Skocz do zawartości

Silver Crow


Zomol

Rekomendowane odpowiedzi

#1 India Pale Ale 30.08.2012

 

Munton's Gold IPA 3kg + 1.7kg Wes bursztynowy

15g fuggles dodany jako herbatka

OG: 13.5* blg

FG: 2.5* blg

 

Wyszło 23l brzeczki w kolorze Dark IPA, goryczka i aromat zbyt niski jak na IPA. Rozlane 19.5l z 130g cukru.

 

 

#2 Belgian Pale Ale (Crow's Eye) 19.01.2013

 

Zestaw z CP:

Pilzneński Soufflet 1,5kg, Monachijski Litovel 1,1kg, Wiedeński Steinbach 1kg,

Castle Biscuit 0,2kg, Castle Aroma 0,1kg, Castle Special B 0,1kg;

Chmiel Lubelski 40g;

Drożdże S-04;

 

Zacieranie: 12l wody

62°C 25min

73°C 40min

mash out "na oko" (termometr z IKEA zaczął wariować)

 

Wysładzanie 13l wody ok 78°C ciągłe

 

Chmielenie:

25g Lubelski 60 min

15g Lubelski 10 min

15g Glacier 5 min

 

Wyszło 16l brzeczki ok 15°Blg, rozcieńczone kranówą do ~19l 12.5°Blg zadane uwodnionymi drożdżami w temp 22°C.

Wydajność ok 62%

2.02.2013 zlanie na cichą (~3°Blg), 4l testowe oddzielnie z dodatkiem skórki z 1 pomarańczy, 2 ziarnkami kardamonu i 1 anyżem.

5.02.2013 zabutelkowanie testowe 4l z 28g (3.5g na butelkę) i 4l miodowego cienkusza z wysłodzin na drożdżach winnych (8°Blg).

7.02.2013 zabutelkowanie 10l z 68g cukru, do pozostałych 4l poszło 5g Sorachi Ace (chmielenie na zimno) planowane na 3 dni.

11.02.2013 zabutelkowanie 3.5l piwa chmielonego na zimno Sorachi Ace.

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

doby początek :D powodzenia i samych udanych warek

 

 

mash out "na oko" (termometr z IKEA zaczął wariować)

przypuszczalnie dostała się brzeczka do środka, wysusz i załóż jakąś opaskę termokurczliwą.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sonda była zabezpieczona rurką termokurczliwą, podsuszenie nie pomogło dlatego ją rozebrałem i dałem trochę pasty termoprzewodzącej. Teraz pewnie dam na większej długości rurkę termokurczliwą i zobaczę czy będzie ok. Test w śniegu i wrzątku był pozytywny, wskazywał 0°C i 100°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#3 Oatmeal Stout (Peachy Blackness) 12.02.2013

 

Zestaw z CP:

Słody: Pilzneński 2kg, Monachijski 1,2kg, Owsiany 0.8kg,

Karmelowy Ciemny 0,3kg, Barwiący 0,2kg, Jęczmień palony 0,3kg;

Chmiel Marynka 40g;

Drożdże S-04;

 

Zacieranie: 15l wody

62°C 18min

73°C 45min

Dodanie ciemnych słodów

mash out 78°C

 

Wysładzanie ciągłe 15l wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~23l

35g Marynka 60 min

 

Wyszło 18l brzeczki 16°Blg, rozcieńczone kranówą do ~21l 14°Blg zadane uwodnionymi drożdżami w temp 23°C.

