Bogi Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Kojarzyłem, wersja bardziej rumowa, bardziej porto może się nazywać czarna bandera, ale do ogólnej nie pasuje na razie, zobaczymy do ilu Nottingham'y dopłyną-jak będzie już gotowe, nie omieszkam buteleczki podesłać koledze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Kojarzyłem, wersja bardziej rumowa, bardziej porto może się nazywać czarna bandera, ale do ogólnej nie pasuje na razie Aaa, dlatego że czarna? Rozumiem. Mi to się nie kojarzyło zupełnie z kolorem, tylko ogólnie z „Rogerem”... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Jolly Roger to może być trzecia wersja np. jeśliby "rynek" zażądał takich trunków, hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Jolly Roger to może być trzecia wersja Oczywiście z odpowiednią etykietą! Edytowane 2 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Wyszły dwie wersje, jedna 8.7% i druga 8.94%. Proces wyszedł na wyraz dobrze: Korsarskie Biowin jasny Biowin ciemny Bruntal 500 Demerara 1000 Muscovado 1000 15 litrów 25 Marynka 30 minut potem dygestia i pozostawienie na rozpuszczenie cukrów Danstar Nottingham 22 blg, po 22 dniach w piwnicy (maks. temp. 15 stopni) przyniesione do domu na cichą. Zaraz po zlaniu i zabutelkowaniu trafiło znów do piwnicy. Jak wczoraj patrzyłem już się wyklarowało. Pierwszy test za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Oj, będzie z tego coś dobrego! 15 litrów Szkoda tylko że tak mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Damy radę. Najpierw musi dojrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Po dwóch tygodniach tak kontrolnie sprawdziliśmy, żadnych złych zmian w smaku i aromacie. Myślicie, że za 2 miesiące może się już nagazować czy dłużej mu zejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Po dwóch tygodniach tak kontrolnie sprawdziliśmy, żadnych złych zmian w smaku i aromacie. Myślicie, że za 2 miesiące może się już nagazować czy dłużej mu zejdzie? Zależy od kondycji drożdży. Niestety często z mocnymi piwami jest kłopot z nagazowaniem. Zajmuje to często sporo czasu. Z drugiej strony przeważnie mocne piwa i tak muszą długo leżakować. Najczęściej 2 miesiące w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 To ono będzie leżakować bardzo długo, czyli tak jak podejrzewałem pierwsza próba może być za dwa miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Minęło 3 miesiące i Korsarskie się nagazowało. Teraz niech już tylko sobie leżakuje. Piana w ogóle nie znika-twarda i bielutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 A tak się prezentuje dziś z rana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Nie ma to jak dobrze dzień zacząć :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) 8:15 , powiedz przynajmniej , że wróciłeś z pracy Kolorek zacny. Edytowane 10 Maja 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Wyjątkowo był dzień wolny (rektorski) z uwagi na Juwenalia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się