hape Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Dokładnie o czymś takim pomyślałem. To się sprawdza w tym wypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 o właśnie przecież mam taki dla dziecka nada sie do fermentora też ? http://allegro.pl/me...2833180855.html Do zacierania nie, ale zamiast ciekłokrystalicznego jak najbardziej, jest lepszy od niego (dokładniejszy). Możesz też go użyć np. do pomiaru wody przed rehydratacją drożdży, do pomiaru temperatury zadawanego startera (to w przyszłości). hape 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 no to termometra nie bede kupował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Z tą temperaturą fermentacji to jest tak, że generalnie szkodliwa jest za wysoka. Jak spadła - to spadła, 20l piwa nie schłodzisz za szybko do takiej temperatury, żeby drożdże stanęły. Zresztą, podczas fermentacji wydziela się ciepło, więc zazwyczaj jest to nieco więcej niż temperatura pomieszczenia. Jak spadło - to już i tak spadło, lepiej zamknąć okno i zostawić w tym samym miejscu zamiast nosić w te i nazad. Najlepsza zasada: postaw wiadro gdzie ma stać, zadaj drożdże i na potrzebny czas o nim zapomnij. Ja nawet zakładam tłumik na bulkadełko w kuchni, coby psy na nie nie warczały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Coopers - English Bitter czy Coopers - Indian Pale Ale ?Jako "zwykle" piwo moze być Coopers - Lager czy Coopers - European Lager ?Nie mam mozliwosci zrobienia dolnej fermentacji.Zamierzam przelewac na "cichą".Lubie piwa goryczkowe, nie wodniste. ranae 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Najlepiej poczytaj o tych stylach, wypij jakieś komercyjne piwo i sam zdecyduj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Weź IPA, jest bardziej przewidywalna i trudniej je zepsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Weź IPA, jest bardziej przewidywalna i trudniej je zepsuć. To da sie jakiegos brewkita zepsuc ? Poza infekcjami to chyba niemozliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Da się, mam takiego kolegę, którego nie ruszył, coś zawsze poszło nie tak. I ciekawostka, bo w nalewkach owocowych-świetny, a one wymagają więcej zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Kompletuje zestaw na start, może wypasiony trochę.Nie zamierzam zacierać. 1. GINGER BEER 0,98 kg - Coopers (damska wesja piwa) 2. EUROPEAN LAGER 1,7 kg - Coopers INTERNATIONAL lub...? 3. WHEAT BEER 1,7 kg - Coopers Brewmaster 4. EKSTRAKT SŁODOWY PSZENICZNY 0,5 kg 5. EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 0,5 kg - Spraymalt Light Muntons 6. GLUKOZA 1 kg - NO GMO x2 7. PASTYLKI FERMENTACYJNE (do wtórnej fermentacji) 8. KAPSLOWNICA RĘCZNA ø 26 mm 9. KAPSLE ZŁOTE 300 sztuk 10. RURKA FERMENTACYJNA PLASTIKOWA ang 11. REDUKTOR OSADÓW 12. MIESZADŁO PLASTIKOWE 52cm 13.WĘŻYK DO OBCIĄGU 14. ZAWOREK GRAWITACYJNY 15. MIARKA DO CUKRU 16. PIROSIARCZYN SODU 900 g 17. WINOMIERZ / CUKROMIERZ °Blg 18. FERMENTOR - POJEMNIK FERMENTACYJNY PLASTIKOWY 30 l 19. FERMENTOR Z KRANIKIEM I USZCZELKĄ DO RURKI FERMENTACYJNEJ --- Komentarz do poszczególnych pozycji: ad.1. mam zamiar dodać do ferm. (zalecane) 1 kg cukru, do referm. glukozę ew. "cukierki". ad.2. w opisie EUROPEAN LAGER jest napisane, ze powinno leżakować 12 tyg. dlatego zastanawiam się czy nie wybrać: PILSENER 1,7 kg - Coopers Brewmaster lub LAGER 1,7 kg - Coopers Original lub PREMIOVY LEZAK 1,5 kg - Mistr Sladek , przyznam, że lezak wygląda b.ciekawie (ala zacieranie). ad.3. zamierzam dodać ekstrakt pszeniczny 0.5 kg plus 300g-05.kg cukru lub glukozy. ad.5. jako dodatek do lagera plus cukier lub glukoza. Ponoć bez cukru/glukozy piwo moze wyjść kwaskowate i niepełne w smaku. ad.6. glokoza do fermentacji ale prędzej do refermentacji a do ferm. zwykły cukier. ad.7. do referm. żeby zobaczyć jak się sprawują i czy jest różnica w nagazowaniu w stosunku do glukozy. ad.13. ten wężyk (Biowin) można odłączyć od tej rurki szklanej i wykorzystać do podłączenia do kranika(rozlew) czy lepiej dokupić do rozlewu osobny np. WĘŻYK SILIKONOWY 8/12 - 1 mb. (lepszy silikonowy; fi 8mm ?) ad.17. cukromierz od Biowin (10zł) nada się czy szukać dokładniejszego? ad.18 i 19. Zamierzam wziąć 3 zbiorniki tylko zastanawiam się czy 2 zwykłe (bez kranika) czy 2 z kranikiem i jeden zwykły.W planach mam robienie prawie równoległe np lagera i pszeniczniaka (pszeniczniak szybciej się robi) i może się uda na takim sprzęcie jakoś to zrobić? Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Pomoże ktoś , nie tyle w kwestii brewkitów co w doborze sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Tak na szybko, jak walnę jakąś gafę to mnie bardziej doświadczeni na pewno poprawią (brewkitów nigdy nie robiłem): 8. Szczerze radzę zacząć od razu od kapslownicy stołowej. 11. Reduktor osadów raczej zbędny, tymbardziej że nie chmielisz (ekstrakty juz nachmielone). 12. Mieszadło sugeruję drewniane zamiast plastiku, na którym bakterie i syfy się lubią osadzać. 13. Zapewne można użyc tego wężyka, ja mam kilka metrów kupione i co jakiś czas wymieniam wężyki i tak. Trochę powoli przy tej średnicy będzie leciało moim zdaniem. 15. Miarka, rozumiem, do refermentacji przy użyciu glukozy. Proponuję inną metodę. Odpowiednią ilość glukozy zagotować w 300ml wody i zlać do fermentora z kranikiem przed rozlewem, do tego zlać przefermentowane piwo, wymiesza się samo jak poprawnie będzie zrobione, potem lejesz tylko do butelek i żadnych cukierków / miarek / sypania do każdej butelki osobno Ci nie potrzeba. 17. Od biedy się nada, ten jest podstawowy i dosyć krótki (trochę trudniej dokładny wynik odczytać), sugeruję mieć zapasowy bo na początku łatwo się tłucze - ja się dwóch pozbyłem. 18.19. Wziąłbym jeden fermentor z kranikiem i bez rurki (do rozlewu piwa) oraz dwa fermentory bez kraników i z rurkami (do fermentacji, bez kraników bo są one częstą przyczyną infekcji jako że są idealnym siedliskiem zła). Do tego sugeruję osobne drożdże (nie używać tych co będą w zestawach). Ciekawi mnie dlaczego zacierać nie masz zamiaru? Oczywiście garnek, zakładam, posiadasz, jak i jakis termometr do pomiaru temperatury w pomieszczeniu gdzie będą pracować drożdżaki. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Winger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Kompletuje zestaw na start, może wypasiony trochę.Nie zamierzam zacierać. 1. GINGER BEER 0,98 kg - Coopers (damska wesja piwa) 2. EUROPEAN LAGER 1,7 kg - Coopers INTERNATIONAL lub...? 3. WHEAT BEER 1,7 kg - Coopers Brewmaster 4. EKSTRAKT SŁODOWY PSZENICZNY 0,5 kg 5. EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 0,5 kg - Spraymalt Light Muntons 6. GLUKOZA 1 kg - NO GMO x2 7. PASTYLKI FERMENTACYJNE (do wtórnej fermentacji) 8. KAPSLOWNICA RĘCZNA ø 26 mm 9. KAPSLE ZŁOTE 300 sztuk 10. RURKA FERMENTACYJNA PLASTIKOWA ang 11. REDUKTOR OSADÓW 12. MIESZADŁO PLASTIKOWE 52cm 13.WĘŻYK DO OBCIĄGU 14. ZAWOREK GRAWITACYJNY 15. MIARKA DO CUKRU 16. PIROSIARCZYN SODU 900 g 17. WINOMIERZ / CUKROMIERZ °Blg 18. FERMENTOR - POJEMNIK FERMENTACYJNY PLASTIKOWY 30 l 19. FERMENTOR Z KRANIKIEM I USZCZELKĄ DO RURKI FERMENTACYJNEJ --- Komentarz do poszczególnych pozycji: ad.1. mam zamiar dodać do ferm. (zalecane) 1 kg cukru, do referm. glukozę ew. "cukierki". ad.2. w opisie EUROPEAN LAGER jest napisane, ze powinno leżakować 12 tyg. dlatego zastanawiam się czy nie wybrać: PILSENER 1,7 kg - Coopers Brewmaster lub LAGER 1,7 kg - Coopers Original lub PREMIOVY LEZAK 1,5 kg - Mistr Sladek , przyznam, że lezak wygląda b.ciekawie (ala zacieranie). ad.3. zamierzam dodać ekstrakt pszeniczny 0.5 kg plus 300g-05.kg cukru lub glukozy. ad.5. jako dodatek do lagera plus cukier lub glukoza. Ponoć bez cukru/glukozy piwo moze wyjść kwaskowate i niepełne w smaku. ad.6. glokoza do fermentacji