Wydajność ok 65%

 

06.03.2013 - 4°Blg

08.03.2013 - 10l z 55g cukry poszło w butelki, do 5l dałem 150g ksylitolu i do pozostałych 5l przyprawy w spirytusie (wanilia, cynamon, gozdziki, kardamon) i 20ml skórki z pomarańczy w spirytusie

09.03.2013 - 5l z ksylitolem poszło w butelki z 27g cukru

11.03.2013 - zabutelkowanie 5l piwa świątecznego z przyprawami z 28g cukru

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#4 Witbier 05.04.2013

 

Słody: Pilzneński 2kg, Pszeniczny 1kg, Pszenica niesłodowana 1.2kg,

Płatki owsiane 0.5kg, Biscuit 50g;

Chmiel Lubelski 35g;

Drożdże Brewferm Blanche;

 

Pszenica i płatki skleikowane w 3l wody 68°C 20 min

Zacieranie: 15l wody

52°C 30 min

62°C 35 min

72°C 30 min

mash out 78°C

 

Wysładzanie ciągłe 13l wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~22l

35g Lubelski 60 min

15g kolendra + 75g skórki z cytrusów(grejpfrut, pomarańcze, mandarynka) 8 min

Wyszło 18l brzeczki 14°Blg, rozcieńczone kranówą do ~20.5l 12°Blg i zadane uwodnionymi drożdżami w temp 23°C

Wydajność ok 57%

 

16.04.2013 - ~2.6°Blg, odlałem 5l do którego dodałem ok 40g imbiru zalanego wrzątkiem.

21.04.2013 - ~2.6°Blg

22.04.2013 - zabutelkownie 15l z 105g cukru i 5l imbirowego z 35g cukry

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#5 Cascadian Dark Ale 25.05.2013

 

Słody: Pilzneński 5kg, Carahel 0,5kg, Carafa II 0.4kg, Biscuit 0,25kg;

Chmiel: Marynka 50g, Cascade 55g, Glacier 35g, Sorachi Ace 20g, Fuggles 15g

Drożdże S-05;

 

Zacieranie: 17l wody

62°C 25min

72°C 40min

mash out 78°C

 

Wysładzanie ciągłe 16l wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~23l

60 min Marynka 50g

45 min Cascade 30g

30 min Glacier 15g

15 min Fuggles 15g

10 min Sorachi Ace 10g

5 min Glacier 20g Cascade 25g

1 min Sorachi Ace 10g

Na zimno po 25g Sorachi Ace i Cascade

 

Wyszło 18l brzeczki 19°Blg, rozcieńczone kranówą do ~22l 16°Blg zadane uwodnionymi drożdżami w temp 22°C.

Wydajność ok 61%

03.06.2013 ~4°Blg

04.06.2013 ~4°Blg zlanie na cichą ok 20l+

09.06.2013 ~3.8°Blg dodanie po 25g Cascade i Sorachi Ace

12.06.2013 19.5l poszło w butelki z 111g cukru

28.06.2013 4l cienkusza poszło w butelki

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być 25g Fuggles'a ale zapomniałem że zużyłem go do wcześniejszych warek i tylko tyle mi zostało . Na zimno pójdzie po 25g Cascade i Sorachi Ace pewnie na 3-4 dni przed butelkowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

#6 Belgian Dubble (Fokker z wiki) 22.02.2014

 

Słody:

Pilzneński 4kg, Monachijski II 0.45kg, Special B 0.25kg, Aroma 100 0.25kg, Caramunich II 0.25kg

Chmiel:

Magnum 12% ak 15g

Drożdże:

Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Craft Series

Syrop cukrowy ciemny ok. 300ml

Syrop cukrowy jasny ok. 300ml

 

Zacieranie: 16l wody

62°C 15min

72°C 45min

76°C mash out

 

Wysładzanie ciągłe 15l wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~25l (gotowanie ok 80min)

60 min magnum 15g

15 min syropy cukrowe

 

Wyszło 21.5l brzeczki 16°Blg, zadane uwodnionymi drożdżami w temp 25°C.

