korzen16 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Lepsza Połówka Lepsza Połowa Jak widzisz "czynnik" niezmiernie istotny, o czym można poczytać: http://www.piwo.org/...e-i-hobby-inne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Lepsza Połówka Lepsza Połowa Jak widzisz "czynnik" niezmiernie istotny, o czym można poczytać: http://www.piwo.org/...e-i-hobby-inne/ haha no musze sie ostrożnie obchodzić z żoną, bo narazie nie pochwala mojego zainteresowania z 2 powodów: bo narazie nie może pić alkoholu, bo karmi dziecko i obawia się o wzrost konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 haha no musze sie ostrożnie obchodzić z żoną, bo narazie nie pochwala mojego zainteresowania z 2 powodów: bo narazie nie może pić alkoholu, bo karmi dziecko i obawia się o wzrost konsumpcji no to prawie tak jak u mnie tylko tyle że moja już nie karmi i zaczęła częściej mi piwo popijać i jak mam sklepowe to się krzywi i mówi że to chyba nie moje tak więc i Twoja sie nastroi odpowiednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Moja to nie chce mojego, tylko woli te sikacze po 2 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Moja w ogole nie pije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 http://www.sklep.piwowin.pl/FERMENTACJA-k82-0-3-default.html , czy fermentor nie powinien być biały? Chodzi o to ,ze podobno te nie białe z czasem pod wpływem alkoholu wyplukuja szkodliwe związki. http://www.sklep.piwowin.pl/KAPSLOWNICA_RECZNA__26_mm-51.html , czy ta kapslownica jest równie dobra jak eterna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Fermentory są na 99% białe, tylko zdjęcie kiepskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Gdybym chciał się bawić w cichą podczas robienia piwa z bk, to najpierw robię fermentacje w zb. z kranem na dole, potem na cichą idzie do zwykłego a następnie używam Zb z kranem do wymieszania np. z glukoza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Gdybym chciał się bawić w cichą podczas robienia piwa z bk, to najpierw robię fermentacje w zb. z kranem na dole, potem na cichą idzie do zwykłego a następnie używam Zb z kranem do wymieszania np. z glukoza ? No jak masz tylko dwa wiadra, jedno z kranem, drugie bez, to powinieneś właśnie tak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 http://www.sklep.piw...-3-default.html , czy fermentor nie powinien być biały? Chodzi o to ,ze podobno te nie białe z czasem pod wpływem alkoholu wyplukuja szkodliwe związki. http://www.sklep.piw...__26_mm-51.html , czy ta kapslownica jest równie dobra jak eterna? Fermentator kup w BA.Ma wygodną podziałkę.Troszkę droższy,ale warto wg mnie. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Fermentor_BA__kranik__rurka_fermentacyjna__skala_---_poj_30_litrow&przedm=2810902&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kupowałem u producenta również wiadra inne niż białe - tak samo z atestem :-) Żółte bardzo fajnie wyglądają, a nastepnym razem zamowie niebieskie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kupowałem u producenta również wiadra inne niż białe - tak samo z atestem :-) Żółte bardzo fajnie wyglądają, a nastepnym razem zamowie niebieskie ;-) Masz jakiś namiar do producenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kupowałem u producenta również wiadra inne niż białe - tak samo z atestem :-) Żółte bardzo fajnie wyglądają, a nastepnym razem zamowie niebieskie ;-) Na białym z pewnością lepiej widać zabrudzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Czy ją wiem... Żółte też pokazują wszystko, a jak nie masz kranikow i innych takich to mycie i dezynfekcja są takie same :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Wybrałem tak, ale kupie dopiero na Matki Boskiej Pieniężnej 1 x Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg 1 x Coopers BrewMaster - Australian Bitter 1.7kg 1 x Kapsle miękkie 26 mm, czarne - 150 sztuk 1 x Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l z pokrywą 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszcze To z HB suma: 179,88 zł z przesyłką Kapslownica Eterna 68,50 zł z przesyłką z innego sklepu Całość 248,38 zł Może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kup w aptece strzykawkę 'Żanetę', żeby przy przelewaniu z jednego fermentatora do drugiego, nie zaciągać rurką piwa paszczą. Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Wybrałem tak, ale kupie dopiero na Matki Boskiej Pieniężnej 1 x Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg 1 x Coopers BrewMaster - Australian Bitter 1.7kg 1 x Kapsle miękkie 26 mm, czarne - 150 sztuk 1 x Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l z pokrywą 1 x Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l + kranik + rurka z uszcze To z HB suma: 179,88 zł z przesyłką Kapslownica Eterna 68,50 zł z przesyłką z innego sklepu Całość 248,38 zł Może być ? dorzuciłbym jeszcze jakiś termometr Kup w aptece strzykawkę 'Żanetę', żeby przy przelewaniu z jednego fermentatora do drugiego, nie zaciągać rurką piwa paszczą. Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. ja już wypróbowałem: http://www.piwo.org/...tnik-do-wezyka/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. Dezynfekcji butelek ? Planowałem po umyciu włożyć je do piekarnika Nie przebrnąłem jeszcze czy na forum o tym pisaliście bo za dużo tematów a czasu mało Jaki dodatek ? Coś zamiast cukru ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Dodatek zamiast cukru. Coś do dezynfekcji butelek, ale bardziej do odkażania fermentatorów i rurek. Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Coś do dezynfekcji i jakiś dodatek do gotowca. Dezynfekcji butelek ? Planowałem po umyciu włożyć je do piekarnika Nie przebrnąłem jeszcze czy na forum o tym pisaliście bo za dużo tematów a czasu mało Jaki dodatek ? Coś zamiast cukru ? Pozdrawiam jakiś chlor do sterylizacji wszystkiego, a zamiast cukru jakiś ekstrakt suchy lub w puszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 no właśnie czy każdy ekstrakt zamiast cukru pasuje czy musze eksperymentować wedle własnego gustu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Do tego brewkita weź ten: http://www.homebrewi...-12kg-p-17.html lub ten: http://www.homebrewi...17kg-p-425.html Ja brałbym ten większy. Ogólnie do brewkitów dodaje się jasne ekstrakty, ponieważ jego barwa jest przewidziana przez producenta na około 20 litrów piwa (w zależności od producenta) z dodatkiem cukru, więc teoretycznie nie trzeba już dodatkiem ekstraktu zmieniać jego koloru. Co nie znaczy, że nie można poeksperymentować. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez olo333 Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Tak na podsumowanie oto moja decyzja, troche droższa niż zakładałem na początku, bo wybrałem z 3 różnych sklepów, ale mam wszystko co chciałem. Z przesyłkami wyszło 319 zł - Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg - Fermentor BA + kranik + rurka fermentacyjna + skala --- poj. 30 litrów - Fermentor BA + skala --- poj. 30 litrów - Rurka do rozlewu butelkowego + wąż. - Termometr uniwersalny -20 do +110°C - OXI One --- przyjazny i skuteczny środek do dezynfekcji --- 100 g - Kapslownica ETERNA - Kapsle do piwa - czarne 26 mm - Areometr, cukromierz - Wężyk do spustu wina z pompką - Piwo domowe Coopers Australian Bitter Dziękuje wszystkim za pomoc, pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Do brewkita termometr -20 do +110°C jest Ci zbędny. Zamiast niego weź termometr ciekłokrystaliczny naklejany na fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi