Jump to content

mielenie chmielu ?

lkulos

Recommended Posts

tak Kupiłem po okazyjnej cenie 0,5 kg chmielu w szyszkach i tak się zastanawiam jak go przechowywać??

Wiem wiem zaraz padnie poniżej stwierdzenie, że było już o tym na forum.

A ja się tak zastanawiam czy może by te szyszki których jest objętościowo dość dużo aby je zmielić w maszynce do mięsa. Celem zmniejszenia objętości i może udało by się zrobić " granulat ;) "

granulatu nie zrobisz,ja palowałem w duże woreczki z zamknięciem strunowym ,siadałem na nie,skakałem,deptałem i gniotłem ile miałem siły dociśnięte zamykałem,po całej operacji objętość zmalała do 1/4(początkowo był po prostu luzem wsypany do worka ) wygodnie też się to przechowuje

Ja ładuje w worki strunowe, układam jeden na drugim i pod prasę do wyciskania moszczu z owoców. Objętość się zmniejsza około 4-5 razy. Potem ładuje je do kwadratowych pojemników. Z czasem potrafi z powrotem "pulchnieć"ale to nie problem jak już siedzi w zamknięciu.

Ja natomiast umieszczałem dwie deseczki w imadle pomiędzy nie woreczek z zamknięciem strunowym z chmielem i tą prowizoryczną prasą pełny fermentator szyszek zmieścił się w ok 5 woreczkach.

ja na razie znalazłam taki wielki słój i tam na silę powciskałem tak pięścią.

Ale tak sobie myślę zmielić i do woreczków popakować i do słoja w ciemne miejsce niestety nie mam aż tak pojemnej lodówki ;)

Pół kilograma to nie aż tyle. Może masz jakieś pomieszczenie, w którym zimą temperatura spada do poziomu takiego jak w lodówce? Jeżeli tak, to upchnij to do słoika/słoików i tam umieść. Do wiosny zużyjesz.