radekw Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 jedno i drugie najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 muszę kiedyś tą pszenice popełnić tylko nie wiem czy dam radę na piecu dwa gary postawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Warka 62 blond belgijski, jak i 63 black rye ipa mogę uznać za całkiem udane, jedziemy więc dalej bo coś w tym sezonie mało warzę: Warka 65-Belgijska żytnia ipa, Tomahawk 15 blg 2kg pils souftlet 1kg wiedeński strzegom 0,8 kg płatki żytnie błyskawiczne 0,2 kg cara blond castle malting 0,1 kg słód zakwaszający 0,4 kg cukier biały najpierw gotowałem przez 10 min. płatki w małej ilości wody, żeby się trochę rozkleiły i dopiero potem zaczałem zacierać: 66-68C 60 min. 76 C kilka minut 7g tomahawk 17,4 alfa 60 min. 26g tomahawak na 30 min 30 g tomahawk na 0 min. i 30 g pójdzie na cichą rano zadam belgijskie pagórki, gęstwa po blondzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Belgijska żytnia ipa poszła dzis na cichą razem z 33 gramami granulatu tomahawk, blg po burzliwej to 2blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Belgijską ipę rozlałem w poniedziałek 19.01. z dodatkiem 4g cukru na butelkę. A dziś robię belgijskie speciality, to duża przyjemność nie robić nic z udziałem słodu żytniego, czy kolejnej pszenicy, gdzie warzenie zwykle przeciąga sie do późnej nocy, jak na razie wszystko przebiega gładko i szybko, az miło, warka 66 Belgian speciality ale-16 blg. 2kg pils souftlet 1kg pale ale souftlet 1kg wiedeński steinbach 0,2 kg buiscuit castle malting 0,2 kg crystal 150 castle malting i jakieś 70 g cararomy 0,5 kg cukru białego 10g kolendry indyjskiej 10g curacao zacieranie 80 min 66-68 C wygrzew 76 C kilka minut wysładzanie 3x5 litrów 10g Iungi 11% alfa na 60 min. kolendra i curacao na 15 min. cukier na 5 min. 50g cascade 7,6 % alfa na whirpool 50 min. za fermentacje będą odpowiadać belgijskie pagórki, gęstwa po belgijskiej ipie wyszło 19 litrów, 16 blg Edytowane 15 Lutego 2015 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 fajne piwko, jakie ibu wyliczyles na ta pietnastke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Przyznam że nie liczyłem, nigdy nie liczę zresztą, muszę sobie wreszcie jakiegoś beer cos tam zinstalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Brewtarget jest darmowy, jest tez chyba polska wersja jezykowa, Ogolnie jesli dobrze czujesz sie nie liczac/nie projektujac przed warzeniem to nie ma co na sile sie uszczesliwiac. No ale byc moze jak przetestujesz to uznasz, ze jednak sie przydaje. Osobiscie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Na pewno się przydaje, mój opór w tym względzie wynika pewnie bardziej z tego że jestem dzieckiem sprzed ery komputerów i internetu, niż z przyczyn obiektywnych. Zdopingowałeś mnie Łukasz, może się tym zajmę przy niedzieli jak wróce z popołudniowych nart biegowych, śnieg wreszcie solidny, nie mogę tego nie wykorzystać. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Belgijskie specjały , czy specjalności, warka 66, rozlane wczoraj z dodatkiem 4g cukru na butelkę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) WARKA 67 - BLACK IPA 15 BLG 24.02.2015 2,5 kg pils souftlet 1 kg monach souftlet 0,5 kg pszeniczny strzegom 0,3 kg czekoladowy ciemny strzegom 1100-1300 ebc 0,2 kg buiscuit castle malting 50 ebc 66-68 C 80 min wygrzew 76 klika minut , dodanie słodu palonego wysładzanie 15 litrów 20g Citry na 65 min. 30g Citry na 30 min. 50 g Citry na whirpool 60 min. wyszło około 18 litrów, 15 blg, dziś rano zadałem uwodnione us-05 w temp 19 C. Edytowane 25 Lutego 2015 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 W lodówce marnowała się już ponad 4 tyg. gęstwa belgijskich pagórków, ciekaw więc byłem jak wyjdzie na nich klasyczny wit. WARKA 68 - WITEK 12,5 BLG - 15.03.15 2kg mąka pszeniczna razowa 2kg pils souftlet 0,15 kg zakwaszający 15g kolendra indyjska 15g curacao 25g chmiel lubelski szyszki 3%ak 68C 120 min. 76 kilka minut 25g lubelskiego na 60 min. 15 g kolendry indyjskiej i 15 g curacao na 15 minut 250 g cukru białego na 5 minut wyszło 20 litrów 12,5 blg, dzis rano zadałem gęstwe belgijskich pagórków, po belgijskich specjalnościach, wieczko już ładnie wybrzuszone, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Też właśnie ostatnio zastanawiałem się jak wyjdzie Wit na drożdżach inne niż dedykowane. Mam nadzieję, że będzie okazja się przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Trzeba będzie ukręcić jakieś spotkanie więc. A już na pewno marzę o spotkaniu kiedy twój mocarny RIS dojrzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Z kronikarskiego obowiązku wspomnę że moja ostatnia czarna ipka zajeła w finale III karpackiego KPD, jedenaste miejsce. Niby nie ma się czym chwalić ale bardzo się z tego cieszę bo to mój pierwszy finał w amerykańcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Po półrocznej przerwie,spowodowanej przeprowadzką, wracam z radością do warzenia. Na razie zaczynam od małych warek, W kuchni mam teraz płytę indukcyjną i nie odważę sie postawić na niej gara. ALe mam tez jednopoalnikową przenosną indukcję o mocy 2000W. Własnie gotuje sie na niej około 10 litrowa warka belgian pale ale, chmielona nelsonem, Temp. zacierania nie bardzo udawało mi sie utrzymywać, gdyż sprzęt nie opanowany jeszcze ale brzeczka szybko zawrzała, więc chyba da się tego uzywać z powodzeniem. Warka 69 BPA single hop nelson sauvin około 12 blg 2,5 kg pale ale strzegom 0,125 kg karmelowy 30 strzegom Zacieranie było mniej więcej takie: 66-68C - 60 min 76C kilka minut Chmielenie: 3g Nelson Sauvin 11,4% alfa na 60 minut ( granulat ) 8g Nelson Sauvin na 30 minut 10g Nelson Sauvin na 0 minut pozostawie w garze po wyłączeniu palnika przez 15 minut. Użyje suchych drożdży Gozdawa Belgian Fruit and Spicy, wcześniej uwodnionych. A póki co zostało mi jeszcze 20 minut gotowania. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ostateczne blg to 11,5. Po około 5 godzinach od zadania drożdży, wieczko od wiadra było już wybrzuszone, temp. fermentacji to 25 stopni C Edytowane 6 Września 2015 przez radekw Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Wczoraj uwarzyłem warkę numer 70, Nowozelandzkie pale ale, chmielone nelson-sauvin. TYm razem zacieranie przebiegło już bez problemów, sprzęt opanowany, musze tylko zmienić garnek na nierdzewkę, moja emalia ma wybrzuszone dno i niestaabilnie stoi, a poza tym cienkie dno to więcej mieszania coby nic nie przywarło. Warka 70 NZ APA - SH Nelson Sauvin 11blg. 2,5 kg pale ale strzegom 0,125 kg karmelowy 30 strzegom 66-68C- 60 min 76 kilka minut wysładzałem około 11 litrów w trzech porcjach 5g nelson na 60 mni 11,4 alfa 11 g nelson na 30 min 11 g.nelson na 0 min zostało w garze przez 15 minut wyszło jakieś 13,5 litra, zaraz zadam uwodnione US-05, temp. fermantacji planuje maks. 19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Warka 69 BPA na Nelsonie, w niedzielę trafiła do butelek z użyciem 2g cukru na butelkę, lubię niskie wysycenie. Odfermentowało z 11,5 blg do 2,5 blg. Warka 70 PA na nelsonie poszła dziś na cichą. A na gęstwie po BPA powstanie na dniach, stout belgijski, leżakowany na cichej z płatkami dębowymi, lekko opiekanymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) 27.09 APA na Nelsonie została rozlana, dałem 2g cukru na butelkę. Odfermentowało do 2 blg z 11. Stout belgijski miał być na dniach ale tak ciągle brak tego czasu Edytowane 29 Września 2015 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) 11.10. 