kol4 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Mam pytanie - czy na czas zacierania ma wpyw gęstośc zacieru?Chcialem uzyskać większą gęstość początkową brzeczki dlatego dałem półtora raza wiecej słodu pilzneńskiego niż zwykle, po ok 100 min zacier jest słodki ale ciagle próba pokazuje obecnośc skrobi. Zacieram w tem ok 66 st C. Pozdr. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Jak masz możliwość to wrzuć fotkę próby jodowej bo nie chce się wierzyć żeby po 100 minutach zacier jeszcze się nie scukrzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Jak masz możliwość to wrzuć fotkę próby jodowej bo nie chce się wierzyć żeby po 100 minutach zacier jeszcze się nie scukrzył. Niebardzo mam możliwośc ale opisze. Po zadaniu kropli płynu lugola na próbke pozostaje ona żułta przez chwile ale jak ją rozmieszam to sie lekko zabarwia na taki rozmyty niebieskawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Podnieś temp. do ~72°C. Nie ma bata żeby się nie scukrzyło. edit: zacier oczywiście mieszasz? Edytowane 28 Października 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Podnieś temp. do ~72°C. Nie ma bata żeby się nie scukrzyło. edit: zacier oczywiście mieszasz? Podniosłem jakies 30 min temu do 70-72. Mieszam co jakies 10-15 min. Nic nie kumam wcześniej po 60 min juz wszytko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Sprawdziłeś termometr? Nie oszukuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Sprawdziłeś termometr? Nie oszukuje? Termometr jest ok - sprwdziłem. Zacierałem łącznie 120 min , ostatnie 40 min w ok 70-72 st C. 2 garki 12 L 2,5 kg + 2 kg słodów metodą BIAB. Na koniec mam 21 L , 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się