lkulos Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 tak Kupiłem po okazyjnej cenie 0,5 kg chmielu w szyszkach i tak się zastanawiam jak go przechowywać?? Wiem wiem zaraz padnie poniżej stwierdzenie, że było już o tym na forum. A ja się tak zastanawiam czy może by te szyszki których jest objętościowo dość dużo aby je zmielić w maszynce do mięsa. Celem zmniejszenia objętości i może udało by się zrobić " granulat " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 granulatu nie zrobisz,ja palowałem w duże woreczki z zamknięciem strunowym ,siadałem na nie,skakałem,deptałem i gniotłem ile miałem siły dociśnięte zamykałem,po całej operacji objętość zmalała do 1/4(początkowo był po prostu luzem wsypany do worka ) wygodnie też się to przechowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Ja ładuje w worki strunowe, układam jeden na drugim i pod prasę do wyciskania moszczu z owoców. Objętość się zmniejsza około 4-5 razy. Potem ładuje je do kwadratowych pojemników. Z czasem potrafi z powrotem "pulchnieć"ale to nie problem jak już siedzi w zamknięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Ja natomiast umieszczałem dwie deseczki w imadle pomiędzy nie woreczek z zamknięciem strunowym z chmielem i tą prowizoryczną prasą pełny fermentator szyszek zmieścił się w ok 5 woreczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Spokojnie możesz zmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 ja na razie znalazłam taki wielki słój i tam na silę powciskałem tak pięścią. Ale tak sobie myślę zmielić i do woreczków popakować i do słoja w ciemne miejsce niestety nie mam aż tak pojemnej lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Pół kilograma to nie aż tyle. Może masz jakieś pomieszczenie, w którym zimą temperatura spada do poziomu takiego jak w lodówce? Jeżeli tak, to upchnij to do słoika/słoików i tam umieść. Do wiosny zużyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się