krzysiek9999 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jak AIPA. A chmiele warto wszystkie spróbować. Ja lubię Nelsona, Glacier, Pacific Jade... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Który z nich polecicie do AP'y Singiel Hop'a? Najlepiej jakiś nie dający posmaków kwiatowych Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nelson albo Pacific Jade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Szukam jakiegoś w miarę sprawdzonego schematu chmielenia NZIPA. Jakich chmieli warto użyć, na ile min, które na cichą? W For the Love of Hops jest receptura na Pale Ale na nowozelandzkich chmielach, testowałem (piwo zajęło 2 miejsce w konsumenckiej części konkursu w Częstochowie. Jak nie zapomnę to mogę przepisać jeśli jesteś zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Pewnie, że jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Tylko to było Pale Ale a nie IPA (na 13.6P i 40ibu) Pacific Jade - 60', 7-8 IBU Pacific Jade - 30' - 7 IBU Motueka - 30' - 3 IBU Wait-ti - whirlpool 11IBU Motueka whirlpool 7 IBU Pacific Jade whirlpool 4 IBU Chmielenie na zimno: Wait-ti, Motueka i Pacific Jade w równych ilościahc, w sumie 5g/L: Połowa przed końcem fermentacji, połowa po zlaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 To nic, że APA chętnie spróbuje konfigurację NZ chmieli. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Wai-iti dostarczył na whirpoolu więcej ibu niz pacific jade na 60? Ileś Ty go sypnał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 I jak policzyles ibu z chmielu danego na whirlpool? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Trzeba przyjąć ileś % utylizacji względem gotowania. Beersmith może pomóc zrobić to automatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Mam taki pomysł - zaintrygował mnie ten Pacific Jade z racji jego opisywanej cytrusowo-iglasto-pieprzowej intensywności. Myślicie że sprawdzi się to w mieszance do IPA albo chociaż APA? Na jednym z online-sklepów u mnie w CA go mają, piszą że daje dużą goryczkę, ale piszą też, że pasuje głównie do lagerów... Trochę się zagubiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Na pewno się nadaje, chociaż o ile pamiętam Pale Ale od pepek84 to jakiś szalony nie był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Mhm myślałem o nim jako o jednym z kilku do mieszanki chmieli APA/IPA style, chociaż może spróbuję z niego najpierw zrobić jedną mniejszą warkę single-hopped, żeby dokładniej poznać jego właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi