mcpol1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jak w temacie. Piwko to pszenica z ferulikową 60 min. zacierana 15 min w 62 i 45' w 73 później mashout. Niestety nie mam pojęcia jakie było Blg początkowe ponieważ nawalił balingometr. Wdg prawdopodobnie uszkodzonego pokazywało 13,5 blg tyle, że jak się okazało skala zsunęła się o jakieś 3-3,5°Blg. To dawało by około 17°Blg tyle że to niemożliwe przy zasypie 4,4 kg na 20 ltr po gotowaniu. Pszeniczka siedzi już w fermentatorze 14 dni i BLG zatrzymało się na 4,5. Teraz 4 dzień jest temp 21°C wcześniej było to 17°C. Zrobiłem test odfermentowania i po 24 H głowy sobie nie dam uciąć zjechało może do 4Blg. Pytanie moje czy mieliście kiedys podobne zjawisko z WBkami? U mnie jak do tej pory najwyższy wynik to był 3,5 Blg a i tak chyba pośpieszyłem się z butelkowaniem bo piwo było mocno przegazowane a 2 butelki rozprysły się w drobny mak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Mi przy jasnym pszenicznym zjechały do 3 stały tak przez 4 dni. Postanowiłem zabutelkować co okazało się błędem. Myślę że warto poczekać. Musiałem przelać 12 skrzynek do kegów i odgazować. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 no tak ale to już 2 tyg. fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 We wrześniu butelkowałem Weizenbocka na WB-06 odfermentowały do 6Blg Część 8g/l, część 5,5g/l (to drugie w zamyśle ma postać do wiosny. Pierwsze spijam okazyjnie i jest nagazowane OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jest zima może nie chce im się tak szybko pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ehhhh najwyżej jutro zabutelkuje i zamknę je w jakimś pancernym sejfie... pójdą do piwnicy bo w domu to strach po tych 2 wybuchach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nie ma się co śpieszyć. Przecież 2 tyg. to nie reguła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 QXA tyle że blg już praktycznie nie spada. To ma być pszeniczniak więc i mętność pożądana a za chwilę będę miał klarowne jak woda źródlana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 ile dałeś drożdżaków ? na ile brzeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się