anteks Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Dużo, bo z jednego słoika miodu i 2 litrów wody można mieć 31 blg. Miód na czwórniaki daje przeważnie 26 blg (a wody jest raptem więcej o litr). Z miodem jest problem, bo zależy od rodzaju. Wielokwiat podbić może o jakieś 6 blg. Dużo, bo z jednego słoika miodu i 2 litrów wody można mieć 31 blg. Miód na czwórniaki daje przeważnie 26 blg (a wody jest raptem więcej o litr). O 6 blg w 20l brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Jak robimy miód, dodatek wody jest minimalny, stąd wysokie wartości, jak robimy piwo, to dodatek wody jest ogromny, więc te wartości będą maleć. Wg moich zapisków, tam gdzie pojawiał się miód, wyniki były takie: 1) 1700g ekstraktu słodu jasnego plus 1kg cukru trzcinowego plus słoik miodu=14 blg 2) 1700g ekstraktu słodu jasnego plus słoik miodu=12 blg 3) 1700g ekstraktu słodu pszenicznego plus 1kg cukru trzcinowego plus słoik miodu=16 blg 4) 1700g ekstraktu słodu jasnego plus słoik miodu plus 1kg cukru trzcinowego (ciemnego)=13 blg Najwięcej podbija akacja, potem wielokwiat, na końcu lipowy. Cukier jasny (demerara dry) ma większe pole rażenia niż ciemny (dark muscovado). Edytowane 27 Listopada 2012 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Teraz trochę rozumiem, ale pytanie brzmiało 250 suchego ekstraktu to około 1 Blg w 20litrach, a można przeliczyć jakoś miód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 ja przeliczam na zasadzie, że mierzę blg po każdorazowym dodaniu nowego składnika, takiej tabelki co i jak chyba nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się