chomiczon Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Cześć. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia wina. Mam kilka fermentorów i zastanawiam się czy nie wykorzystać jednego do nastawienia wina. Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby fermentować owoce w plastiku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 A czego obawiasz się w plastikowych fermentatorach? Nastawiaj szybciorkiem.... bo czas ucieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Ja dopiero co zabutelkowałem zeszłoroczną dzika róże oraz jabłko, i już mam w zamrażarce 8kg nowej dz.r., trzeba by jeszcze gdzieś jabłek załatwić.Oczywiście że można fermentować w fermentatorach, a nawet jest wygodniejsze jak np. fermentuje dz.r. , mycie z tych osadów balona jest dość trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 No to OK. Muszę tylko przyswoić trochę wiedzy na temat winiarstwa domowego i załatwić owoce. No właśnie, ile będę potrzebował powiedzmy winogron żeby optymalnie załadować fermentor BA (30l)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Dokładnie nie pamiętam, ale około 20 kg, na winogron trochę już późno, chyba, że marketowy, ale to temat dyskusyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Musiałbyś sok wycisnąć na prasie do winogron, i miec go ze 20l, a winogrona najlepiej przerobowe a nie takie z marketu.Ja z aronii miałem 9l z 14kg, zapewne winogrono da więcej soku z tylu kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarYOUsz Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Najwydajniej wychodzi winko po wstępnej fermentacji w miazdze (plastikowy fermentator jest do tego idealny) i potem sok świetnie odchodzi z resztek nawet przez durszlak. Miałem wątpliwości czy fermentator nie będzie za mało szczelny dla wina, które siedzi tam dość długo, dlatego dla pewności sok na właściwą fermentację daje już do balonu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się