olo333 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Trzeba albo śrutowany owies, albo łuskę gryczaną, albo jeszcze cusik innego... Albo trzeba liczyć się z długą filtracją. Kilka witów bez wspomagaczy filtracji zrobiłem, czasai mi ręce opadały, ale jakoś zawsze do końca dobrnąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jak chcesz dodać mąki do gotowania, to dodaj ją tak jak się robi sos, bo Ci się kluchy zrobią. Jak się robi sos??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Chodzi o rozmieszanie porcji mąki w zimnym płynie (np. woda) i dodanie takiej zawiesiny do wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpaloha Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Szukałem nawet w sklepach ze zdrowa żywnością, nie ma.. Ale znalazłem weetabix, to taka owsianka pszeniczna w kostkach. Zawiera 95% pszenicy, plus ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, żelazo, vit b2, b1, kwas foliowy etc. próbować z tym?. znajdź sklep litewski albo ruski tam jest pszenica zapytaj sprzedawcy jak nie umiesz czytać bukwy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jest nawet taki u mnie na osiedlu.. Co ciekawsze jego nazwa pisana jest naszym alfabetem. Spróbuję jutro.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 W litewskim sklepie znalazłem kaszę pszenna. Wygląda to jak drobno zmielona pszenica, tylko bez mąki. Chyba zrobię eksperyment i dodam tego z pół kilo. Gdybym popełniał błąd, to byłbym wdzięczny, jak by ktoś mnie zawczasu ostrzegł ;-) .. Ok, to zaczynam odwarzanie surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Czy w Anglii w domu warzy się tylko Pale Ale, że nie ma w sklepach surowców do innych gatunków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 W końcu zrobiłem tak: Słód pilznenski: 2,2 kg Słód pszeniczny: 0,5 kg Słód zakwaszajacy: 0,2 kg Słód abbey malt: 0,1 kg Pszenica nieslodowana: 1kg Płatki owsiane: 0,4 kg Kasza pszenna: 0,2 kg Jak będzie gotowe do picia,.to zamelduje, co z tego wyszło. Dzięki za wszystkie rady i podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Nie do końca rozumiem to dodawanie słodu zakwaszającego. Mąki pszennej ("pełnoziarnistej") bym aż tak nie demonizował, spokojnie można sypać, a wpływ na mętność jest - nie przez skrobię, a przez właśnie to samo co utrudnia filtrację - czyli drobne "gluty" białkowe. Chociaż moje wity i tak dla mnie są za mało "białe", a po pół roku leżakowania zupełnie robią się klarowne (nikt tak na prawdę nie trzyma wita pół roku). Za to dodawanie mąki do gotowania to raczej słaby pomysł - skrobia w gotowym piwie raczej szkodzi (trwałości i smakowi) niż pomaga. Co do filtracji - wprawdzie zawszę robię płatki plus mąka, a nie "surowa" pszenica, ale wity filtrują mi się znacznie łatwiej niż stout owsiany z zawartością 15% płatków - to dopiero jest walka, filtrowanie Wita to przy tym rozgrzewka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Dwa tygodnie po zabutelkowaniu muszę stwierdzić: wit wyszedł pyszny, normalnie palce lizać ;-) . Nie miałem żadnych problemów z filtracja. dodatki jakie do niego poszły to: Kolendra: 20 g Curacao: 10g Świeża skórka pomarańczy: 54g (dwie pomarańcze); Świeża skórka cytryny: 10g w następującym czasie: 15' - 10g kolendry + curacao 4' - 10g kol. + skórki Fermentowalem to 12 dni drożdżami Belgian Ardenes prosto z worka (rozgrzewka pod przyszłe warki). temperatura fermentacji 23° C. Brak fermentacji cichej. Blg końcowe 2. 19,5 l zabutelkowane z dodatkiem,150 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się