Skocz do zawartości

Patent na czyste butelki bez stosowania agresywnej chemii.


19Mateusz87

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 lata później...

Nawet kret który radził sobie bez problemu z pleśnią, nie mógł usunąć tego nalotu

A w przypadku tego patentu, po czym stwierdzić, że zabiło pleśń? Pytam bo ponoć nawet wrzątek czy spirytus w pełni jej nie zwalcza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

Nawet kret który radził sobie bez problemu z pleśnią, nie mógł usunąć tego nalotu

A w przypadku tego patentu, po czym stwierdzić, że zabiło pleśń? Pytam bo ponoć nawet wrzątek czy spirytus w pełni jej nie zwalcza.

 

Wydaje mi się, że autor miał tu na myśli taką widoczną gołym okiem zebraną na dnie butelki puchatą plesienke. Dość trudno się tego pozbyć jezeli nie ma się jakiejś silniejszej chemii. Tutaj "radzenie sobie" chyba polegało na usunięciu jej z butelki. W przypadku użycia kreta(NaOH) w stężeniu powyżej 3% i kontakcie powyżej 30min zabije wszystko co żyje bo jak powiedział Undeath "Wodorotlenek sodu jest dobrym środkiem odkażającym, wywołuje pęcznienie białek osoczowych, zmydla tłuszcz i wiąże cząsteczki zanieczyszczeń, a więc dodatkowo działa czyszcząco.", w tym wpisie http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie/

- polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.