korzen16 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Za radą bardziej doświadczonych nie zaglądam przez 3 tygodnie.Potem zlewam do fermentatora z kranikiem i sprawdzam Blg.Jak jest ok to w butelki... U mnie będzie przelanie na cichą. Zrobiłem testowe odfermentowanie odłożonej brzeczki w kolbie w temperaturze 25°C i zeszło do 3Blg, więc takiego oczekuję. W tej chwili fermentatator ma 15°C i mam wrażenie, że cały czas jeszcze drożdże pracują bo zeszło do 5Blg . Jak myślicie powinienem przenieść w cieplejsze pomieszczenie (20°C) na dzień - dwa na dofermentowanie resztek cukru czy jeszcze czekać (fermentacja burzliwa trwa dziewiąty dzień)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 blg sprawdź przed zlaniem :-) Po trzech tygodniach burzliwej, jeżeli będzie za wysokie, to pierwszy raz doczekam fermentacji cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się