Jump to content

Brewferm Christmas - belgijski brew

Recommended Posts

Wiem, że to za późno, ale zamierzam uwarzyć to piwo. Mam pytanie do kolegów którzy robili to piwo.

Czy dodawać i ile przypraw, ( określiłbym to jako - przyprawy piernikowe ... gałka, cynamon, imbir i inne)

oraz kiedy- w czasie burzliwej czy na cichej.

Wiem, że ten brew będzie dobry dopiero na Wielkanoc - ale promocja była i pucha za 5Funt (ale data dobra).

• 3 weeks later...

I jak świąteczna puszka?

Brzmi ciekawie. Ekstrakt dodajesz czy cukier?

Co do w/w sklepu właśnie wczoraj rozlałem Ultimate Brewery Classics German Pilsner.

Nie wiesz czy ci dwaj starsi kolesie jeszcze prowadza ten sklep? Bo nowy skład jakieś mieszane uczucia we mnie budzi ;)

Edited by voice_

Puszka będzie gotowa na Wielkanoc, za późno kupiłem, oczekiwałem, że ktoś robił to piwo i doradził by mi co dodać, by wzbogacić to piwo. Ale chyba nikt nie warzy tego typu brewkitów. Więc poczekam do kwietnia i wtedy ocenię. Cukru jako takiego nie używam, dawniej dodawałem suchy malt, obecnie stosuję Beer Enhancer. jest to mieszanka maltu i cukru "browarnianego" ( przepraszam za to słowo ale nie znam dokładnego słowa po polsku).

Rozlałeś pilsnera - mam pytanie czy to będzie góniak, czy masz warunki by przeprowadzić dolną fermentację?. Mieszkam w bloku i po pierwszej puszce przestałem robić pseudopilsnery.

David przekazał sklep swojej córce i obecnie tylko pomaga prowadzić ten sklep. Ale prowadzi bardzo ciekawe comiesięczne spotkania pasjonatów piwa. Więcej informacji na stronie http://scottishcraftbrewers.org/