mcpol1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Robiłem piwko z dodatkiem laktozy. Na warkę 20 ltr poszło do gotowania na ostatnie 15 min 500 gr laktozy. Niestety nie osiągnąłem jeszcze tego stopnia słodyczy którą zamierzałem. Czy mogę dodać laktozy po uprzednim zagotowaniu jej (250 gr) z 500 ml wody na fermentację cichą? Burzliwa właśnie mi się kończy. Drożdże s 33. Standardowo słabo odfermentowały bo do ok 5,5 blg. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Na forum były relacje, że dodawano ją nawet przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Czyli nie mam obawiać się że coś jeszcze z niej może dofermentować w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Z niej raczej nic nie dofermentuje bo jak? A 50 gram to nie pomyłka? Może 500 gram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Z niej raczej nic nie dofermentuje bo jak? A 50 gram to nie pomyłka? Może 500 gram? Oczywiście że pomyłka. MIało być 500 gram. Okazało się że jednak za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Okazało się że jednak za mało To przez te strudle świąteczne smak rozkalibrowany... A co warzysz z tą laktozą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Próbuję zrobić coś podobnego do austriackiego piwa http://www.harmer.at/index.php?set_language=de&cccpage=grieskirchner_Export_dunkel Jest to ciemne piwko dość ciekawe w smaku i pasuje mojej LP. Widze jednak że zastosowanie s-33 było błędem. Blg bez laktozy wyniosło niecale 12 a zeszło do 5,5 i podejrzewam że dużo niżej nie zejdzie. Tak więc 5 procent alk. z niego nie wyciągnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Z opisu domyślam się, że to raczej dolna fermentacja i "słodowe", ale rozumiem, że nie robisz klona? Jak operujesz niemieckim to może następnym razem: http://hobbybrauer.de/modules.php?name=News&file=article&sid=316 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Niestety nie mam stabilnej temperatury do dolniaków. Robię to piwko na bazie takiego, które kiedyś uwarzyłem ale bez laktozy i stwierdziłem, że może pretendować do "podobnego" w smaku, do tego z linka. A co to za receptura którą podałeś? Ja do swojego użyłem monachijskiego i wiedeńskiego pół na pół plus 200 gr karmelowego jasnego 100ebc i carafa II. Kolor podobny niestety oryginał słodszy. Mogłem jeszcze trochę dłużej potrzymać na 63°C a nie te 20 min No nic zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Mogłem jeszcze trochę dłużej potrzymać na 63°C a nie te 20 min Raczej w wyższej. Możesz dać mniej wody do zacierania, a "słodowość" podbić także carapilsem albo melanoidowym. Z grubsza "Export" to takie niemieckie odmiany ichniejszych stylów, bardziej treściwe albo mocniejsze wersje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Potrzymam jeszcze z dzień dwa i dam na cichą a laktozy dodam najwyżej przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi