korzen16 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Lepsza Połówka Lepsza Połowa Jak widzisz "czynnik" niezmiernie istotny, o czym można poczytać: http://www.piwo.org/...e-i-hobby-inne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Lepsza Połówka Lepsza Połowa Jak widzisz "czynnik" niezmiernie istotny, o czym można poczytać: http://www.piwo.org/...e-i-hobby-inne/ haha no musze sie ostrożnie obchodzić z żoną, bo narazie nie pochwala mojego zainteresowania z 2 powodów: bo narazie nie może pić alkoholu, bo karmi dziecko i obawia się o wzrost konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 haha no musze sie ostrożnie obchodzić z żoną, bo narazie nie pochwala mojego zainteresowania z 2 powodów: bo narazie nie może pić alkoholu, bo karmi dziecko i obawia się o wzrost konsumpcji no to prawie tak jak u mnie tylko tyle że moja już nie karmi i zaczęła częściej mi piwo popijać i jak mam sklepowe to się krzywi i mówi że to chyba nie moje tak więc i Twoja sie nastroi odpowiednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Moja to nie chce mojego, tylko woli te sikacze po 2 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Moja w ogole nie pije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 http://www.sklep.piwowin.pl/FERMENTACJA-k82-0-3-default.html , czy fermentor nie powinien być biały? Chodzi o to ,ze podobno te nie białe z czasem pod wpływem alkoholu wyplukuja szkodliwe związki. http://www.sklep.piwowin.pl/KAPSLOWNICA_RECZNA__26_mm-51.html , czy ta kapslownica jest równie dobra jak eterna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Fermentory są na 99% białe, tylko zdjęcie kiepskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Gdybym chciał się bawić w cichą podczas robienia piwa z bk, to najpierw robię fermentacje w zb. z kranem na dole, potem na cichą idzie do zwykłego a następnie używam Zb z kranem do wymieszania np. z glukoza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Gdybym chciał się bawić w cichą podczas robienia piwa z bk, to najpierw robię fermentacje w zb. z kranem na dole, potem na cichą idzie do zwykłego a następnie używam Zb z kranem do wymieszania np. z glukoza ? No jak masz tylko dwa wiadra, jedno z kranem, drugie bez, to powinieneś właśnie tak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 http://www.sklep.piw...-3-default.html , czy fermentor nie powinien być biały? Chodzi o to ,ze podobno te nie białe z czasem pod wpływem alkoholu wyplukuja szkodliwe związki. http://www.sklep.piw...__26_mm-51.html , czy ta kapslownica jest równie dobra jak eterna? Fermentator kup w BA.Ma wygodną podziałkę.Troszkę droższy,ale warto wg mnie. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Fermentor_BA__kranik__rurka_fermentacyjna__skala_---_poj_30_litrow&przedm=2810902&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kupowałem u producenta również wiadra inne niż białe - tak samo z atestem :-) Żółte bardzo fajnie wyglądają, a nastepnym razem zamowie niebieskie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kupowałem u producenta również wiadra inne niż białe - tak samo z atestem :-) Żółte bardzo fajnie wyglądają, a nastepnym razem zamowie niebieskie ;-) Masz jakiś namiar do producenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kupowałem u producenta również wiadra inne niż białe - tak samo z atestem :-) Żółte bardzo fajnie wyglądają, a nastepnym razem zamowie niebieskie ;-) Na białym z pewnością lepiej widać zabrudzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Czy ją wiem... Żółte też pokazują wszystko, a jak nie masz kranikow i innych takich to mycie i dezynfekcja są takie same :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Wybrałem tak, ale kupie dopiero na Matki Boskiej Pieniężnej 1 x Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg 1 x Coopers BrewMaster - Australian Bitter 1.7kg 1 x Kapsle miękkie 26 mm, czarne - 150 sztuk 1 x Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l z pokrywą 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszcze To z HB suma: 179,88 zł z przesyłką Kapslownica Eterna 68,50 zł z przesyłką z innego sklepu Całość 248,38 zł Może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kup w aptece strzykawkę 'Żanetę', żeby przy przelewaniu z jednego fermentatora do drugiego, nie zaciągać rurką piwa paszczą. Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Wybrałem tak, ale kupie dopiero na Matki Boskiej Pieniężnej 1 x Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg 1 x Coopers BrewMaster - Australian Bitter 1.7kg 1 x Kapsle miękkie 26 mm, czarne - 150 sztuk 1 x Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l z pokrywą 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszcze To z HB suma: 179,88 zł z przesyłką Kapslownica Eterna 68,50 zł z przesyłką z innego sklepu Całość 248,38 zł Może być ? dorzuciłbym jeszcze jakiś termometr Kup w aptece strzykawkę 'Żanetę', żeby przy przelewaniu z jednego fermentatora do drugiego, nie zaciągać rurką piwa paszczą. Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. ja już wypróbowałem: http://www.piwo.org/...tnik-do-wezyka/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. Dezynfekcji butelek ? Planowałem po umyciu włożyć je do piekarnika Nie przebrnąłem jeszcze czy na forum o tym pisaliście bo za dużo tematów a czasu mało Jaki dodatek ? Coś zamiast cukru ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Dodatek zamiast cukru. Coś do dezynfekcji butelek, ale bardziej do odkażania fermentatorów i rurek. Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. Dezynfekcji butelek ? Planowałem po umyciu włożyć je do piekarnika Nie przebrnąłem jeszcze czy na forum o tym pisaliście bo za dużo tematów a czasu mało Jaki dodatek ? Coś zamiast cukru ? Pozdrawiam jakiś chlor do sterylizacji wszystkiego, a zamiast cukru jakiś ekstrakt suchy lub w puszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 no właśnie czy każdy ekstrakt zamiast cukru pasuje czy musze eksperymentować wedle własnego gustu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Do tego brewkita weź ten: http://www.homebrewi...-12kg-p-17.html lub ten: http://www.homebrewi...17kg-p-425.html Ja brałbym ten większy. Ogólnie do brewkitów dodaje się jasne ekstrakty, ponieważ jego barwa jest przewidziana przez producenta na około 20 litrów piwa (w zależności od producenta) z dodatkiem cukru, więc teoretycznie nie trzeba już dodatkiem ekstraktu zmieniać jego koloru. Co nie znaczy, że nie można poeksperymentować. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez olo333 Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Tak na podsumowanie oto moja decyzja, troche droższa niż zakładałem na początku, bo wybrałem z 3 różnych sklepów, ale mam wszystko co chciałem. Z przesyłkami wyszło 319 zł - Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg - Fermentor BA + kranik + rurka fermentacyjna + skala --- poj. 30 litrów - Fermentor BA + skala --- poj. 30 litrów - Rurka do rozlewu butelkowego + wąż. - Termometr uniwersalny -20 do +110°C - OXI One --- przyjazny i skuteczny środek do dezynfekcji --- 100 g - Kapslownica ETERNA - Kapsle do piwa - czarne 26 mm - Areometr, cukromierz - Wężyk do spustu wina z pompką - Piwo domowe Coopers Australian Bitter Dziękuje wszystkim za pomoc, pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Do brewkita termometr -20 do +110°C jest Ci zbędny. Zamiast niego weź termometr ciekłokrystaliczny naklejany na fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się