Skocz do zawartości

starter


pepe11

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba mam pecha do płynnych drożdży na całej linii , nastawiłem Belgian Abbey II na mieszadle od kolegi Shootera ( dzięki ) wir jak na Wisełce mieszają się 5 dzień i żadnych oznak aktywności , paczka z lutego , trzymana w lodówce , zadałem litr wody i 100 gram ekstraktu , mogą jeszcze ruszyć czy kanał ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje doświadczenie jest takie : Należy zgnieść i trzymać w cieple tak długo aż napuchnie. Trwa to czasem 4-5 dni. Jeżeli po tym czasie nie napuchnie to drożdże są kaput. Jeżeli spuchnie to dopiero wtedy robię starter. Raz miałem podobną sytuację, taki niby rozruszany starter wlałem do brzeczki a po tygodniu całość do kibla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to te z wyprzedaży z BA, to moje Abbey II poszły w kanał. Po otwarciu czuć było kiszonkę, nie było sensu nawet startera robić.

Przyznaje nie wąchałem , tak to te z wyprzedaży , tanio znaczy drogo tak mówię moim klientom :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.