henzzik Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam, Mam do was pytanie odnośnie pierwszego piwa. Chce zrobić swoje pierwsze piwo na próbę o objetości okolo 5 litrów nie z brewkita. Czy taka ilość na sam start jest dobra czy zaczać moze od 10l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Zrób normalną warkę 20 litrów - pracy niewiele więcej - a picia znacząco więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Skąd Ci się te 5 l wzięło? Tak z ciekawości pytam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Bo to miała być taka próba a z tego wzgledu ze srednio się orientuje to tak myślałem ze 5l będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Idź za radą Fidela. 10 flaszek nie warte fatygi. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Cześć! Zaczynałem od takiej ilości, bo na tyle wysłodowałem jęczmienia. Poza błędami szkolnego uczniaka, pamiętam, że utrzymanie temperatury było koszmarne i trudne. Mała ilość zacieru szybko stygnie i szybko można przegrzać. Odradzam. Tak jak pisali Koledzy wyżej - atakuj na minimum 20 litrów. Tylko upewnij się, że masz taki garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Właśnie w tym problem nie mam w domu 20l garnka mam tylko 12l taki stary dość, ale sprawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Swiaderny ale ty tyle słodu wyprodukowałeś to jest uzasadnione, przy 5L roboty kupa a mało picia ,ja bym się nie zabierał za taką ilość,spróbuj pożyczyć może garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze. No to kolego, ambitne plany. A masz gdzieś odpowiednie temperatury? Na początek daruj sobie lagery i spróbuj jakiegoś górniaka. Zacznij od czegoś: słabego, ale nie za bardzo, smacznego i prostego w zacieraniu. Ja bym proponował np. Pale Ale na Danstar Nottingham lub US-05. Czyli np. 5 kg słodu pale ale, 300 gr jakiegoś karmelowego ok. 120 EBC i do tego chmielenie np. Magnum na goryczkę i Cascade na aromat. Popatrz na innych piwowarów i sprawdzone przepisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Fidel słusznie prawi. Zawsze możesz też popatrzeć na gotowe zestawy surowcowe w sklepach piwowarskich. Zbierz kilka takich przepisów i zatowaruj się na ile chcesz warek. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Co napisaliście jest pomocne dziękuje wam. :] sprobuje zrobić jakieś łatwiejsze piwko Co do lagera ciemnego na chwilę obecną mam w piwnicy temp okolo 11 stopni ale tylko dlatego, że spadł snieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Co do małych warek - raz (i chyba ostatni) robiłem 5l warkę: oprócz tego, że ciężko z temperaturą, to jeszcze nie ma jak filtrować (1 kg słodu nie jest w stanie stworzyć porządnego złoża filtracyjnego w dużym fermentorze, trzeba by przerabiać jakieś mniejsze wiaderka, a to za dużo zachodu). Lepiej zrobić większą warkę i odlać 5l na dziwne eksperymenty Edytowane 29 Października 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Ja kiedyś też miałem genialny pomysł zrobienia tylko 10 litrów. Pomyślałem że mniej pracy i można więcej pokombinować (częściej robić). Oczywiście po jej uwarzeniu oprzytomniałem. Po pierwsze, to strasznie głupio wygląda 10 l w fermentatorze:), warzenie trwa tyle samo (może oprócz krótszego czasu chłodzenia), a 20 piwek znika w oka mgnieniu. Do tego, jak wyżej, problemy z filtracją, no i chyba jak gdzieś czytałem, to większe narażenie na infekcje tlenowcem. Ogólnie, nie polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Witaj, nie baw się ze śmiesznymi ilościami bo i tak musisz załatwić większy garnek bo na tradycyjną warkę będzie potrzebny w granicach 25 L. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Nawet większy 30l spokojnie, bo wystarczy skok wydajności i masz problem z chmieleniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się