bnp Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tak się zastanawiam co jest grane ? W piwowarstwie domowym i nie tylko jest taki mit, iż podczas krótkiego warzenia piwa będziemy mieli w piwie Dimetylosiarczek tzn warzywa. Po przeczytaniu recenzji na bizie o Końcu Świata oraz na blogu Kopyra nic nie słyszałem by to piwo miało taka wadę. Przecież to piwo nie jest warzone, czyli nie ma mowy o usunięciu z piwa DMS. Kiedy napisałem o tym że ja niektóre piwa też nie warzę to doświadczeni piwowarzy zapewniali mnie iż w mym piwie na 100% mam DMS. Piwa testował Hasintus i jakoś sobie nie przypominam by wytykał w tych piwach takie wady. Niejednokrotnie Kopyr negował warzenie piwa pod zmniejszonym ciśnieniem zakładając że będzie w piwie DMS. Kopyr o sahti z pinty http://blog.kopyra.com/index.php/2012/12/21/koniec-swiata/ Nie wywąchał DMS w niewarzonym piwie. Chyba nie zapomniał o tym powiedzieć. To jak to będzie ? prawda czy mit ? a może są jakieś warunki kiedy będziemy mieli DMS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tak się zastanawiam co jest grane ? W piwowarstwie domowym i nie tylko jest taki mit, iż podczas krótkiego warzenia piwa będziemy mieli w piwie Dimetylosiarczek tzn warzywa. Po przeczytaniu recenzji na bizie o Końcu Świata oraz na blogu Kopyra nic nie słyszałem by to piwo miało taka wadę. Przecież to piwo nie jest warzone, czyli nie ma mowy o usunięciu z piwa DMS. Kiedy napisałem o tym że ja niektóre piwa też nie warzę to doświadczeni piwowarzy zapewniali mnie iż w mym piwie na 100% mam DMS. Piwa testował Hasintus i jakoś sobie nie przypominam by wytykał w tych piwach takie wady. Niejednokrotnie Kopyr negował warzenie piwa pod zmniejszonym ciśnieniem zakładając że będzie w piwie DMS. Kopyr o sahti z pinty http://blog.kopyra.c.../koniec-swiata/ Nie wywąchał DMS w niewarzonym piwie. Chyba nie zapomniał o tym powiedzieć. To jak to będzie ? prawda czy mit ? a może są jakieś warunki kiedy będziemy mieli DMS ? Sporo zalezy od slodu, z dobrej jakosci slodami nie powinno byc problemow z DMS. Gotowanie pod cisnieniem nie jest mitem, wystarczylo sprobowac produktow Fortuny by wyczuc DMS. Kolejna sprawa to nie kazdy jest w stanie wywachac DMS. Osobiscie wiem, ze moj poziom wyczuwania DMSu jest bardzo niski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dobra znalazłem wypowiedź na bizie o warzywach. dino19_87 Ja właśnie mam przed sobą 'koniec świata' z butelki. Nie wiem dlaczego, ale śmierdzi jak z konserwy warzywnej (groch?). Smak tak samo nieciekawy jak zapach Myślisz, że Kopyr by nie wyczuł tego ? Nie piłem tego piwa i nie wiem czy jest Tam DMS czy nie ma. Jednak bardzo zastanawiający jest fakt nie stwierdzania w niegotowanym ani minuty piwie DMS Może wypowie się ktoś kto je próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dobra znalazłem wypowiedź na bizie o warzywach. dino19_87 Ja właśnie mam przed sobą 'koniec świata' z butelki. Nie wiem dlaczego, ale śmierdzi jak z konserwy warzywnej (groch?). Smak tak samo nieciekawy jak zapach Myślisz, że Kopyr by nie wyczuł tego ? Nie piłem tego piwa i nie wiem czy jest Tam DMS czy nie ma. Jednak bardzo zastanawiający jest fakt nie stwierdzania w niegotowanym ani minuty piwie DMS Może wypowie się ktoś kto je próbował Ja probowalem i tam bylo tyle roznych dziwnych zapachow, w tym bardzo intensywny zapach drozdzowy, ze ciezko powiedziec dokladnie czego tam nie bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Bnp: browar to nie produkcja śrubek, gdzie jak ustawić tokarkę tak, to srubka wychodzi grubsza, a jak tak, to cieńsza. Nie jest tak, że jak gotujesz 50 min to DMS jest