mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) WES np Piwo Domowe - jasne Nachmielony ekstrakt słodowy - do uwarzenia piwa domowego o delikatnej goryczce. Puszka - 1,7 kg Wyprodukowany w 100% z wysokogatunkowego słodu browarnego pilzneńskiego, z dodatkiem ekstraktu chmielu. Zawartość puszki pozwala na uwarzenie do 12 litrów piwa wg indywidualnych preferencji, o różnej zawartości ekstraktu, alkoholu, barwie i goryczki. Zawartość puszki gotować przez ok 20 min. (pod przykrywką na wolnym ogniu), w ok. 4-5 litrach wody, pilnując aby nie wykipiało. no tak jest w opisie produktu to tak chyba jest, na warkę 20-23 l chyba dwie puszki idą Edytowane 30 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Copers też jest na 10-12l, tylko dajesz cukier i masz 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Copers też jest na 10-12l, tylko dajesz cukier i masz 20 no można i 5l wody dać i też pójdzie ale smak aromat i nachmielenie sie przy tych przeróbkach zmieni . prawda:? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ale chmielony jest na 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 a to już pytanie do producenta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 bo taka jest instrukcja a każdy i tak robi jak chce i po co tu pianę trzepać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Odświeżę mocno temat . Robiłem dziś piwo i w kącie z rzeczami do piwa ujrzałem puszkę plastikowa ekstraktu słodowego Bruntal. Niestety puszka zrobiła się mocno napuchnięta. Postanowiłem ją otworzyć czy ,aby na pewno nikt wcześniej tego nie uczynił . Bo zdziwiło mnie, iż taki słodki produkt coś mogło zacząć fermentować . Niestety oczywiście ubrudzilem sobie rączki i jakoś tak odruchowo postanowiłem sprawdzić smak , czy fermentuje czy nie . Oblizałem palce jak dzieciak ;-) lecz do sedna tematu , poczytałem następnie o takim czymś jak bombaż w konserwach i jadzie kiełbasianym. Czy ktoś coś słyszał może na ten temat jeżeli chodzi o taki produkt który jest wielokrotnie poddawany wysokiej temperaturze. Zacieranie, wysładzanie odparowywanie tego itd. . . Jak sądzicie raczej marne prawdopodobieństwo iż wytworzył się tam jad kiełbasiany . Warunki teoretycznie beztlenowe no i dość ciepło , temperatura jak w pokoju, oscyluje około 25 stopni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 1 godzinę temu, n3uro napisał: Odświeżę mocno temat . Robiłem dziś piwo i w kącie z rzeczami do piwa ujrzałem puszkę plastikowa ekstraktu słodowego Bruntal. Niestety puszka zrobiła się mocno napuchnięta. Postanowiłem ją otworzyć czy ,aby na pewno nikt wcześniej tego nie uczynił . Bo zdziwiło mnie, iż taki słodki produkt coś mogło zacząć fermentować . Niestety oczywiście ubrudzilem sobie rączki i jakoś tak odruchowo postanowiłem sprawdzić smak , czy fermentuje czy nie . Oblizałem palce jak dzieciak ;-) lecz do sedna tematu , poczytałem następnie o takim czymś jak bombaż w konserwach i jadzie kiełbasianym. Czy ktoś coś słyszał może na ten temat jeżeli chodzi o taki produkt który jest wielokrotnie poddawany wysokiej temperaturze. Zacieranie, wysładzanie odparowywanie tego itd. . . Jak sądzicie raczej marne prawdopodobieństwo iż wytworzył się tam jad kiełbasiany . Warunki teoretycznie beztlenowe no i dość ciepło , temperatura jak w pokoju, oscyluje około 25 stopni . 112 Stolarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się