Skocz do zawartości

czas zacierania


kol4

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - czy na czas zacierania ma wpyw gęstośc zacieru?Chcialem uzyskać większą gęstość początkową brzeczki dlatego dałem półtora raza wiecej słodu pilzneńskiego niż zwykle, po ok 100 min zacier jest słodki ale ciagle próba pokazuje obecnośc skrobi. Zacieram w tem ok 66 st C.

 

Pozdr.

Piotr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz możliwość to wrzuć fotkę próby jodowej bo nie chce się wierzyć żeby po 100 minutach zacier jeszcze się nie scukrzył.

 

Niebardzo mam możliwośc ale opisze. Po zadaniu kropli płynu lugola na próbke pozostaje ona żułta przez chwile ale jak ją rozmieszam to sie lekko zabarwia na taki rozmyty niebieskawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podnieś temp. do ~72°C. Nie ma bata żeby się nie scukrzyło.

 

edit: zacier oczywiście mieszasz?

 

Podniosłem jakies 30 min temu do 70-72. Mieszam co jakies 10-15 min. Nic nie kumam wcześniej po 60 min juz wszytko było ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłeś termometr? Nie oszukuje?

 

Termometr jest ok - sprwdziłem. Zacierałem łącznie 120 min , ostatnie 40 min w ok 70-72 st C. 2 garki 12 L 2,5 kg + 2 kg słodów metodą BIAB. Na koniec mam 21 L , 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.