Pierre Celis Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Poniedziałek, bez kawy ani rusz. Zatem do porannej małej czarnej proponuję artykuł o kawie. Dokładniej o kawowym stoucie. Dokładniej o Kawce. Dokładniej o Kawce od kolaborantów. W każdym rasowym stoucie powinien być kawowy aromat. Ktoś jednak kiedyś wpadł na genialny pomysł, by stout zrobić jeszcze bardziej kawowym. Tak narodził się styl coffee stout, czyli piwo wzbogacone świeżo mieloną kawą. Niby pomysł prosty, ale wykonanie niekoniecznie. Kawa to nie jest ulubiony surowiec piwowarów. Po pierwsze zawiera tłuszcz – zabójcę piany. Po drugie jest kwaśna (tak, tak) i ma nieciekawą jak na piwny świat goryczkę – garbnikową, ściągającą. Jest zatem sporym wyzwaniem dodanie małej czarnej do piwa. Przekonajmy się jak sobie z tym wyzwaniem poradzili kolaboranci. Kawka – Coffee/Dry StoutEkstrakt 12,5Blg, alkohol 5% Wygląd: smoliście czarne, nieprzejrzyste. Piana beżowa dość obfita, raczej drobna i gęsta, ale zdarzają się grube pęcherzyki. Redukuje się dość szybko, ale cienka warstwa pozostaje do końca i ładnie zdobi szkło po każdym łyku. Aromat: Dominuje przypalenie i kwaśność. Do tego trochę kawy, wanilii i popiołu. Wysycenie: bardzo niskie, prawie go brak. Rzadko spotyka się piwa o tak niskim wysyceniu, ale nie jest to żadna wada. Jak najbardziej pasuje do stouta. Smak: przypalony, gorzki z wyraźną dozą kwaskowatości. Goryczka średnia, niezbyt przyjemna, odkładająca się długo na podniebieniu, przypominająca połączenie spalenizny i piołunu. Odczucie w ustach: gładkie, o bardzo niskiej pełni, zdecydowanie wytrawne. Wrażenie psuje niezbyt udana goryczka – ściągająca, wypełniająca całe usta i pozostająca zbyt długo. Wrażenie ogólne: Nie wszystko chyba poszło po myśli piwowarów. Byłoby nawet nieźle, gdyby nie taniny wypłukane prawdopodobnie z kawy (posmak ściągający) oraz zbyt mocna kwaśność od dużej ilości słodów palonych. Życzyłbym sobie też więcej aromatu kawy, a mniej popiołu. Zapach ostatecznie nie jest zły, piwo przyjemnie nisko nagazowane i wytrawne jak na rasowego stouta przystało. Mam nadzieję, że powstaną kolejne warki i uda się poprawić w nich obecne mankamenty. Tymczasem jest co najwyżej przeciętnie. Ocena: 5/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się