ale prędzej do refermentacji a do ferm. zwykły cukier. ad.7. do referm. żeby zobaczyć jak się sprawują i czy jest różnica w nagazowaniu w stosunku do glukozy. ad.13. ten wężyk (Biowin) można odłączyć od tej rurki szklanej i wykorzystać do podłączenia do kranika(rozlew) czy lepiej dokupić do rozlewu osobny np. WĘŻYK SILIKONOWY 8/12 - 1 mb. (lepszy silikonowy; fi 8mm ?) ad.17. cukromierz od Biowin (10zł) nada się czy szukać dokładniejszego? ad.18 i 19. Zamierzam wziąć 3 zbiorniki tylko zastanawiam się czy 2 zwykłe (bez kranika) czy 2 z kranikiem i jeden zwykły.W planach mam robienie prawie równoległe np lagera i pszeniczniaka (pszeniczniak szybciej się robi) i może się uda na takim sprzęcie jakoś to zrobić? 7 pkt. sobie odpuść. Właśnie piję ostatnią warkę, gdzie do butelek 0,5 dodałem dropsy fermentacyjne, a do butelek 0,33 zwykły cukier. Butelki z dropsami prawie bez piany. Te z cukrem z pianą i lepiej nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jeśli chodzi o zacieranie to wydaje się to trudne, na razie che zobaczyć co wyjdzie z BK tów.Wymagający smakowo też nie jestem-koncerny nie rozpieszczają .Ostatnio piłem żubra i tego syfu dopić nie mogłem, przy nim tatra to ambrozja W tym sklepie gdzie chyba bedę robił zakupy mają jakieś drogie wężyki-10zł za 1mb. Jeśli chodzi o dodanie cukru/glukozy do refermentacji to jeśli robie też cichą to w sumie do 3-ech zbiornikow trzeba przelewać piwo(burzliwa, cicha, rozlew) to chyba za dużo możliwości na infekcję i najlepiej (przeicągnięta o parę dni dla pewności) burzliwa bez cichej i od razu rozlew do butelek? Co do kapslownicy to taka ala Greta była tu chwalona ze względu na to, że ma plastikowe szczęki dzięki czemu nie kruszy szyjek jak to potrafi Greta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Są węże i wężyki, ten z Biowinu jest z klipsem i szklaną rurką co by syfu z dna nie zaciągnąć. Ja używam silikonowych grubościennych, nie załamują się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ja stosuje rurkę aluminium oksydowane chyba, 1 do 2 cm na dnem mam otwór z boku którym wciaga piwo , wąż silikonowy, po drodze trójnik z 30cm wężyka przez który zasysam piwo bądż brzeczkę, wino itd. Wszelkie wężyki podwijały sie w balonie, utrudniając obciąg win . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 12. Mieszadło sugeruję drewniane zamiast plastiku, na którym bakterie i syfy się lubią osadzać. Skąd takie przekonanie, bo logicznie myśląc powinno być na odwrót? Poza tym to nie ma znaczenia bo i tak się łychę wyparza podczas chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jaka jest srednica (u gory) i wysokosc fermentatora 30l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 W miejscu gdzie łapki 42cm wysokość 38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dzieki ,a sa takie o srdenicy ok 30cm i wys. 40-50 cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Wszystkie sa podobne, kiedyś biowin miał 20l wąskie i wysokie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Czy to jest uwarunkowane tym, że chodzi o odpowiednio dużą (śrrednica) powierzchnie dla pracy danego typu drożdży (górnych lub dolnych) i w naczyniu węższym proces nie zachodziłby poprawnie?Właściwie po co mi węższy a wyższy fermentor-mam półkę gdzie mógłbym lepiej ustawić 30cm taki naczej będzie trochę wystawał.I na tej półecze mogę utrzymać temp. lagerową , ok. 13*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Bo takie są produkowane i zostały zaadoptowane na potrzeby piwowarskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zawsze można kupić taką beczkę http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/beczka_plastikowa_30_litrow Już nie zawracam gitary, branoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) lub http://www.browamato...8&grupa_p=6 Edytowane 8 Stycznia 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się