a jak 70 to nie ma. Są słody róznej jakości, są rózne inne komponenty zapachu które potrafia go przykryć (np. jałowiec), są ludzie którzy DMS nie rozpoznają. Od siebie powiem, że DMS to stosunkowo częsta wada piw domowych, a i komercyjnych , szczególnie z browarów restauracyjnych i "regionalnych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Koniec Świata zacierany był na słodzie pale ale, prekursorów DMS w tym słodzie jest dużo mniej lub wcale w porównaniu do pilzneńskiego. Wada w postaci gotowanych warzyw najczęścij występuje przy lagerach i pilsach gdzie udział słodu pilzneńskiego jest prawie 100 procentowy. DMS można się pozbyć praktycznie tylko podczas dosuszania (słodowania) słodu oraz gotowania. Największe znaczenie ma temperatura suszenia słodu i jego rozluźnienie. DMS z brzeczi właściwie w całości przechodzi do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 DMS może pochodzić również z zakażenia bakteryjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Panowie ja to wszystko wiem i rozumiem ale zastanowiło mnie właśnie brak DMS w piwie niewarzonym. I teraz dalej, czy jest możliwe wyprodukowanie takiego piwa ? tzn piwo niegotowane które nie zawiera DMS ? w stopniu wyczuwalnym ? Rozumiem, także że Końcu Świata DMS nie był wyczuwalny bo był na pale oraz dms może byc maskowany innymi aromatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Wogosz kiedyś pisał że słód którego używamy, z nowoczesnych słodowni, zawiera bardzo mało prekursorów. Pewnie wskutek precyzyjnego dosuszania o którym pisze Skybert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 tak, jest możliwe, jeżeli będziesz miał słód bez prekursorów lub z niewielką ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 W przypadku tego piwa skybert już wyjaśnił fenomen - ze słodu Pale Ale, podobnie zresztą jak wiedeńskiego i monachijskiego DMS - u nie da się uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) DMS powstaje w gorącej brzecce i usuwane jest podczas gotowania. Podczas produkcji Sahti warka może być niewystarczająco gorąca żeby wyprodukować DMS. Pozatym DMS jest normalną i porządaną częsicią smakową wielu piw i niekoniecznie jest wadą (takie piwo możesz lubić albo nie). Edytowane 31 Grudnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 DMS powstaje, jak ma z czego. Przy odpowiednio niskiej zawartości SMM nie ma z czego powstać. Poziom SMM powinien być podany w metryczce słodu ze słodowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdusz Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 W przypadku tego piwa skybert już wyjaśnił fenomen - ze słodu Pale Ale, podobnie zresztą jak wiedeńskiego i monachijskiego DMS - u nie da się uzyskać. Słodownia Strzegom podaje dokładnie taką samą ilość prekursorów DMS dla monachijskiego, pilzneńskiego i wiedeńskiego. Czy to pomyłka ? http://www.dmgp.pl/s...monachijski.pdf http://www.dmgp.pl/s..._pilznenski.pdf http://www.dmgp.pl/s...d_wiedenski.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 W przypadku tego piwa skybert już wyjaśnił fenomen - ze słodu Pale Ale, podobnie zresztą jak wiedeńskiego i monachijskiego DMS - u nie da się uzyskać. Słodownia Strzegom podaje dokładnie taką samą ilość prekursorów DMS dla monachijskiego, pilzneńskiego i wiedeńskiego. Czy to pomyłka ? http://www.dmgp.pl/s...monachijski.pdf http://www.dmgp.pl/s..._pilznenski.pdf http://www.dmgp.pl/s...d_wiedenski.pdf W tych pdf'ach są podany jedynie widełki. Czyli wartości maksymalne, minimalne etc. Czyli nie wiadomo ile tych prekursorów tak naprawdę w danym słodzie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się