Gawon Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 .Po połowie burzliwej kołysanko fermentorem wow,też ciekawa teoria,co to ma na celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khonsu Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 ale ja nie pisałem że 2-3 miesiące na cichej...była tylko taka drobna uwaga ze wcale nie trzeba piwa gazować i jak poleżakuje ze 2-3 miesiące to też będzie dobre. Kwestia gustu czy ktoś lubi piwa niegazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 .Po połowie burzliwej kołysanko fermentorem wow,też ciekawa teoria,co to ma na celu? Myślałem,że w ten sposób podniosę drożdże i może jeszcze jakoś je to zmusi do pracy-chyba nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Myślałem,że w ten sposób podniosę drożdże i może jeszcze jakoś je to zmusi do pracy-chyba nie zaszkodzi Nie zaszkodzi. W tym samym celu przy przelewaniu na cichą można zaciągnąć trochę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Na cicha przelewa sie odfermentowane piwo bez drozdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khonsu Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Na cicha przelewa sie odfermentowane piwo bez drozdzy znaczy masz chyba na myśli bez gęstwy która powinna zostać na dnie... chociaż ja też zawsze troche zaciagne przy przelewaniu i jakoś nie miałem nigdy problemu nie wiem czy potrzasanie fermentatorem podczas burzliwej to taki dobry pomysl..... ma sęs kiedy brzeczka była słabo napowietrzona i sie drożdzę nie namnażają wtedy potrząsanie spowoduje lekkie napowietrzenie brzeczki i tym samym przyśpieszy fermentację. samo zakołysanie fermentatorem szczegulnie kiedy fermentacja nam staneła może spowodować dostanie się do brzeczki tych farfocli ze ścianek fermentatora a czort wie co tam w nich siedzi... lepiej mi sie wydaje zamieszać lekko łyżką jeśli juz musisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszek Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 W takim razie przeniosę w nieco cieplejsze miejsce i za kilka dni zmierzę BLG. A potem chyba rozleję w butelki plastikowe. Dziękuję wszystkim za rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Po mojemu, to jeżeli drożdże już nie pracują, to zjadły to, co miały zjeść. Ślepa wiara w BLG chyba nie jest za dobra, bo przecież ono wskazuje nie tylko cukry fermentowalne, ale także te, które nie fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Pozwolę sobie dorzucić coś w temacie: Polecam Koledze skontrolować termometr, czy nie zaniża temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 W takim razie przeniosę w nieco cieplejsze miejsce i za kilka dni zmierzę BLG. A potem chyba rozleję w butelki plastikowe. Dziękuję wszystkim za rady:) Wystarczy jeden pet po pepsi do skrzynki, by "namacalnie" stwierdzić nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Pozwolę sobie dorzucić coś w temacie: Polecam Koledze skontrolować termometr, czy nie zaniża temperatury. Pewnie już musztarda po obiedzie, ale też na to stawiam. Podejrzewam, że niżej nie zejdzie, zwłaszcza na tych drożdżach, ale trzeba zachować ostrożność, jeden pet, jak pisze Anteks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się