noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Witam. Dzisiaj popełniłem swoją pierwszą warkę. Na pierwszy ogień postanowiłem zrobić Belgian Dubbel z tego sklepu: http://www.homebrewing.pl/product_info.php?products_id=820{5}8 Mam jednak pytanie. Po zakończeniu całego procesu warzenia znalazłem w pudle 500g belgijskiego białego cukru kandyzowanego. W instrukcji oraz na stronie sklepu nie było o nim mowy i teraz nie bardzo wiem co z nim zrobić.Czy mam go użyć zamiast glukozy podczas refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Cukier do podbicia ekstraktu, najlepiej dodać na koniec gotowania brzeczki ale równie dobrze możesz wrzucić do fermentatora. Jesli zmierzłeś wcześniej ekstrakt to niestety się zmieni. noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 josefik, czyli teoretycznie mogę jeszcze teraz wrzucić? Ja jużskończyłem warzyć i zamknąłem wieko. Mogę otworzyć i sypnąć te "cukierki"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) tak, jak najbardziej, jak zapomnę to też tak robię. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez josefik noc123 i Raban19 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 josefik, a mam jeszcze pytanko. Mam sypnąć całe pół kilo, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 raczej bym rozpuścił w gorącej wodzie tak na wszelki wypadek bo nie wiadomo co na nim siedzi noc123 i Raban19 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 raczej bym rozpuścił w gorącej wodzie tak na wszelki wypadek bo nie wiadomo co na nim siedzi a co ma siedzieć w cukrze? noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 w składzie na stronie jest przecież podany noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Gawon, ile tej wody mam użyć? Tak z pół litra? Rozumiem, że muszę ją zagotować? Nic się nie stanie mojemu piwku jak doleję gorący cukier? Czy może przestudzić przed wlaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 na cukrze,a co morze siedzieć w pustym fermentatorze ? a jednak go odkażasz noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 nie wiem nie znam się nigdy nie robiłem ,tak ylko myślę ,a po trzech komesach trudno mi noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Gawon, na stronie faktycznie jest, nie zwróciłem uwagi, ale w instrukcji, którą dostałem w zestawie nie ma żadnej wzmianki o tym cukrze, dlatego byłem zaskoczony, że coś zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 na cukrze,a co morze siedzieć w pustym fermentatorze ? a jednak go odkażasz nie wiem nie znam się nigdy nie robiłem ,tak ylko myślę ,a po trzech komesach trudno mi Ocknij się i przemyśl sprawę . W Belgii niektóre browary dodają cukru właśnie podczas fermentacji w formie sypkiej. noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Czyli co? Otweiram wieko i sypię cukierki bezpośrednio do piwka i wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 skoro josefik napisał że tak robi to też tak zrób,na pewno wie lepiej i broń boże nie piszę tego po złości ,ja osobiście w krótkiej kadencji miałem dwa kwasy co prawda zdatne do pici i nie mam pojęcia od czego,więc jjak to mawiają chuchał bym na zimne noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Dobra, sypnięte. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki wam za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Czyli co? Otweiram wieko i sypię cukierki bezpośrednio do piwka i wystarczy? Tak wystarczy. Chyba że chcesz jeszcze zmierzyć na nowo blg wtedy możesz zrobić roztwór, jeśli zadałeś drożdże to na tyle musisz schłodzić żeby temperatury za bardzo nie podwyższyć. Możesz też użyć jakiegoś kalkulatora który wyliczy Ci o ile wzrosło blg. noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Dobra, sypnięte. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki wam za pomoc. Kolego i jak ci to wyszło? Był kwas przez "cukierki"? Ja wczoraj warzyłem belgijskie i zapomniałęm o kandyzowanym brązowym, i jestem w kropce! Sypać czy nie sypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Sypać czy nie sypać? Ja bym dodał ten cukier w postaci syropu, tzn rozpuścił w gorącej wodzie i następnie dodał do fermentora. Raban19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się