Sherab Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Jak pisałem w poprzednim temacie byłem trochę zawiedziony słabym charakterem mojego pierwszego piwa - postanowiłem zrobić coś bardziej charakternego do granic możliwości. W odróżnieniu od poprzedniej receptury dałem 1/3 więcej ekstraktu i postawiłem na ekstrakt bursztynowy aby kolor piwa był złoty. Zgodnie z zaleceniami niektórych piwowarów dałem chmiel dla goryczki przy T=60 min i ostawiłem chmiele w T=45 czy T=30. Większość aromatycznego chmielu dodałem w ostatnich minutach aby nie wyparował Piwo jest cały czas jeszcze w cichej i dopiszę później co mi z tego wyszło Ekstrakty (na 5 galonową finalną brzeczkę) 3 funty sypiego ekstraktu Muntons Light 6,6 funta płynnego ekstraktu Munton Amber T=60min 2 uncje chmielu Centennial dla mocnej goryczki (12,5% kwasów alfa) T=15 min 1 uncja Citry T=5 min 4 uncje Citry Drożdże - 1 opakowanie rozrobionych Safale US-5 Po tygodniu jak już fermentacja mocno się uspokoiła (mniej niż jeden bąbelek na minutę) dodałem do obciążonego i wysterylizowanego worka nylonowego 3 uncje Centenniala i 3 uncję Citry. Teraz tydzien chmielenia na zimno i butelkowanie. Mam nadzieję, że będzie dało się to wypić Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Sherab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 amerykanie wszystko muszą mieć naj ale przynajmniej citre macie do kupienia już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 amerykanie wszystko muszą mieć naj ale przynajmniej citre macie do kupienia już ja tam nie czuję się wcale Amerykaninem. Przyjechałem tu na parę lat (kontrakt żony) i już mam bilet kupiony powrotny Ale skoro już tu jestem to czemu by nie spróbować lokalnych smakołyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Sherab to poprzednie piwo miało "słaby charakter" bo uwarzyłeś je z samego ekstraktu. Piwa z samego ekstraktu nie są dobre, lepiej jest zacząć od "ekstraktów ze słodami". Np. w takim IPA, do ekstraktu trzeba było dodać 0.5 kg (1lb) crystal/caramel i było by dobrze. Tylko wrzuć crystal/caramel do wody i je wymocz przez ok 20 min w ciepłej wodzie, crystal/caramel nie trzeba zacierać. Tak tutaj warzy się warki z "ektraktu", tzn jest to "ekstrakt ze słodami specjalnymi + chmielem". Najlepiej zacznij od "brew kits", np: taki (zobacz wideo). Takie "kits" składają się z ekstraktu, słodów, chmieli i drożdży (+ kapsle, worek muslinowy, cukier z kukurydzy do butelkowania itp). BTW, witam w USA Edytowane 3 Grudnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Myślałem aby zacząć robić steeped lub nawet all grain ale niestety mam tylko ten 3 galonowy garnek i za bardzo nie da rady zmieścić na tej kuchence większego. Ale słód Caramel / Crystal musze spróbować. Tylko nie poznałem jeszcze tego rodzaju i nie wiem czy wybrać więcej 60L czy mniej 120L. Z brew-kita raczej nie skorzystam. Jestem z wykształcenia chemikiem i lubię modyfikować receptury a w miasteczku mam fajny sklep w którym są praktycznie wszystkie składniki do warzenia - po prostu większa przyjemność BTW. w Kapsle, priming sugar, sanitizery i inne bajery już dobrze jestem zopatrzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Garnek 3 galony wystarczy ci na steeping a nawet na większość partial mash. Powiediedz im w sklepie, że chcesz zacząć extract with specialty grains a potem partial mash i oni dadzą ci instrukcję, może jakieś swoje kits albo receptury z extract with grains. To, że jesteś chemikiem z wykształcwenia nie znaczy, że musisz warzyć złe piwa, a z samego ekstraktu nie uwarzysz nic pitnego. Jak uwarzysz extract with specialty grains, nie uwierzysz o ile te piwa są lepsze Przeczytaj to http://www.howtobrew...ion2/index.html Edytowane 4 Grudnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Chciałem stopniowo wejść w przepisy - pierwsza produkcja z ekstraktu wedle przepisu Palmera. Teraz druga, którą opisywałem powyżej też z ekstraktu ale dołożyłem bardziej kolorowe odmiany plus o wiele więcej chmielu aby zobaczyć jak to wyjdzie. Za 2 tygodnie kolejne podejście - tym razem coś ciemniejszego - crystal i chocolate malt grains zakupione do steppingu do którego rzeczywiście mały gar wystarczy. Wałek kuchenny mam więc rozdrobnienie też nie będzie problemem. Tymczasem próbuję kolejne lokalne IPA coby wiedzieć w którym kierunku pójść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Właśnie minął okrągły tydzień po butelkowaniu tego piwa. Włożyłem je do lodówki na parę godzin i otworzyłem. Zapach świetny. Citrę czuć ładnie w powietrzu. Podobne wrażenia chmielowej bomby miałem otwierając flaszkę np. Founders Centennial czy Firestone Union Jack. Tylko tam bardziej Centennial się przebijał a tu Citra. Piwo lekko zamglone przez chmielenie na zimno o ładnym bursztynowym kolorze. Piana gęsta ale szybko opada - Następnym razem zmodyfikuję przepis i dodam ziaren Cara Pils. Na początku czuć chmiele - Citrę ale po chwili dochodzi do głosu Centennial. 