Skocz do zawartości

Zacieranie początkującego


korzen16

Rekomendowane odpowiedzi

Za radą bardziej doświadczonych nie zaglądam przez 3 tygodnie.Potem zlewam do fermentatora z kranikiem i sprawdzam Blg.Jak jest ok to w butelki...

 

U mnie będzie przelanie na cichą. Zrobiłem testowe odfermentowanie odłożonej brzeczki w kolbie w temperaturze 25°C i zeszło do 3Blg, więc takiego oczekuję.

W tej chwili fermentatator ma 15°C i mam wrażenie, że cały czas jeszcze drożdże pracują bo zeszło do 5Blg .

Jak myślicie powinienem przenieść w cieplejsze pomieszczenie (20°C) na dzień - dwa na dofermentowanie resztek cukru czy jeszcze czekać (fermentacja burzliwa trwa dziewiąty dzień)??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.