Fidel Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Ja rurki nie stosuję. Na cichą wlewam do szklanego balonu. I wtedy rurka i bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Piwko ładnie fermentuje czwarty dzień, w instrukcji z BA jest napisane żeby zlać na "cichą" po tygodniu. Piwko zeszło aktualnie z 11,5 Blg do 6 Blg. Zastanawiam się jak już przeleje na "cichą" to przy ilu Blg później butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zlej na cichą, poczekaj tydzień a potem przez 2-3 dni mierz BGL. Jak nie spadnie - butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Cześć. Mam zamówiony identyczny zestaw i mam pytanko odnośnie zacierania. Jak miałeś w instrukcji napisane i jak zrobileś. Wg instrukcji jest chyba jedna przerwa tylko, zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Cześć. Mam zamówiony identyczny zestaw i mam pytanko odnośnie zacierania. Jak miałeś w instrukcji napisane i jak zrobileś. Wg instrukcji jest chyba jedna przerwa tylko, zgadza się? W instrukcji z BA jest jedna przerwa 67-68 °C i tyle starałem się trzymać. Po około 50 minutach i negatywnej próbie jodowej podgzrzałem do 76°C i filtrowałem. Generalnie robiłem tak jak jest napisane w instrukcji. Podczas zacierania podgrzewać możesz np. dolewając wrzątku. Ja sobie napisałem wcześniej na kartce co mam robić. Nic sie nie martw, dasz radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Ja sobie napisałem wcześniej na kartce co mam robić. he he też planuje napisać algorytm postępowania:)) Kocioł był jakoś zaizolowany czy zwykły garnek? ile czasu mniej więcej trzymało temperaturę? Ile końcowo miałeś brzeczki po dolewaniu? Edytowane 14 Grudnia 2012 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja używałem gar 40L emaliowany, nie był izolowany. Co 10-15min mieszałem słód i mierzyłem temp. Brzeczki po wysładzaniu miałem 23L ale myśle że można było jeszcze ze 2-3 litry więcej wyciągnąc. Jak nie masz chłodnicy to musisz sie przygotować że na zewnątrz jak wystawisz gar to ze 4 godz, napewno zejdzie zanim się brzeczka schłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 A czemu nie przestałeś wysładzać np przy 21l wtedy BLG nie byloby większę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 pewnie bylo by więcej, ale musisz wziąść pod uwagę że podczas chmielenia Ci troche odparuje. Więc żeby uzyskać 20L brzeczki do fermentacji musisz mieć koło 24 litrów. http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu tu masz wszystko opisane, jak wysładzać też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dobra mój błąd, oczywiście podczas chmielenia są straty w parowaniu:))) Sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się