Marek Wójcik Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam, mam paytanie jak w temacie, mam balon 25 litrów i chciałem zrobić w nim moje pierwsze piwo. czy nie jest za mały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Nie jest. Tylko cięzko się myje taki balon po fermentacji. Zainwestuj w fermentor plastikowy z kranikiem, bo i tak bedzie potrzebny do rozlewu. Marek Wójcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Na 50 ltr raczej na pewno będzie za mały. Na 20l gdy burzliwa będzie naprawdę burzliwa może być za mały. Na cichą przy 20 ltr warce tak nadaje się. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez mcpol1 Marek Wójcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Wójcik Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. Chodzi mi o piwo z brew kita i boje się ze wyleci przez rurkę. Raz tak miałem z winem Pozdrawiam Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Marek Wójcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Czyli zrobisz około 20l piwa, raczej 5l wolnego miejsca powinno wystarczyć, fermentuj w okolicach 17oC, to burzliwa powinna przebiec spokojnie. Druga kwestia, to właśnie dobre umycie całego dymiona. Jeśli nie ma jakiegoś wyraźnego osadu, to dezynfekcja chemiczna powinna wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zainwestój 20 zł w zwykły fermentor, balon lepiej zostaw na cichą (ciężko będziesz miał go umyć) poza tym obawiam się, że będzie trochę za mały i może Ci pójść górą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Potwierdzam ,stosuje balony i ciężko się myje więc stosuje tylko na cichą, ale jak kto woli, polecam szczotkę długą do grzejników http://allegro.pl/coronet-szczotka-do-kaloryferow-grzejnikow-60cm-i2873049211.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 a może spróbuj z niego zrobić unitank jak na obrazku, przy dolnej fermentacji się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Wójcik Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Panowie dziękuje za wszystkie odpowiedzi, kupue fermentator to będzie najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Cześć, wpisz w profilu gdzie mieszkasz to może ktoś Ci taki fermentor pożyczy, ja np. mam 3 wolne w tej chwili. A i jeszcze jedno... Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się