Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, które drożdże suche najlepiej nadają się do belgijskich piw? No i które płynne/skosy BrewLab z waszego doświadczenia są najbardziej godne uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Z suchymi chyba nie pomogę pierwszego witka robiłem na s33 i myslę że do tak lekkiego piwa dodatkowo aromatyzowanego przyprawami te drożdże są dopuszczalne, natomiast miałem kilka próbek nie swojej produkcji, tripli, dubli i to jest porażka. Ale biorę pod uwagę fakt że po prostu nie trafiłem na coś wyjątkowo dobrego. Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Też bym się skłaniał do S-33, ale właśnie do witbier'ów, a mniej do piw ciekawszych, głębszych, pełniejszych. Trzeba poczytać czym trapiści zadają brzeczkę. Na razie znalazłem te: http://www.midwestsupplies.com/noble-trappist-ale.html?aw_affid=78888&utm_medium=affiliate&utm_source=buy.at&aw_gid=0&aw_bid=0&aw_pid=0&aw_cr=skim42682X1148083Xfa2e2a541f237dfb7de231a440d38c6e&aw_sitename=Skimbit Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery Naprawdę robi różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery Naprawdę robi różnicę. Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 A to zależy do jakiego piwa starter lager czy ale Ale myślę że przy 20l można przyjąć ok. 4 dni Przy moich warkach zaczynam zwyczajowo namnażać tydzień wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery Naprawdę robi różnicę. Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając". Jak chcesz teoretyczny arkusz "arytmetyki drożdżowej" to mam taki wykonany na podstawie obliczeń i rozmów z naszego forum. Napisz mi PW z adresem mailowym to Ci prześlę - masz tam kalkulator gdzie wpisujesz jakie chcesz piwo robić -Ale czy Lager, wychodzi Ci potrzebna liczba komórek drożdżowych i przenosisz te dane do drugiego pola, gdzie jest wyliczane teoretycznie ile otrzymasz komórek ze startera z i bez mieszadła w zależności od początkowej ilości i wielkości startera. Jedyne co musisz wiedzieć to ile mniej więcej masz na starcie komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się