże w ogóle żyją. żyją, żyją... Też kupiłem przeterminowane white labsy z tej samej promocji i porobiłem startery. Jeśli nie masz słodu, zrób, jak radzi Belzebub. Przygotuj matkę drożdżową, a kiedy drożdże się namnożą - siup, do brzeczki. Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eadrin Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Dzięki za pomocne rady W sumie słodu mam. Czyli co? Zatrzeć te 300 gram w litrze wody i będzie elegancko? Rozumiem, że do brzeczki mam dorzucić jak się pojawi piana/jakieś widoczne oznaki, że drożdże wytartowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Zatrzyj ten słód 1l wody zrób przerwę białkową tak z 20min - żeby było trochę wolnych aminokwasów. Schłodź, zadaj drożdże, zostaw na przynajmniej 24-48h później możesz zadawać. Piana powinna pojawić się szybciej - mi w 1l starterze pojawia się po 7-10h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się