Skocz do zawartości

Suche US-05 kontra IIPA 19blg


underoak

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

 

To jak, ktoś może mnie wspomóc w kwestii alkoholowego aromatu? Jak zrobić tak, żeby go nie było ;)?

 

Poczekać.

Jakiś tam zawsze będzie, ale zmniejszy się z czasem trochę.

To co najbardziej "ostro pachnie" to alkohole wyższe, które z czasem ulegają różnego rodzaju rozpadom. Raz ze względu na działalność drożdży, dwa ze względu na obecność kwasów organicznych. To ostatnie to ciekawostka, którą dowiedziałem się od kolegi, który tak tłumaczył pozytywny wpływ leżakowania na "sklepowe" portery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.