Gąska Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Wahania te wynikają z systemu godzinowego mojej pracy. Czasami po prostu wygaśnie mi w piecu i tak przez noc, z tego co zmierzyłem (jeszcze powtórzę ) potrafi spaść do 16, aż strach pomyśleć co to będzie jak się porządne mrozy zaczną Teraz możesz jeszcze na noc wystawić na dwór np. Żeby mi ktoś wypił?! Boję się zakażenia i chcę to zrobić jak najszybciej. W przyszłości zrobię sobie chłodnicę zanurzeniową z rurki miedzianej. Poradzisz sobie, bo zacieranie nie jest takie trudne jak może się na początku wydawać. Obyś miał rację. Dzięki za wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) aż strach pomyśleć co to będzie jak się porządne mrozy zaczną Będzie sezon lagerowy Spróbuj na początek wysładzania na raty, jest to metoda bardziej przewidywalna i powtarzalna. Edytowane 12 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Witam serdecznie! Kompletowanie sprzętu i surowców na pierwszą warkę dobiega końca. Czas więc na ostatnie pytania. Przy dobrych wiatrach jutro będę zacierał! Postanowiłem zatem podsumować przygotowania, a więc moje zaplecze wygląda następująco: Sprzęt: 1.Fermentor 30L + kranik + Filtr z oplotu 80cm 2.Fermentor 30L + rurka fermentacyjna 3.Balon szklany 25L (na ew.cichą fermentację) 4.Gar 30L emaliowany (najtańszy z allegro 79zł) 5.Reduktory osadów 6.Areometr uniwersalny PIWO/WINO ze skalą Ballinga 0-35° 7.Kapslownica stołowa GRIFO (+100 kapsli) 8.Butelki 0.5L ok. 100szt. 9.Rurka do rozlewu butelkowego + wąż + Strzykawka 100ml. 10.Termometr uniwersalny -20 do +110°C 11.Miarki do glukozy 12.Siateczki muślinowe szt.3 13.Pirosiarczyn potasu 100g 14.Reszta akcesoriów typu warząchwa, sitka, szczotka do butelek itp 15.Chłodnica zanurzeniowa z ~8m miękkiej rurki miedzianej fi 10mm (do zrobienia w najbliższej przyszłości, na razie wanna ) Surowce: Słód śrutowany - Pale Ale 4kg Słód śrutowany - Karmelowy30 250g Chmiel Challenger - 25g Chmiel Fuggles - 50g Drożdże Safale US-05 Plan: Zacieranie: 15L wody podgrzewam do 73', mieszając wsypuje słody. Jeśli temp. wynosi 68' owijam garnek kocem i co 10min mieszam i mierzę, ew. podgrzewam. Po 60 minutach przeprowadzam próbę jodową, jeśli negatywna to podgrzewam do 75' Filtracja: Rondelkiem brzeczkę delikatnie przelewam do fermentora z filtrem. Czekam 15min aż ułoży się młóto i zaczynam filtrację. Pierwsze 3-4L mętnej brzeczki zwracam delikatnie wlewając do filtratora. Odbieram 150ml klarownej już brzeczki do pomiaru Blg (notuję). Wysładzanie: (i tu pojawiają się wątpliwości) Co lepsze wysładzanie na raty (batch sparge) czy raczej wysładzanie ciągłe (fly sparge)? Po wysładzaniu ponownie dokonuję pomiaru Blg (notuję). Planuję uzyskać ok. ?24L? brzeczki o... no i właśnie nie wiem ile powinna mieć Blg. Nie ogarniam Brew Targeta ciągle mi tam jakieś bzdury wychodzą Ile by nie miała przelewam ?wężykiem? do umytego garnka i doprowadzam do wrzenia. Chmielenie: (dobrze jest chmielić granulatem w woreczkach muślinowych czy raczej luzem?) Na 60min wrzucam Challenger'a 25g Na 15min wrzucam Fuggles'a 20g Na 00min wrzucam Fuggles'a 30g Odbieram 150ml brzeczki do pomiaru Blg (notuję) Chłodzenie: Wanna Garnek zanoszę do wanny wypełnionej zimną wodą, robię tzw. Whirlpool przykrywam pokrywką i czekam aż temp. spadnie do ok 20' co jakiś czas wymieniając wodę. Przelew na fermentację: Przelewam starając się nie zaciągać chmielin do fermentora bez kranika i tu kolejne pytanie: Czy dobrze jest napowietrzyć brzeczkę w tym momencie lejąc ją z jakiejś wysokości(20cm)? Drożdże wsypuję do 200ml przegotowanej i wystudzonej do 20' wody na 20min (rehydratacja) przed wlaniem do fermentatora. Przykrywam pokrywą z rurką fermentacyjną wypełnioną roztworem piro. Pozostaje cierpliwie czekać na efekty Wytrwałym, którzy dotarli do tego momentu z góry dziękuję i czekam na Wasze rady i sugestie. Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam! Edytowane 22 Listopada 2012 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Pierwsze co mi się rzuciło w oczy - potrzebowałbyś jeszcze jakieś wiaderko z 10l i jakiś pojemnik na wodę z 1.5l. W sumie obejdzie się bez tego ale to na pewno ułatwi Ci pracę. We fermentatorze będziesz miał zacier, pojemnik 1.5 przyda się do wlewania czystej wody do zacieru podczas procesu zacierania wysładzania. do wiadra przelewać będziesz filtrat a w drugim fermentatorze będziesz miał gorącą wodę do wysładzania. Chyba że już inaczej sobie to zorganizowałeś Co do planów: Zacieranie RADA: zrób sobie próbę jodową po 10 min żebyś wiedział jak wygląda próba pozytywna. Po 60 min zrób kolejną próbę i będziesz już wiedział jak oba wyniki rozróżnić (w pierwszych warkach w sumie nie wiedziałem co mi wyszło;) ) Filtracja Ja czekam nieco dłużej niż 15min - tak 25 (przynajmniej przy filtracji) - młóto lepiej się ułoży i łatwiej będzie fitrować. Odbieranie brzeczki z filtracji do pomiaru BLG chyba nie ma większego sensu. Przy filtracji BLG będzie bardzo wysokie. Podczas wysładzania BLG będzie stopniowo coraz mniejsze. Dopiero całość wysłodzonej brzeczki pokaże Ci faktyczne BLG. Przelew na fermentacje: napowietrzanie - trochę się naczytałem na tym forum metod napowietrzania, i wynika z tego że najlepszą metodą jest kołysanie fermentatorem gdy już zamkniesz pokrywę. Drożdże zadajesz do wody cieplejszej (z tego co pamiętam to 25-28stC) - początkowo posypujesz je na powierzchnię wody - czekasz 10min i mieszasz - znowu czekasz 10min i do fermentatora. Edytowane 22 Listopada 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Na podstawie mojej walki z pierwszą warką: 1. Podobno lepsze jest wysładzanie ciągłe, ale chyba łatwiej jest na raty. 2. Blg przed gotowaniem dobrze żeby było ok. 2 mniejsze nie zakładane 3. Do granulatu chyba nie ma sensu dawać siateczek 4. Możesz napowietrzyć przy przelewaniu ale potem jeszcze na wszelki wypadek pokołysaj fermentorem Co do drożdzy to chyba 20 stopni to trochę za mało. Masz tu instrukcję do US-05 http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/PL/Safale_US-05_polski_HB.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Co lepsze wysładzanie na raty (batch sparge) czy raczej wysładzanie ciągłe (fly sparge)? moim zdaniem na raty - mniejsze ryzyko kanalikowania i możliwość osiągnięcia większej efektywności. Po każdym uzupełnieniu wody, mieszasz część zacieru i czekasz aż się ułoży i filtrujesz Planuję uzyskać ok. ?24L? brzeczki o... no i właśnie nie wiem ile powinna mieć Blg. Nie ogarniam Brew Targeta ciągle mi tam jakieś bzdury wychodzą Przy tej ilości słodu raczej 24l bym nie zakładał (Ja przy pierwszej warce miałem wydajność tylko 53%.) Chyba że chcesz uzyskać bardzo słabe piwo z BLG na poziomie 9,5-10Blg. Załóż sobie ilość 20l - powinieneś osiągnąć jakieś 11,5-12Blg. Chmielenie: (dobrze jest chmielić granulatem w woreczkach muślinowych czy raczej luzem?) Na pierwszą warkę polecałbym Ci woreczki. Mniej osadu i mniej szumowin na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) pojemnik 1.5 przyda się do wlewania czystej wody do zacieru podczas procesu zacierania W sumie nie planowałem podczas zacierania dolewać wody. Pewnie chodzi o szybsze podgrzewanie? W moim przypadku do 75' podgrzeję po prostu ogniem do wiadra przelewać będziesz filtrat a w drugim fermentatorze będziesz miał gorącą wodę do wysładzania. Chyba