lkulos Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 tak Kupiłem po okazyjnej cenie 0,5 kg chmielu w szyszkach i tak się zastanawiam jak go przechowywać?? Wiem wiem zaraz padnie poniżej stwierdzenie, że było już o tym na forum. A ja się tak zastanawiam czy może by te szyszki których jest objętościowo dość dużo aby je zmielić w maszynce do mięsa. Celem zmniejszenia objętości i może udało by się zrobić " granulat " Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 granulatu nie zrobisz,ja palowałem w duże woreczki z zamknięciem strunowym ,siadałem na nie,skakałem,deptałem i gniotłem ile miałem siły dociśnięte zamykałem,po całej operacji objętość zmalała do 1/4(początkowo był po prostu luzem wsypany do worka ) wygodnie też się to przechowuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Ja ładuje w worki strunowe, układam jeden na drugim i pod prasę do wyciskania moszczu z owoców. Objętość się zmniejsza około 4-5 razy. Potem ładuje je do kwadratowych pojemników. Z czasem potrafi z powrotem "pulchnieć"ale to nie problem jak już siedzi w zamknięciu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magneto Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Ja natomiast umieszczałem dwie deseczki w imadle pomiędzy nie woreczek z zamknięciem strunowym z chmielem i tą prowizoryczną prasą pełny fermentator szyszek zmieścił się w ok 5 woreczkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Spokojnie możesz zmielić Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted November 20, 2012 Author Share Posted November 20, 2012 ja na razie znalazłam taki wielki słój i tam na silę powciskałem tak pięścią. Ale tak sobie myślę zmielić i do woreczków popakować i do słoja w ciemne miejsce niestety nie mam aż tak pojemnej lodówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Pół kilograma to nie aż tyle. Może masz jakieś pomieszczenie, w którym zimą temperatura spada do poziomu takiego jak w lodówce? Jeżeli tak, to upchnij to do słoika/słoików i tam umieść. Do wiosny zużyjesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts