Jump to content

Moja odmiana Cincinnati IPA z książki Palmera

Recommended Posts

Witajcie

Na forum gdzie nowi użytkownicy się przedstawiają napisałem kilka miesięcy temu mój pierwszy wpis z opisem warzenia mojego pierwszego w życiu piwa,

Skorzystałem z receptury Palmera ale nieznacznie ją zmodyfikowałem

Tak w skrócie:

3 funty sypkiego bursztynowego ekstraktu słodowego Muntons Amber.

T=60min - troszeczkę mniej niż 1 uncja chmielu Chinook (15%) - uszczknęłem z 1/20 aby dodać przy T=5 min

T=30min - pół uncji chmielu Cascade (3,2%)

T=15min - pół uncji chmielu Cascade (3,2%)

T= 5min - resztkę Chinooka i Cascade (tak po 1/20 uncji każdego)

T = 5min rozmieszałem 3,3 funta płynnego ekstraktu Muntons Light

Chmielenie na zimno 1 uncją Cascade przez tydzień w cichej

Spróbowałem tego piwa po tygodniu butelkowania - piękna gęsta piana ale cholerstwo takie lekkie, bez charakteru i minmalnie chmielone.

Może już mój zmysł smaku i zapachu uległ zniekształceniu - mieszkam od kilku lat w Stanach i lubuję się w tych wszystkich Firestone Union Jack, Racer 5, Green Flash West Coast IPA czy Founders Centennial IPA. To moje piwo bardziej przypominało gorzką wersję Yuengling. W sumie takie zwykłe piwko a nie to chciałem osiągnąć.

Dodatkowo dość mocno waliło drożdżami czego nie lubie. Po kolejnych tygodniach kondycjonowania było już bardziej znośne ale postanowiłem zrobić coś bardziej charakternego co opiszę zaraz w temacie "Hop's Demoition IPA" na tym podforum.

Jeszcze kilka uwag:

1. Dodałem 2 paczki drożdży Safale US5, Myślę, że powinienem użyć jednej i wtedy nie było by takiego drożdżowego posmaku

2. Chmieliłem na zimno w worku bez obciążenia i jak już otwierałem fermentator do butelkowania to zobaczyłem, że ten nylonowy worek sobie pięknie pływa po powierzchni ledwo co zanurzony - na pewno to też miało wpływ na ledwo wyczuwalny aromat chmielu w finalnym produkcie. Teraz będę już worek obciążać