Cienkusz ok 4l 15.5°blg

 

21.03.2014 piwo zeszło do ok 1.2-1.5°Blg; cienkusz (dodane ok 7-10g przyprawy do piernika + 4-6 ziaren chilli) ok 0.5°Blg

23.03.2014 ok 1°Blg, zabutelkowane 21l z 115g cukru trzcinowego (ok 2.2-2.3v/v)

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#7 Belgian Triple (sziszi z wiki) 27.03.2014

 

Słody:

Pilzneński 4.5kg, Monachijski 0.85kg, Carahell 0.15kg

Chmiel:

Magnum 12% ak 24g

Cascade 7,6% ak 30g

Lubelski x% ak 15g

 

Drożdże:

Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Craft Series (200ml gęstwy po dubblu)

 

Inne dodatki:

cukier 1kg* (syrop cukrowy jasny dodany po kilku dniach)

 

Zacieranie: 18l wody

62°C 30min

72°C 35min

76°C mash out

 

Wysładzanie ciągłe 16l wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~26l (gotowanie ok 90min)

24g Magnum - 60min

15g Cascade - 15min

15g Cascade - 1min

5g Lubelski - 1min

 

Wyszło ok 21l brzeczki 15.5/16°Blg, zadane gęstwą w temp 22°C.

*30.03.2014 dodanie syropu cukrowego (zrobiony w temp 128°C)- ok 14-14.5°Blg

09.04.2014 ~1.5-2°Blg

24.04.2014 ~0.5-1°Blg przelanie na cichą

05.05.2014 ~0.5°Blg butelkowanie z 126g cukru trzcinowego (ok 2.4 v/v)

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#8 A'la Cream Ale 28.05.2014

 

Słody:

Pilzneński 1.5kg, Pale Ale 1kg, Monachijski 0.5kg,

Płatki ryżowe 400g, Płatki kukurydziane 350g, Płatki jęczmienne 250g,

 

Chmiel:

Magnum 12% ak 7.5g

Cascade 6.7% ak 7g

Cascade DE 6% ak 14.5g

Lubelski 3.9% ak 15g

 

Drożdże:

US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series

 

Inne dodatki:

cukier ok 100g

 

Zacieranie: 15l wody

62°C 15min

72°C 55min

76°C mash out

 

Wysładzanie ciągłe 18l wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~29l (gotowanie ok 60min)

7.5g Magnum - 60min

15g Lubelski - 15min

14.5g Cascade DE - 10min

7g Cascade - 5min

 

 

Wyszło ok 26l brzeczki 11°Blg, zadane drożdżami w temp 22°C (Fermentacja w ok 18°C). (Mętna brzeczka)

04.06.2014 ~3°Blg (FFT ~2.2°Blg)

26.06.2014 ~2°Blg 15 litrów poszło w butelki z 70g cukru trzcinowego, 5l z wywarem z 10g miety

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#9 Russian Imperial Stout 03.07.2014

 

Słody:

pale ale 4kg, monachijski 3.7kg, jęczmień palony 0.4kg, caraaroma 0.4kg, caramunich II 0.4kg, carafa I 0.32kg,

special B 350 0.4kg, Aroma 100 0.4kg, płatki ryżowe 0.4kg, płatki owsiane 0.4kg, płatki jęczmienne 0.4kg;

 

Chmiel:

Marynka 5.1% ak 50g

Magnum 12% ak 10g

Lubelski 3.9% ak 50g

 

Drożdże:

Gęstwa US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series

 

Inne dodatki:

Wanilia 3 laski na cichą

 

Zacieranie: 30l wody

66-68°C 90min

76°C mash out

 

Wysładzanie ciągłe xl wody ok 78°C

 

Chmielenie: ~26l (gotowanie ok 120min)

Wszystkie chmiele - 60min

 

Wyszło ok 21l brzeczki 21.5/22°Blg, zadana gęstwa w temp ok 22°C

Wysłodziny ok 19l 9°Blg nachmielone 20g cascade 6.7%ak 60 min + 200g kakao w 50 min

 

24.07.2014 7°Blg, wysłodziny ok 3°Blg

30.07.2014 6.5°Blg

10.08.2014 ok 6.5°Blg, 10 litrów poszło w butelki z 42g cukru trzcinowego (ok 1.9 v/v),

do pozostałych 10l dodałem 4 małe laski wanilii.

19.08.2014 zabutelkowanie 9l waniliowego z ok 36g cukru trzcinowego (ok 1.8 v/v).

Edytowane przez Zomol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.