Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Warka 62 blond belgijski, jak i 63 black rye ipa mogę uznać za całkiem udane, jedziemy więc dalej bo coś w tym sezonie mało warzę:

 

Warka 65-Belgijska żytnia ipa, Tomahawk 15 blg

 

2kg pils souftlet

1kg wiedeński strzegom

0,8 kg płatki żytnie błyskawiczne

0,2 kg cara blond castle malting

0,1 kg słód zakwaszający

0,4 kg cukier biały

 

najpierw gotowałem przez 10 min. płatki w małej ilości wody, żeby się trochę rozkleiły i dopiero potem zaczałem zacierać:

 

66-68C 60 min.

76 C kilka minut

 

7g tomahawk 17,4 alfa 60 min.

26g tomahawak na 30 min

30 g tomahawk na 0 min.

i 30 g pójdzie na cichą

 

rano zadam belgijskie pagórki, gęstwa po blondzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Belgijską ipę rozlałem w poniedziałek 19.01. z dodatkiem 4g cukru na butelkę.

A dziś robię belgijskie speciality, to duża przyjemność nie robić nic z udziałem słodu żytniego, czy kolejnej pszenicy, gdzie warzenie zwykle przeciąga sie do późnej nocy, jak na razie wszystko przebiega gładko i szybko, az miło, :)

 

warka 66 Belgian speciality ale-16 blg.

 

2kg pils souftlet

1kg pale ale souftlet

1kg wiedeński steinbach

0,2 kg buiscuit castle malting

0,2 kg crystal 150 castle malting

i jakieś 70 g cararomy

0,5 kg cukru białego

10g kolendry indyjskiej

10g curacao

 

zacieranie 80 min 66-68 C

wygrzew 76 C kilka minut

 

wysładzanie 3x5 litrów

 

10g Iungi 11% alfa na 60 min.

kolendra i curacao na 15 min.

cukier na 5 min.

50g cascade 7,6 % alfa na whirpool 50 min.

 

za fermentacje będą odpowiadać belgijskie pagórki, gęstwa po belgijskiej ipie

wyszło 19 litrów, 16 blg

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brewtarget jest darmowy, jest tez chyba polska wersja jezykowa, Ogolnie jesli dobrze czujesz sie nie liczac/nie projektujac przed warzeniem to nie ma co na sile sie uszczesliwiac. No ale byc moze jak przetestujesz to uznasz, ze jednak sie przydaje. Osobiscie polecam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno się przydaje, mój opór w tym względzie wynika pewnie bardziej z tego że jestem dzieckiem sprzed ery komputerów i internetu, niż z przyczyn obiektywnych. Zdopingowałeś mnie Łukasz, może się tym zajmę przy niedzieli jak wróce z popołudniowych nart biegowych, śnieg wreszcie solidny, nie mogę tego nie wykorzystać. :) Dzięki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

WARKA 67 - BLACK IPA 15 BLG 24.02.2015

 

2,5 kg pils souftlet

1 kg monach souftlet

0,5 kg pszeniczny strzegom

0,3 kg czekoladowy ciemny strzegom 1100-1300 ebc

0,2 kg buiscuit castle malting 50 ebc

 

66-68 C 80 min

wygrzew 76 klika minut , dodanie słodu palonego

wysładzanie 15 litrów

 

20g Citry na 65 min.

30g Citry na 30 min.

50 g Citry na whirpool 60 min.

 

wyszło około 18 litrów, 15 blg, dziś rano zadałem uwodnione us-05  w temp 19 C.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W lodówce marnowała się już ponad 4 tyg. gęstwa belgijskich pagórków, ciekaw więc byłem jak wyjdzie na nich klasyczny wit.

 

WARKA 68 - WITEK 12,5 BLG - 15.03.15 

 

2kg mąka pszeniczna razowa

2kg pils souftlet

0,15 kg zakwaszający

15g kolendra indyjska

15g curacao

25g chmiel lubelski szyszki 3%ak

 

68C 120 min.

76 kilka minut

 

25g lubelskiego na 60 min.

