korzen16 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 też to wczoraj widziałem, ale tam jest ciut inna idea ponieważ nie mam możliwości przetestowania skuteczności mikrofali narazie pozostaje chemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Nawet kret który radził sobie bez problemu z pleśnią, nie mógł usunąć tego nalotu A w przypadku tego patentu, po czym stwierdzić, że zabiło pleśń? Pytam bo ponoć nawet wrzątek czy spirytus w pełni jej nie zwalcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Nawet kret który radził sobie bez problemu z pleśnią, nie mógł usunąć tego nalotu A w przypadku tego patentu, po czym stwierdzić, że zabiło pleśń? Pytam bo ponoć nawet wrzątek czy spirytus w pełni jej nie zwalcza. Wydaje mi się, że autor miał tu na myśli taką widoczną gołym okiem zebraną na dnie butelki puchatą plesienke. Dość trudno się tego pozbyć jezeli nie ma się jakiejś silniejszej chemii. Tutaj "radzenie sobie" chyba polegało na usunięciu jej z butelki. W przypadku użycia kreta(NaOH) w stężeniu powyżej 3% i kontakcie powyżej 30min zabije wszystko co żyje bo jak powiedział Undeath "Wodorotlenek sodu jest dobrym środkiem odkażającym, wywołuje pęcznienie białek osoczowych, zmydla tłuszcz i wiąże cząsteczki zanieczyszczeń, a więc dodatkowo działa czyszcząco.", w tym wpisie http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie/ - polecam. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się