Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Pomyślałam, że używając samych słodów może za jednym zamachem uda się zrobić dwie warki: portera i jakiegoś cienkiego ciemniaka. Oczywiście. Stawiam na to, że z powyższego zasypu dostaniesz 20l portera 21-22°Blg i drugie 20l ciemniaczka 9-10°Blg Pomieszać łychą jakieś 8kg słodu to chyba jest wyzwanie Ja zacierałem 12kg słodu. Co prawda w garnku 40l, ale i tak przy stosunku wody do słodu 2,4:1 jest to duże wyzwanie. Rok temu próbowałem zacierać jeszcze gęściej (2,2:1), ale tu już było za gęsto i miejscami zacier mi się przypalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Wyszło 20°Blg ' date=' filtrowałem kiblowym wężykiem szło dobrze.[/quote']A ile litrów? zapomniałem napisać 15l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Chciałabym jutro uwarzyć Portera. 3,0kg wiedeński 2,5kg monachijski I 1,0kg monachijski II 0,7kg Caramunich I 0,5kg Carared ??? Kg Żywiecki Palony Nie wiem ile użyć Żywieckiego Palonego, nigdzie nie znalazłam informacji na temat barwy tego słodu. Może ktoś kto go używał podpowie mi ile go dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Chciałabym jutro uwarzyć Portera.3,0kg wiedeński 2,5kg monachijski I 1,0kg monachijski II 0,7kg Caramunich I 0,5kg Carared ??? Kg Żywiecki Palony Nie wiem ile użyć Żywieckiego Palonego, nigdzie nie znalazłam informacji na temat barwy tego słodu. Może ktoś kto go używał podpowie mi ile go dodać Ja przyjąłem, że to odpowiednik Carafy I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się