Jump to content

Cydr z "kartonika" i pleśń


sorashi

Recommended Posts

Nastawiłem jakiś tydzień temu swój pierwszy cydr, wszystko ładnie fermentuje w szklanym balonie.

Niestety dzisiaj zobaczyłem na powierzchni cydru pływająca pleśń wielkości 1 groszowej monety.

Pleśń usunąłem z balonu i zastanawiam się co dalej, zostawić cydr niech fermentuje dalej czy zrobić nowy nastaw?

Link to comment
Share on other sites

Jak to mawiają starzy Indianie "Wylać zawsze zdążysz".

A tak na poważnie to wiele bym się nie spodziewał po takim cydrze.

Duże prawdopodobieństwo, że to się bardziej rozwinie, może być skwaśniałe i mętne.

Balon dobrze umyłeś ? Rurka jest ?

Link to comment
Share on other sites

Tak, balon zatkany gumowym korkiem z rurką.

Wszystko ładnie umyte i odkażone było oxi.

Cydr kartonikowy jest trochę mętny w tej chwili.

Nawet jak będę musiał wylać to strata niewielka tylko 6L mam tego cydru, a w zanadrzu jeszcze 10L z jabłek.

Ale tu jest wszystko ok.

Link to comment
Share on other sites

Mocno Ci to fermentuje? U mnie cały czas była spora piana i pleśń musiała by być chyba zielona żeby rozróżnić ją od piany :D jak skończyło bulgotać to sprawdź ile zeżarło cukru i w razie czego butelkuj... Ja swój na dniach będę butelkował bo już 3 tyg stoi, bulgotać przestało jakieś 3-4 dni temu :)

Mętne jest już z kartonu więc nie stawiam na klarowanie.. zresztą szczegóły w moim wątku

Link to comment
Share on other sites

Ja w tym roku popełniłem cydr z własnoręcznie uzyskanego soku jabłkowego (poszło 40 kg jabłek - moja sokowirówka zdołała odzyskać z tego tylko 15 litrów soku).

Po około tygodniu od zadania drożdży fermentacja się zakończyła (0Blg). Zlałem znad osadu i znowu do balona. Po 3 tygodniach pięknie się sklarowało.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.