zczc Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Witam. Znalazłem ostatnio stronkę http://www.sklepy24.pl/szukaj/syrop+s%C5%82odowy z syropem słodowym jeczmiennym. Tu też moje pytanie: Czy "Syrop Słodowy Jęczmienny" nadaje się do zastąpienia ekstraktu słodowego jęczmiennego do wyrobu domowego piwa? Czy ktoś z was miał z tym do czynienia i to stosował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Nie wiem, ale ekstrakt słodowy wychodzi znacznie taniej. Syropy z innych zbóż mogłyby być ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 mam dojście do syropu po 5zł/litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 mam dojście do syropu po 5zł/litr Co to za syrop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Jest to syrop słodowy, według mnie mógłby się nadawać lecz nie wiem czy ktoś robił piwo na bazie takiego dodatku zamiast ekstraktu. U gościa w hurtowni u którego kupuję glukozę powiedział ,że taki posiada lecz nie wie czy zastąpi ekstrakt słodowy. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez zczc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 A jaki producent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) No o to się nie zapytałem bo nie wiedziałem czy bedzie pasował, najpierw chciałem poszukać na forum i w necie czy bedzie odpowiedni. ps.A swoją drogą ANTEKS dałeś chyba namiary dla AG1929 na ekstrakt -cytuję: " ...nam z kumplem udało się kupić 12,5 kg ekstraktu słodowego płynnego za 130 PLN...czyli kg troszkę ponad 10 PLN...". Wiesz coś na ten temat? Samo może zamawiałeś? Jak tak to daj namiary. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez zczc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 http://sklep.wes.pl/?d=katalog&k_id=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ogólnie tam gdzie biorę tą glukozę to hurtownia z dodatkami cukierniczymi. Znalazłem w sieci cos takiego: Syrop słodowy. Syrop słodowy – zwany też ekstraktem słodowym jest to zagęszczony wodny wyciąg otrzymany z rozdrobnionego słodu. Słód – jest to podkiełkowane ziarno zbóż, w którym w wyniku nawilżenia do ok. 50% i poddania kiełkowaniu przez 5 – 6 dni nastąpiły pewne zmiany w skrobi polegające na jej rozkładzie do kekstryn i dwucukrów. Po zakończeniu słodowania kiełkowanie przerywa się, wysusza słód i oddziela wyrośnięte w tym czasie z ziaren korzonki. Otrzymany słód stanowi produkt wyjściowy do uzyskania na drodze przemiału mąki słodowej. W celu otrzymania syropu słodowego rozdrobniony słód miesza się z wodą w kadziach zacierowych w temperaturze 55 – 65°C. Podczas ekstrakcji i scukrzania enzymy amyloliptyczne rozkładają pozostałą w słodzie skrobię do maltozy i dekstryn a enzymy proteolityczne rozkładają jednocześnie białko do aminokwasów i peptyd. Uzyskany syrop słodowy zawiera maltozę, dekstryny, rozpuszczalne związki białkowe, mineralne, enzymy itp. Dobrej jakości syrop słodowy powinien mieć przyjemny słodkawy smak, zapach słodowy bez obcych zapachów i zanieczyszczeń. Dodany do ciasta wzbogaca ja w cukry fermentujące, przez co zwiększa zdolność ciasta do wytwarzania gazów. Syrop słodowy zwiększa także ilość związków białkowych i mineralnych w pieczywie oraz korzystnie wpływa na jego aromat i smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Znalazłem jeszcze coś o syropach, browarnictwie domowym i piekarnictwie: ...Uzyskana w procesie zacierania słodka, nienachmielona brzeczka kierowana jest do specjalistycznych urządzeń zwanych wyparkami. Tam pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze z brzeczki odparowywany jest nadmiar wody i w efekcie otrzymywany gęsty, bo ok. 80-proc., syrop – ekstrakt słodowy. Taki syrop może być potem poddawany kolejnym modyfikacjom, w zależności od przeznaczenia. Może być m.in. dodatkowo suszony, tak by odparować resztki wody. W Polsce najbardziej znanym producentem ekstraktów z przeznaczeniem dla piwowarów jest wolsztyńska Wytwórnia Ekstraktów Słodowych. Firma specjalizuje się w produkcji ekstraktu m.in. dla piekarnictwa, ale w roku 2002 we współpracy z Browamatorem powstały pierwsze ekstrakty dedykowane piwowarom domowym – najpierw jasny, a wkrótce pszeniczny, bursztynowy i ciemny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 http://sklep.wes.pl/...=katalog&k_id=3 drogo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zamykam temat ze względu na przekłamanie ze strony sprzedawcy hurtowni ,gdzie się okazało: syrop glukozowy winno być syrop słodowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się