bogdan62 Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 Od sierpnia 2008r jadę na tych samych drożdżach tj.Wyeast 3724 Belgian Saison Ale, przy pierwszych warkach robionych z ich udziałem wykazywałem dużą staranność wykonując wszystkie czynności związane z odzyskiem i propagacjią drożdży. Z czasem przestało mi na nich zależeć, moja staranność znacznie zmalała, doszło do tego, iż gęstwe zbierałem do nieodkażonego słoika, lub zapomniałem schować słoik z gęstwą do lodówki (stał tydzień w temp. pokojowej) - nic im nie zaszkodziło. Obecnie mam nastawione ostatnie 2 warki z udziałem tych drożdży, ale tylko dlatego, że inne szczepy w lodówce kończą okres przydatności. Tu nasuwa się pytanie, czy wymieniony szczep wykazuje się zwiększoną żywotnością i odpornością na niekorzystne warunki, czy było to dziełem przypadku. Jakie są doświadczenia forumowiczów z żywotnością i odpornością różnych szczepów drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 Moim zdaniem i jedno i drugie,tzn. miałeś bardzo żywotną gęstwe, duża ilość komórek trafiając do nie odkażonego słoika "pokonywała",wypierała inne drobnoustroje. No i przypadkiem miałeś czyste łyżki i słoik. Może zaszła też jakaś drobna mutacja,po tak długim użytkowaniu drożdży IMO jest to prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) To pozytywna wiadomość która potwierdza moje przypuszczenia. Na stronie Wyeast są scharakteryzowane jako szybko i energicznie rozpoczynające fermentację. Dobrze fermentują w wysokim przedziale temperatur 21 do 35 stopni C. Tolerują alkohol do 12%. To co miałoby im zaszkodzić? Myślę, że to może być dobra opcja na warzenie późną wiosną czy nawet latem. Edytowane 18 Lutego 2009 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Rozpoczynałem warzenie z w/w drożdżami w sierpniu, bo nie przeszkadza im podwyższona temperatura. Poruszyłem temat żywotności drożdży, gdyż nieraz mając do wyboru kilka szczepów drożdży o podobnej charakterystyce dobrze byłoby wybrać te, które z byle powodu nie padną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się