że już inaczej sobie to zorganizowałeś Filtrat do wiadra a gorącą wodę zamierzam dolewać bezpośrednio z garnków 5L. Piwo wolę mocniejsze w smaku na pewno nie chcę rozwodnionego sikacza ;p myślałem, że ten zasyp wystarczy na 24L (przed chmieleniem) 20L (po gotowaniu) treściwego piwka. Reszta rad jak najbardziej zasadna dzięki wielkie! Edytowane 22 Listopada 2012 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 pojemnik 1.5 przyda się do wlewania czystej wody do zacieru podczas procesu zacierania W sumie nie planowałem podczas zacierania dolewać wody. Pewnie chodzi o szybsze podgrzewanie? W moim przypadku do 75' podgrzeję po prostu ogniem Przepraszam mój błąd - chodziło oczywiście o wysładzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Piwo wolę mocniejsze w smaku na pewno nie chcę rozwodnionego sikacza ;p myślałem, że ten zasyp wystarczy na 20L treściwego piwka. Na 20l powinno wystarczyć z 24 litrami może być już problem. Z tego co pamiętam to filtracje powinno się wstrzymać jeśli filtrat ma BLG poniżej 1blg (jeśli się mylę proszę o korektę) więc jeśli będziesz filtrować i będziesz mieć już jakieś 18-19l brzeczki zmierz gęstość filtratu - jeśli będzie poniżej tej wartość wstrzymaj się - jeśli powyżej trochę jeszcze pociągnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Życzę powodzenia dodam tylko od siebie, że moim zdaniem dużo ważniejsze od procesu zacierania wysładzania i innych technik piwowarskich jest odpowiednie w ilości i temperaturze zadanie drożdży oraz optymalna temperatura fermentacji. Oczywiście absolutną podstawą jest doskonała czystość wszystkiego co ma kontakt z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Życzę powodzenia dodam tylko od siebie, że moim zdaniem dużo ważniejsze od procesu zacierania wysładzania i innych technik piwowarskich jest odpowiednie w ilości i temperaturze zadanie drożdży oraz optymalna temperatura fermentacji. Oczywiście absolutną podstawą jest doskonała czystość wszystkiego co ma kontakt z piwem. Amen! Również życzę powodzenia i nie denerwuje się. Z piwem jak z kobietą - największy stres ma się przed pierwszą randką a później już jakoś idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Co do planów: Zacieranie RADA: zrób sobie próbę jodową po 10 min żebyś wiedział jak wygląda próba pozytywna. Jeśli chcesz zobaczyć jak zabarwia się skrobia to najprościej zrób test na mące ziemniaczanej wtedy masz najlepszy obraz barwy zabarwienia . Sprawdzony i polecany sposób . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Co do planów: Zacieranie RADA: zrób sobie próbę jodową po 10 min żebyś wiedział jak wygląda próba pozytywna. Jeśli chcesz zobaczyć jak zabarwia się skrobia to najprościej zrób test na mące ziemniaczanej wtedy masz najlepszy obraz barwy zabarwienia . Sprawdzony i polecany sposób . Dokładnie tak zrobiłem wczoraj ze skrobią ziemniaczaną . Czekam na telefon od Pani Pająk ze słodowni Strzegom i ruszam po słody. Może uda się dziś wystartować. Edit: Za godzinkę mam przyjechać po śrutę Edit: 24.11.2012r. No i stało się to co stać się miało! Moja pierwsza warka dziś rano po całonocnym studzeniu w wannie powędrowała do fermentora . Wszystko poszło zgodnie z planem zamieszczonym wyżej. Niestety z braku obeznania w programach typu Brew Target nie wiedziałem ile i jakiej brzeczki powinienem uzyskać. Efekt finalny całej operacji to 19L na chmielonej brzeczki o gęstości 14Blg. Postanowiłem tego nie rozcieńczać i w takiej postaci trafiło na burzliwą. Co z tego wyjdzie? Czas pokaże Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc! Edytowane 24 Listopada 2012 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się