15 g kolendry indyjskiej i 15 g curacao na 15 minut

250 g cukru białego na 5 minut

 

wyszło 20 litrów 12,5 blg, dzis rano zadałem gęstwe belgijskich pagórków, po belgijskich specjalnościach,  wieczko już ładnie wybrzuszone, 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Z kronikarskiego obowiązku wspomnę że moja ostatnia czarna ipka zajeła w finale III karpackiego KPD, jedenaste miejsce. Niby nie ma się czym chwalić ale bardzo się z tego cieszę bo to mój pierwszy finał w amerykańcach.  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Po półrocznej przerwie,spowodowanej przeprowadzką, wracam z radością do warzenia. Na razie zaczynam od małych warek, W kuchni mam teraz płytę indukcyjną i nie odważę sie postawić na niej gara. ALe mam tez jednopoalnikową przenosną indukcję o mocy 2000W. Własnie gotuje sie na niej około 10 litrowa warka belgian pale ale, chmielona nelsonem, Temp. zacierania nie bardzo udawało mi sie utrzymywać, gdyż sprzęt nie opanowany jeszcze ale brzeczka szybko zawrzała, więc chyba da się tego uzywać z powodzeniem. 

 

Warka 69 BPA single hop nelson sauvin około 12 blg

 

2,5 kg pale ale strzegom

0,125 kg karmelowy 30 strzegom

 

Zacieranie było mniej więcej takie:

 

66-68C - 60 min

76C kilka minut

 

Chmielenie: 

 

3g Nelson Sauvin 11,4% alfa na 60 minut ( granulat )

8g Nelson Sauvin na 30 minut

10g Nelson Sauvin na 0 minut pozostawie w garze  po wyłączeniu palnika przez 15 minut.

 

Użyje suchych drożdży Gozdawa Belgian Fruit and Spicy, wcześniej uwodnionych.

A póki co zostało mi jeszcze 20 minut gotowania.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ostateczne blg to 11,5. Po około 5 godzinach od zadania drożdży, wieczko od wiadra było już wybrzuszone, temp. fermentacji to 25 stopni C 

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj uwarzyłem warkę numer 70, Nowozelandzkie pale ale, chmielone nelson-sauvin. TYm razem zacieranie przebiegło już bez problemów, sprzęt opanowany, musze tylko zmienić garnek na nierdzewkę, moja emalia ma wybrzuszone dno i niestaabilnie stoi, a poza tym cienkie dno to więcej mieszania coby nic nie przywarło.

 

Warka 70 NZ APA - SH Nelson Sauvin 11blg. 

 

2,5 kg pale ale strzegom

0,125 kg karmelowy 30 strzegom

 

66-68C- 60 min

76 kilka minut

 

wysładzałem około 11 litrów w trzech porcjach

 

5g nelson na 60 mni 11,4 alfa

11 g nelson na 30 min

11 g.nelson na 0 min zostało w garze przez 15 minut

 

wyszło jakieś 13,5 litra, zaraz zadam uwodnione US-05, temp. fermantacji planuje maks. 19 stopni  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 69 BPA na Nelsonie, w niedzielę trafiła do butelek z użyciem 2g cukru na butelkę, lubię niskie wysycenie. 

Odfermentowało z 11,5 blg do 2,5 blg.

Warka 70 PA na nelsonie poszła dziś na cichą. 

A na gęstwie po BPA powstanie na dniach, stout belgijski, leżakowany na cichej z płatkami dębowymi, lekko opiekanymi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.09 APA na Nelsonie została rozlana, dałem 2g cukru na butelkę. Odfermentowało do 2 blg  z 11. Stout belgijski miał być na dniach ale tak ciągle brak tego czasu     :)

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

11.10. 2015, Warka 71 - Stout belgijski 13 blg

 

Zasyp:

 

2,5 kg pale ale strzegom

0,150 kg caramel light 20-40 EBC Bestmalz

0,250 kg czekoladowy 800-1000 EBC Bestmalz

7g curacao 

0,250 kg cukier biały

 

Zacieranie:

 

66-68 C 60 min

76 kilka minut

 

Chmielenie:

 

5g nelson sauvin 11,4 alfa - 60 min.

7g nelson sauvin 11,4alfa - 30 min.

7 g curacao na 10 min.

cukier biały 5 min przed końcem gotowania

7g nelson sauvin 11,4 alfa - po wyłączeniu palnika i pozostawienie na 20 min.

 

wysładzałem 2 razy po 5  litrów. Użyłem drożdży gozdawa belgian fruit and spicy, gęstwa po warce 69. Na cichą planuje dodać płatki dębowe amerykańskie lekko opiekane w ilości 25 g. Tylko że jeszcze nie wymyśliłem jak je zadam :)

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W swoim browarze przekroczyłem dziś kolejny rubikon. Warząc weizena na konkurs w poznaniu, przypałiłem zacier,co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło.

Emalia z krzywym dnem na indukcji to kiepskie połączenie i to musiało się w końcu tak skończyć. Szkoda, kupiłem juz nawet gwoźdźie i banany. A tu taka wpadka.

Nie zrażony, wyszorowałem gar i szybciutko ugotowałem Bittera:

 

Warka 72 ESB - 13 blg

 

2kg słód pilzneński

0,2 kg crystal 150 EBC Castle Malting

0,2 kg buiscuit 50 EBC

5 g czekoladowy bestmalz 800-1000 EBC

 

66-68 C 60 min.

76 kilka minut

 

wysładzałem 2 razy po 4,5 litra

 

15 g Marynki (szyszka) 9,6 alfa na 60 min

15 g Marynki ( szyszka) 30 min

15 g Marynki (szyszka) o min i pozostawienie na 2o min.

 

Wyszło jakieś 13 litrów, użyje drożdży mauribrew ale. 

 

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

 

stout belgijski leżakuje z płatkami dębowymi już 5 dni i na pewno dam mu jeszcze co najmniej drugie tyle i chyba dam jeszcze na 3 dni przed rozlewem reszte nelsona na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W weizenie wg. mnie warto, różnica jest subtelna ale jest. Smak jest taki trochę jakby bardziej pełny mniej płaski. nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa.

 

Ale moje przypalenie nastapiło nie podczas dekokcji a kiedy pogrzewałem słód pszeniczny po przerwie ferulikowej. Słód był dość drobno ześrutowany i było dużo mąki, mimo mieszania i niezbyt ostrego grzania, przypałiło się jak ta lala.

Garnek z nierdzewki z wielowasrtwowym dnem rozwiąże ten problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

dwie ostatnie warki leżakują już w butelkach, czas wypróbować wady i zalety nowego niemieckiego chmielu: Hallertau Blanc

 

WARKA 73 - single hop Hallertau Blanc - 13 blg

 

Zasyp:

 

2,5 kg pale ale strzegom

0,15 kg caramel light bestmalz

 

zacieranie:

 

68 - 66 C - 60 minut

76 kilka minut

 

chmielenie:

 

5g hallertau blanc 8,7 alfa 60 min

15g na 30 min

15g na 0 min. i pozostawienie na 20 min.

15g zadam też na cichą

 

wysładzałem 2 razy po 4,5 litra,  wyszło skandalicznie mało, jakieś 9 litrów 13 blg. Słód był zbyt grubo ześrutowany. Drożdże to Mauribrew ale, gęstwa po ESB

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nowy niemiecki chmiel z warki 73, hallertau blanc, spisał się całkiem dobrze, Jest całkiem przyjemny aromat i smak czerwonych owoców, bardzo przypominający czerwone wino, do tego w smaku jest też cytryna, trawa cytrynowa, coś wtym guście. Eksperyment udany, podrzucę do depozytu, razem z belgijskim ciemnym leżakowanym z dębem. 

 

Dziś na tapecie nowy garnek z nierdzewki i nowy, dla mnie, styl piwa. 

 

 

Warka 74 czeski lager 11,5 - 12 blg

 

4 kg pils strzegom

0,5 kg caramel light bestmalz

 

55 C kilka minut

68 C 60 min.

76 kilka mimut

 

30 g sladek 6% na 60 min

30 g sladek  6% na 30 min

40 g sladek 6% na 0 min

 

wysładzałem 13,5 litra w trzech porcjach, jak wystygnie zadam dwie uwodnione saszetki gozdawa czech pilsner,  w komórce mam 9 stopni więc powinno byc ok

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.