sorashi Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Nastawiłem jakiś tydzień temu swój pierwszy cydr, wszystko ładnie fermentuje w szklanym balonie. Niestety dzisiaj zobaczyłem na powierzchni cydru pływająca pleśń wielkości 1 groszowej monety. Pleśń usunąłem z balonu i zastanawiam się co dalej, zostawić cydr niech fermentuje dalej czy zrobić nowy nastaw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
malymiki Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Jak to mawiają starzy Indianie "Wylać zawsze zdążysz". A tak na poważnie to wiele bym się nie spodziewał po takim cydrze. Duże prawdopodobieństwo, że to się bardziej rozwinie, może być skwaśniałe i mętne. Balon dobrze umyłeś ? Rurka jest ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorashi Posted December 6, 2012 Author Share Posted December 6, 2012 Tak, balon zatkany gumowym korkiem z rurką. Wszystko ładnie umyte i odkażone było oxi. Cydr kartonikowy jest trochę mętny w tej chwili. Nawet jak będę musiał wylać to strata niewielka tylko 6L mam tego cydru, a w zanadrzu jeszcze 10L z jabłek. Ale tu jest wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malymiki Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Jeśli nie masz ciśnienia (miejsce, wolny balon...) to zostaw i poczekaj przynajmniej do końca fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorashi Posted December 6, 2012 Author Share Posted December 6, 2012 ciśnienia nie mam. Wolnych balonów mam jeszcze parę. Zostawię i zobaczę co z tego wyjdzie, może nie będzie takie tragiczne:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Mocno Ci to fermentuje? U mnie cały czas była spora piana i pleśń musiała by być chyba zielona żeby rozróżnić ją od piany jak skończyło bulgotać to sprawdź ile zeżarło cukru i w razie czego butelkuj... Ja swój na dniach będę butelkował bo już 3 tyg stoi, bulgotać przestało jakieś 3-4 dni temu Mętne jest już z kartonu więc nie stawiam na klarowanie.. zresztą szczegóły w moim wątku Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorashi Posted December 6, 2012 Author Share Posted December 6, 2012 Właśnie że już słabo bulgota i dlatego wypatrzyłem tę pleśń. A Blg nie sprawdzałem jeszcze, sprawdzę wieczorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malymiki Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Ja w tym roku popełniłem cydr z własnoręcznie uzyskanego soku jabłkowego (poszło 40 kg jabłek - moja sokowirówka zdołała odzyskać z tego tylko 15 litrów soku). Po około tygodniu od zadania drożdży fermentacja się zakończyła (0Blg). Zlałem znad osadu i znowu do balona. Po 3 tygodniach pięknie się sklarowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now