2015, Warka 71 - Stout belgijski 13 blg Zasyp: 2,5 kg pale ale strzegom 0,150 kg caramel light 20-40 EBC Bestmalz 0,250 kg czekoladowy 800-1000 EBC Bestmalz 7g curacao 0,250 kg cukier biały Zacieranie: 66-68 C 60 min 76 kilka minut Chmielenie: 5g nelson sauvin 11,4 alfa - 60 min. 7g nelson sauvin 11,4alfa - 30 min. 7 g curacao na 10 min. cukier biały 5 min przed końcem gotowania 7g nelson sauvin 11,4 alfa - po wyłączeniu palnika i pozostawienie na 20 min. wysładzałem 2 razy po 5 litrów. Użyłem drożdży gozdawa belgian fruit and spicy, gęstwa po warce 69. Na cichą planuje dodać płatki dębowe amerykańskie lekko opiekane w ilości 25 g. Tylko że jeszcze nie wymyśliłem jak je zadam Edytowane 12 Października 2015 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 W swoim browarze przekroczyłem dziś kolejny rubikon. Warząc weizena na konkurs w poznaniu, przypałiłem zacier,co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło. Emalia z krzywym dnem na indukcji to kiepskie połączenie i to musiało się w końcu tak skończyć. Szkoda, kupiłem juz nawet gwoźdźie i banany. A tu taka wpadka. Nie zrażony, wyszorowałem gar i szybciutko ugotowałem Bittera: Warka 72 ESB - 13 blg 2kg słód pilzneński 0,2 kg crystal 150 EBC Castle Malting 0,2 kg buiscuit 50 EBC 5 g czekoladowy bestmalz 800-1000 EBC 66-68 C 60 min. 76 kilka minut wysładzałem 2 razy po 4,5 litra 15 g Marynki (szyszka) 9,6 alfa na 60 min 15 g Marynki ( szyszka) 30 min 15 g Marynki (szyszka) o min i pozostawienie na 2o min. Wyszło jakieś 13 litrów, użyje drożdży mauribrew ale. """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" stout belgijski leżakuje z płatkami dębowymi już 5 dni i na pewno dam mu jeszcze co najmniej drugie tyle i chyba dam jeszcze na 3 dni przed rozlewem reszte nelsona na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Radek może nie ma sensu tej dekokcji robic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 W weizenie wg. mnie warto, różnica jest subtelna ale jest. Smak jest taki trochę jakby bardziej pełny mniej płaski. nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Ale moje przypalenie nastapiło nie podczas dekokcji a kiedy pogrzewałem słód pszeniczny po przerwie ferulikowej. Słód był dość drobno ześrutowany i było dużo mąki, mimo mieszania i niezbyt ostrego grzania, przypałiło się jak ta lala. Garnek z nierdzewki z wielowasrtwowym dnem rozwiąże ten problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) dwie ostatnie warki leżakują już w butelkach, czas wypróbować wady i zalety nowego niemieckiego chmielu: Hallertau Blanc WARKA 73 - single hop Hallertau Blanc - 13 blg Zasyp: 2,5 kg pale ale strzegom 0,15 kg caramel light bestmalz zacieranie: 68 - 66 C - 60 minut 76 kilka minut chmielenie: 5g hallertau blanc 8,7 alfa 60 min 15g na 30 min 15g na 0 min. i pozostawienie na 20 min. 15g zadam też na cichą wysładzałem 2 razy po 4,5 litra, wyszło skandalicznie mało, jakieś 9 litrów 13 blg. Słód był zbyt grubo ześrutowany. Drożdże to Mauribrew ale, gęstwa po ESB Edytowane 14 Listopada 2015 przez radekw Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Nowy niemiecki chmiel z warki 73, hallertau blanc, spisał się całkiem dobrze, Jest całkiem przyjemny aromat i smak czerwonych owoców, bardzo przypominający czerwone wino, do tego w smaku jest też cytryna, trawa cytrynowa, coś wtym guście. Eksperyment udany, podrzucę do depozytu, razem z belgijskim ciemnym leżakowanym z dębem. Dziś na tapecie nowy garnek z nierdzewki i nowy, dla mnie, styl piwa. Warka 74 czeski lager 11,5 - 12 blg 4 kg pils strzegom 0,5 kg caramel light bestmalz 55 C kilka minut 68 C 60 min. 76 kilka mimut 30 g sladek 6% na 60 min 30 g sladek 6% na 30 min 40 g sladek 6% na 0 min wysładzałem 13,5 litra w trzech porcjach, jak wystygnie zadam dwie uwodnione saszetki gozdawa czech pilsner, w komórce mam 9 stopni więc powinno byc ok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się