niesfiec Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zauważyłem, że każdy piwowar umieszcza tu swoje spostrzeżenia i przygody związane z utratą dziewictwa. Nie mogę więc być gorszy i też mam zamiar się pochwalić Zacznę od tego, że pierwotnie miał być Hefe-Weizen by Anteks, ale pewne zaistniałe okoliczności spowodowały uwarzenie czegoś innego. Na początku wszystko szło zgodnie z planem (wyciągnięcie śrutownika, rozpakowanie paczki z BA), Ale gdy drugi raz dla pewności rzuciłem okiem na recepturę, wiedziałem, że dałem plamę. Chciałem uwarzyć 40l od razu wiec odpowiednio zamówiłem x2 więcej słodów, z tym, że nie wiedzieć czemu stwierdziłem, że 5kg słodu pszenicznego wystarczy skoro do jednej potrzebuje tylko 2,8kg. Całe szczęście, że pilzneńskiego zamówiłem trochę więcej. Śrutowanie poszło elegancko. Pilzneński grubiej a pszeniczny na mąkę (myślałem, że automatyzowanie tego procesu przez podłączanie wiertarki to przesada, ale teraz wiem, że jednak nie). Tak więc zasyp wyglądał tak: słód pilzneński 1,5kg słód pszeniczny 2,5kg Drożdże też musiałem dać inne bo tych z receptury nie znalazłem dlatego zamówiłem WB-06. Potem doczytałem, że spora część użytkowników forum narzeka na nie. No ale trudno stało się. Warzenie przebiegło zadziwiająco dobrze. Ale potem przyszedł kumpel z pracy z angielską wódą i już nie było tak łatwo. Chciałbym się bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek zapytać czy popełniłem błąd wysładzając wszystko na jeden raz. Być może trochę z lenistwa trochę z niedoczytania wysładzałem całość od razu w fermentorze 30l przez wężyk 50cm i raz czy dwa wszystko porządnie przemieszałem. Nie ukrywam, że szło dość topornie ale miałem czas bo stosunkowo wcześnie zacząłem. Po chmieleniu ok. 50-55g zmierzyłem Blg i wyszło mi 15 i ok. 37l. Dlatego przed zadaniem drożdży dolałem w sumie 3l wody mineralnej (nie wiem czy tak można) i wszystko ładnie ruszyło. Podsumowując. Siedząc i czytając forum wydaje się to wszystko łatwe i przyjemne ale jak się zacznie robić to samemu wtedy wkrada się chaos. Pomimo tego, że w chacie bałagan straszny (are you f*** kidding me??) to sprawiło mi to ogromną frajdę. I chociaż zapomniałem zrobić próby jodowej oraz wstawić fermentorów do wanny na noc, a przeliczanie ilości potrzebnej wody czy wydajności to dla mnie na razie abstrakcja to mam nadzieję, że piwko będzie pitne. Rozumiem, że fermentację chichą powinienem sobie odpuścić ale nie wiem kiedy lać do butli. Wiem, że WB-06 mają opinię żarłoków wiec ile powinno być Blg? Już mam plan robić następną wareczkę bo TO naprawdę wciąga. Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Tak więc zasyp wyglądał tak: słód pilzneński 1,5kg słód pszeniczny 2,5kg Z 4kg słodów wyszło Ci 37l 15°Blg?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Takiej wydajności to nawet ja nie miałem drożdże są tu http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/whitelabs-gorna-fermentacja/82-white-labs-wlp300-hefeweizen.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niesfiec Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Tak więc zasyp wyglądał tak: słód pilzneński 1,5kg słód pszeniczny 2,5kg Z 4kg słodów wyszło Ci 37l 15°Blg?? nie z 4kg tylko z 8. Robiłem x2. Może faktycznie nie dość ściśle się wyraziłem. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez niesfiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Chciałbym się bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek zapytać czy popełniłem błąd wysładzając wszystko na jeden raz. Ja tak robię od kilku warek. Nazywa się to bodajże batch sparging czy jakoś tak. Mniej roboty niż z wysładzaniem na raty, a wydajność wg. mnie nieco wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Tak więc zasyp wyglądał tak: słód pilzneński 1,5kg słód pszeniczny 2,5kg Z 4kg słodów wyszło Ci 37l 15°Blg?? nie z 4kg tylko z 8. Robiłem x2. Może faktycznie nie dość ściśle się wyraziłem. to i tak za gęsto, 4kg słodu, 18,5L piwa i 15BLg nie chce zapeszać ale coś mi tu śmierdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 to i tak za gęsto, 4kg słodu, 18,5L piwa i 15BLg nie chce zapeszać ale coś mi tu śmierdzi Pewnie pomiar był na ciepłej brzeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niesfiec Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ale się czepiliście tej wydajności. Blg mierzone na zimno przed zadaniem drożdży. Jedyne gdzie się mogłem pomylić To litrarzowanie fermentora (robione na szybko, w syfie i przy red label whisky). Dam znać ile poszło w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 to i tak za gęsto, 4kg słodu, 18,5L piwa i 15BLg nie chce zapeszać ale coś mi tu śmierdzi Miałem podobny wynik przy 4kg Pale Ale i 250g karmelowego wyszło mi 19L 14Blg. Gęstość mierzyłem balingometrem alla France czy jakoś tak w temp. 16'C. Nie wiem nawet jak policzyć jaka to wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się