Skocz do zawartości

[piwolog] Stare ALE Jare!


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

dsc_9796.jpg?w=640&h=962

W Niemczech, w Północnej Nadrenii Westfalii warzą stare piwo, po ichniemu Altbier. Stare, bo fermentowane tradycyjnie, tj. metodą fermentacji górnej, czyli w dużym przybliżeniu w temperaturze bliskiej pokojowej. To tak w odróżnieniu od fermentacji dolnej, która począwszy od połowy XIX wieku zdominowała Europę i świat.

Sezonowo warzy się mocniejszą i bardziej chmieloną wersję altbier, zwaną Sticke, co w lokalnym dialekcie oznacza tajemnicę. Zgłębmy zatem ową tajemnicę i sprawdźmy co kryje się w pięknej butelce przygotowanej dla nas przez browar kontraktowy Pinta.

Stare ALE jareDüsseldorf Altbier / Sticke
Ekstrakt 14%, alkohol 5%
Skład: woda, słody: monachijski, pilzeński, carared, chmiele: Spalt Select i Hersbrucker, drożdże S-33

Wygląd: kolor herbaciany, miedziany, krystalicznie klarowne, przepiękne. Beżowa piana jest średnio obfita, drobnoziarnista i opada stosunkowo szybko, pozostawiając jednak do końca ślad w postaci obrączki.

Aromat: słodowy, lekko opiekany. Karmel w połączeniu z wyraźnym diacetylem odznacza się zapachem toffi, który jednak wpasowuje się nieźle w całość. Aromat jest raczej stonowany, niezbyt intensywny. W miarę ogrzewania pojawiają się delikatne aromaty owocowe w postaci suszonych moreli, rodzynek.

Wysycenie: niskie do umiarkowanego. Wydaje mi się, że minimalnie zbyt niskie jak na ten styl, ale jest miłe w odbiorze i dobrze się komponuje.

Smak: czysty, słodowy. Bardzo szybko do głosu dochodzi intensywna, piołunowa goryczka, która przejmuje stery i dość długo pozostaje na języku.

Odczucie w ustach: treściwość średnia do średnio-wysokiej jest dobrze równoważona solidną goryczką. Dwutlenek węgla nie wtrąca się za bardzo. Moim zdaniem udana kompozycja.

Wrażenie ogólne: “Stare” od Pinty to dobre piwo, ale można by nad nim jeszcze trochę popracować. Nie ma tutaj kilogramów chmielu aromatycznego, więc nie ma czym zamaskować wad (diacetyl, estry). Niemniej piwo jest dobrze skomponowane, smaczne i ma pazur w postaci sensownej goryczki. Ni będę miał nic przeciwko, jeśli po drobnych poprawkach na stałe zagości w repertuarze tego sympatycznego browaru.

Ocena: 6.5/10


1455 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.