2 uncje Centenniala które użyłem do goryczki ładnie to uzupełniają. Dodatkowo wyczuwam bardzo lekko słodkawy smak. Jestem bardzo zadowolony z tego piwa i jeśli ktoś ma pod dostatkiem amerykańskiego chmielu to bardzo polecam. Na pewno będę jeszcze kombinować z tą recepturą dodając ziaren i próbując bardziej zutylizować chmiel - aby użyć w przyszłości mniejszych ilości. Teraz jeszcze poczekam parę tygodni jak piwo poleżakuje i zobaczę co dalej. W tym czasie w burzliwej już mi bąbluje coś co na razie nie wiem jak zaklasyfikować - Black IPA / Cascadian Dark Ale czy może American Porter. Ten przepis oprócz ekstraktów zawiera 4 rodzaje ziaren. Jestem ciekaw co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Piwo już wypite. Miejscowi co próbowali mówili że jest jednym z najsmaczniejszych, które pili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Piwo już wypite. Miejscowi co próbowali mówili że jest jednym z najsmaczniejszych, które pili Miesiąc od warzenia juz wypite, prawie jak Kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 A ja nie wiem ile to jest funt, nie wiem też ile to jest uncja. I też nie czuję się Amerykaninem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 A ja nie wiem ile to jest funt, nie wiem też ile to jest uncja. I też nie czuję się Amerykaninem No musiałem się poprzestawiać na te wszystkie inne jednostki. Z dość prostej przyczyny - oni tu sprzedają słody, ekstrakty w opakowaniach 1 / 3 / 10 funtów a chmiele 1 i więcej uncji. Nawet temperaturę podają inaczej. Objętość brzeczki mierzą w galonach, ale amerykański galon to 3.785 litrów a brytyjski 4,546 litrów A większe ilości piwa nie podają w hektolitrach tylko w jednostce która nazywa się bushel = 35.23 litra. Jest jeszcze imperial bushel = 36.36 litra Jeszcze większe objętości podają w baryłkach. Ale tu już jest wszystko zakręcone bo baryłka ropy naftowej to ok 159 litrów a są jeszcze baryłki produktów sypkich np. baryłka żurawiny to 95,5 litrów. Dla innych płynów niż ropa naftowa jest baryłka równa 119 litrów. Ale jest specjalna baryłka dla piwa równa 117 litrów. Ale już brytyjska baryłka piwa to ok 164 litry. I jak się w tym wszystkim połapać bez jakiejś tabelki? Całe szczęście, że już w Kanadzie podają wszystko w litrach, kilogramach i celsjuszach. Za parę miesięcy wracam do Polski to wreszcie będę mógł odetchnąć Co do uncji i funtów to przelicznik jest taki 1 funt = 453.6g 1 uncja = 28.35g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Za parę miesięcy wracam do Polski to wreszcie będę mógł odetchnąć To może w ramach ćwiczeń zaczniesz podawać już w europejskich jednostkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 To może w ramach ćwiczeń zaczniesz podawać już w europejskich jednostkach Bardziej cywilizowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 No pewnie że mogę. Tylko jak kto chce poznać oryginalne przepisy na AIPA i inne odmiany to powinien uruchomić kalkulatorek i sobie poprzeliczać. Wiekszość przepisów w necie - oryginalnych autorskich jak i na klony najwyżej notowanych AIPA są właśnie w uncjach i funtach. To nie jest trudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarymary Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) No pewnie że mogę. Tylko jak kto chce poznać oryginalne przepisy na AIPA i inne odmiany to powinien uruchomić kalkulatorek i sobie poprzeliczać. Wiekszość przepisów w necie - oryginalnych autorskich jak i na klony najwyżej notowanych AIPA są właśnie w uncjach i funtach. To nie jest trudne dajesz sobie rade, keep it! Edytowane 20 Stycznia 2016 przez czarymary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 To nie jest trudne dokładnie - dlatego koledzy wyżej prosili żebyś to robił w locie wklejając tłumaczenia receptur na to forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się