Skocz do zawartości

Piwo świdnickie


Belzebub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie użytkowników jakże zacnego forum !

 

Wątek który chciałbym podjąć, to jak jego tytuł wskazuje, dotyczy piwa świdnickiego produkowanego w

zamierzchłych czasach średniowiecza, wtedy, gdy piwem tym zachwycał się niezły kawał Europy.

Pytanie zaś moje sprowadza się do tego, czy ktoś z was próbował zrekonstruować skład i proces produkcji napitku z tamtych czasów?

Jeśli nie świdnickiego, to być może jakaś inna receptura z tamtego okresu ?

 

Interesuje mnie przede wszystkim skład, proces otrzymywania słodu jak i samej produkcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie da sie zrekonstrowac zadnego historycznego piwa. Efekty slowowania sprzed rewolucji przemyslowej XIXw byly bym powiedzial bardzo zmienne z roku na rok. Odmiany chmieli obecne do kupienia sa juz modyfikowane w kierunku uzyskania pewnych cech, nie mowiac o drozdzach, ktore sa laboratoryjnie selekcjonowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.