nikiboom Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 No i dziki jeszcze U mnie będzie tylko Sybilla, zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Przelałem dziś polskie ale na cichą, zeszło z 12,5 blg do 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Polskie ale wczoraj trafiło do butli, smak taki sobie, jest co prawda przyjemna chlebowość, oczywiście czuć drożdże, jest też typowa dla słodu pilzneńskiego słodowość ale goryczka jest tępa jak stara siekiera, żadnej finezji, i do tego jakaś taka nieprzyjemna nuta owocowa. Gdybym fermenrował w 18-19 stopniach to by pewnie jej nie było a tak przy 21-22 stopniach jest. Ale tak krawiec kraje jak mu....Za 2 tygodnie na pewno będzie troche lepiej. Polskie chmiele są jakie są. Trzeba skończyc z patriotyzmem lokalnym i warzyc ale niemieckie, angielskie, hamerykańskie.... Mam juz surowce na american wheat, trzeba tylko znaleźć czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Myślę, że to piwo: http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_(Marynka_Bitter),_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron) pokazuje że na polskim chmielu można zrobić dobre piwo. Niemniej jednak "styl" jest wymagający i łatwo w nim o rozczarowanie. A w amrykańskim stylu dużo, dużo łatwiej o coś dobrego, chmiel często sam załatwia sprawę i kryje błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Niemniej jednak "styl" jest wymagający i łatwo w nim o rozczarowanie. A w amrykańskim stylu dużo, dużo łatwiej o coś dobrego, chmiel często sam załatwia sprawę i kryje błędy. Trudno się nie zgodzić, jak znam siebie to tylko na chwilę się obraziłem i tak wrócę do tego piwa, kiedyś wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Warka 39- American wheat, taka nazwa mi chodzi po głowie: "Amerykan Ty nie fikaj" Zasyp: słód pszeniczny strzegom 3kg pilzneński souftlet 2kg cara blond castle malting 200g Zacieranie: 63C-20min 71C-40min Chmielenie: Citra 20g-60 min 20g-30 min 30g-10 min Drożdże: US-05 To na razie tyle , idę wygrzać zacier. Wyszło jakieś 23-24 litry o blg13. Drożdże zadane, teraz tylko temp. fermentacji pilnować. Edytowane 30 Września 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) NIe wytrzymałem i otworzyłem po 4 dniach polskie ale czyli warkę 38. Nagazowanie jescze bardzo słabe i piana też, w aromacie czuc słód i estry, goryczka sie układa, jest całkiem przyjemna, Mimo wcześniejszych obaw chyba będzie przyzwoicie Marynka jednak daje radę. Wstydzę się i składam samokrytykę Tylko Lubelski nie dał rady, nie czuje go w aromacie. Edytowane 1 Października 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Dlugo nie czekales Mam nadzieje, ze podrzucisz cos do depozytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 jasne, że wrzucę, zastanawiam się nad twoją gęstwą wlp500 po belgach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Tak jak pisalem, mam ja na zbyciu, drozdze z pewnoscia sa jeszcze zdrowe - dlugo je budzilem ( w zasadzie dwoma starterami ) ale potem pracowaly tylko z 2 piwami i to w ilosciach 10 i 15L wiec szkoda je wywalic. Jesli sie zdecydujesz to napisz wiadomosc. Jesli martwisz sie ze drozdze moga byc zainfekowane to zrob na nich sobie probny starter 1L i zadaj np tylko jedna lyzke - jak wszystko pojdzie ladnie to znaczy ze wszystko poszlo ok podczas zbierania. Ja tak zamierzam robic z kazda gestwa, ktora ewentualnie dostane - zawsze przeciez podczas zbierania moze byc niefart... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Warka 40- weizen 1,9kg-pilzneński 2,1kg-pszeniczny WB-06 Chmiel Lubelski 15g 44C- 1godzina połowa zasypu podgrzewanie do 71C bez zatrzymania na 63C, ( druga częśc zasypu wsypana do gara przy 68C ) 71C-40 minut,( w 10 min odebrałem część do dekokcji. ) zwrot dekoktu i wygrzew w 78C 15 g lubelskiego-60 min Drożdże zadam bez uwodnienia. Ale to dopiero rano. Jak wystygnie na balkonie, Zostało jeszcze pół godziny gotowania. Edytowane 8 Października 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Warka 41- Tripel 5kg-słodu pilznenskiego souftlet 0,5kg- słodu monachijskiego souftlet 50g- Fuggles Syrop cukrowy zrobiony z kilograma cukru Drozdże wlp-500 od kolegi Lodzermensch (dzięki) zacieranie: 66-68C godzina wygrzew 5 min. Chmielenie: 25g. na 60 min 25 g. na 10 min na 5 min. przed końcem gotowania, zadałem syrop. Wyszło chyba 20 litrów, brak podziałki na wiadrze, 18,5 blg. Edytowane 15 Października 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Warka 38- polskie ale, w piątek minie 3 tyg. do rozlewu, potrzebuje jeszcze tygodnia, myśle że jest całkiem przyzwoite, w przyszłym tygodniu wstawie do depozytu i już zapraszam do próbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Rozlałem właśnie warkę 39 - pszenicę amerykanską, wygląda dobrze tylko goryczka chyba za mocna jak na ten styl, zobaczymy za 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Rozlałem właśnie warkę 39 - pszenicę amerykanską, wygląda dobrze tylko goryczka chyba za mocna jak na ten styl, zobaczymy za 2 tygodnie. W mojej amerykańskiej pszenicy goryczka na początku była mocno wyczuwalna, a po około miesiącu się ułożyła. Chmielu dałem w sumie tyle samo tym, więc myślę, że będzie dobre na pewno chętnie spróbuję, jakbyś wstawiał do depozytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 NO to mnie troche uspokoiłeś, oczywiście że wstawie za jakieś 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Warka 42- Stout owsiany 14 blg 3kg pilzneński 1kg monachijski 0,2kg jęczmień palony 0,3kg słód barwiący 0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne 66-68 C 1h. 71-72 10 minut i wsypanie na początku tej przerwy słodów palonych wygrzew w 78 stopniach dałem, 40 gram marynki na 60 minut a fermentować będą ...... jakżesz one się nazywają, mangrowe jakc's M-07, oczywiście jak wystygnie na balkonie. Wyszło 20 litrów. Edytowane 31 Października 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Wczoraj rozlałem tripla, potwierdziło się że drożdże trapistów są bardzo żarłoczne, u mnie z początkowego ekstraktu 18,5 zostało 2. Fermentowały wolno ( 4 tygodnie ) ale skutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Warka 43 - Dubbel 18 blg słód pale castle malting 5kg buiscuit 0,2 kg caramunich III 0,2 kg ciemny syrop cukrowy własnej produkcji otrzymany z 1kg cukru chmiel sybilla drożdże wlp 500 z tripla 66-68C 1 godzina wygrzew kilka minut w 78C 60 minut 25g chmielu 10 min 25 g chmielu ostatecznie dałem jeszcze 100g rodzynek na 10 min. Edytowane 14 Listopada 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Kochani, muszę sie pochwalić, wygrałem, V poznański konkurs piw domowych w kategori weizen- warka40 , Edytowane 17 Listopada 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Pogratulować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Dziękuję, to ogromna satysfakcja, cieszę się tak jakbym zdobył oskara, , wszystkim tego zyczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Gratuluje i przy warzeniu weizena pewnie uzyje Twojej receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Gratulacje! I życzę dalszych sukcesów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Nieźle! Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się