Zomol Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) #1 India Pale Ale 30.08.2012 Munton's Gold IPA 3kg + 1.7kg Wes bursztynowy 15g fuggles dodany jako herbatka OG: 13.5* blg FG: 2.5* blg Wyszło 23l brzeczki w kolorze Dark IPA, goryczka i aromat zbyt niski jak na IPA. Rozlane 19.5l z 130g cukru. #2 Belgian Pale Ale (Crow's Eye) 19.01.2013 Zestaw z CP: Pilzneński Soufflet 1,5kg, Monachijski Litovel 1,1kg, Wiedeński Steinbach 1kg, Castle Biscuit 0,2kg, Castle Aroma 0,1kg, Castle Special B 0,1kg; Chmiel Lubelski 40g; Drożdże S-04; Zacieranie: 12l wody 62°C 25min 73°C 40min mash out "na oko" (termometr z IKEA zaczął wariować) Wysładzanie 13l wody ok 78°C ciągłe Chmielenie: 25g Lubelski 60 min 15g Lubelski 10 min 15g Glacier 5 min Wyszło 16l brzeczki ok 15°Blg, rozcieńczone kranówą do ~19l 12.5°Blg zadane uwodnionymi drożdżami w temp 22°C. Wydajność ok 62% 2.02.2013 zlanie na cichą (~3°Blg), 4l testowe oddzielnie z dodatkiem skórki z 1 pomarańczy, 2 ziarnkami kardamonu i 1 anyżem. 5.02.2013 zabutelkowanie testowe 4l z 28g (3.5g na butelkę) i 4l miodowego cienkusza z wysłodzin na drożdżach winnych (8°Blg). 7.02.2013 zabutelkowanie 10l z 68g cukru, do pozostałych 4l poszło 5g Sorachi Ace (chmielenie na zimno) planowane na 3 dni. 11.02.2013 zabutelkowanie 3.5l piwa chmielonego na zimno Sorachi Ace. Edytowane 26 Maja 2013 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) doby początek powodzenia i samych udanych warek mash out "na oko" (termometr z IKEA zaczął wariować) przypuszczalnie dostała się brzeczka do środka, wysusz i załóż jakąś opaskę termokurczliwą. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Sonda była zabezpieczona rurką termokurczliwą, podsuszenie nie pomogło dlatego ją rozebrałem i dałem trochę pasty termoprzewodzącej. Teraz pewnie dam na większej długości rurkę termokurczliwą i zobaczę czy będzie ok. Test w śniegu i wrzątku był pozytywny, wskazywał 0°C i 100°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Czyli będzie OK, możesz jeszcze zabezpieczyć wlot sondy taśmą teflonową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) #3 Oatmeal Stout (Peachy Blackness) 12.02.2013 Zestaw z CP: Słody: Pilzneński 2kg, Monachijski 1,2kg, Owsiany 0.8kg, Karmelowy Ciemny 0,3kg, Barwiący 0,2kg, Jęczmień palony 0,3kg; Chmiel Marynka 40g; Drożdże S-04; Zacieranie: 15l wody 62°C 18min 73°C 45min Dodanie ciemnych słodów mash out 78°C Wysładzanie ciągłe 15l wody ok 78°C Chmielenie: ~23l 35g Marynka 60 min Wyszło 18l brzeczki 16°Blg, rozcieńczone kranówą do ~21l 14°Blg zadane uwodnionymi drożdżami w temp 23°C. Wydajność ok 65% 06.03.2013 - 4°Blg 08.03.2013 - 10l z 55g cukry poszło w butelki, do 5l dałem 150g ksylitolu i do pozostałych 5l przyprawy w spirytusie (wanilia, cynamon, gozdziki, kardamon) i 20ml skórki z pomarańczy w spirytusie 09.03.2013 - 5l z ksylitolem poszło w butelki z 27g cukru 11.03.2013 - zabutelkowanie 5l piwa świątecznego z przyprawami z 28g cukru Edytowane 26 Maja 2013 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) #4 Witbier 05.04.2013 Słody: Pilzneński 2kg, Pszeniczny 1kg, Pszenica niesłodowana 1.2kg, Płatki owsiane 0.5kg, Biscuit 50g; Chmiel Lubelski 35g; Drożdże Brewferm Blanche; Pszenica i płatki skleikowane w 3l wody 68°C 20 min Zacieranie: 15l wody 52°C 30 min 62°C 35 min 72°C 30 min mash out 78°C Wysładzanie ciągłe 13l wody ok 78°C Chmielenie: ~22l 35g Lubelski 60 min 15g kolendra + 75g skórki z cytrusów(grejpfrut, pomarańcze, mandarynka) 8 min Wyszło 18l brzeczki 14°Blg, rozcieńczone kranówą do ~20.5l 12°Blg i zadane uwodnionymi drożdżami w temp 23°C Wydajność ok 57% 16.04.2013 - ~2.6°Blg, odlałem 5l do którego dodałem ok 40g imbiru zalanego wrzątkiem. 21.04.2013 - ~2.6°Blg 22.04.2013 - zabutelkownie 15l z 105g cukru i 5l imbirowego z 35g cukry Edytowane 26 Maja 2013 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) #5 Cascadian Dark Ale 25.05.2013 Słody: Pilzneński 5kg, Carahel 0,5kg, Carafa II 0.4kg, Biscuit 0,25kg; Chmiel: Marynka 50g, Cascade 55g, Glacier 35g, Sorachi Ace 20g, Fuggles 15g Drożdże S-05; Zacieranie: 17l wody 62°C 25min 72°C 40min mash out 78°C Wysładzanie ciągłe 16l wody ok 78°C Chmielenie: ~23l 60 min Marynka 50g 45 min Cascade 30g 30 min Glacier 15g 15 min Fuggles 15g 10 min Sorachi Ace 10g 5 min Glacier 20g Cascade 25g 1 min Sorachi Ace 10g Na zimno po 25g Sorachi Ace i Cascade Wyszło 18l brzeczki 19°Blg, rozcieńczone kranówą do ~22l 16°Blg zadane uwodnionymi drożdżami w temp 22°C. Wydajność ok 61% 03.06.2013 ~4°Blg 04.06.2013 ~4°Blg zlanie na cichą ok 20l+ 09.06.2013 ~3.8°Blg dodanie po 25g Cascade i Sorachi Ace 12.06.2013 19.5l poszło w butelki z 111g cukru 28.06.2013 4l cienkusza poszło w butelki Edytowane 1 Lipca 2013 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Fuggles'a nawet nie poczujesz, przykryją go całkowicie pozostałe chmiele, jak dla mnie ma dość mało wyraźny aromat i daję go raczej do PA albo Bitera. Nie będziesz tegoCDA chmielił na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Miało być 25g Fuggles'a ale zapomniałem że zużyłem go do wcześniejszych warek i tylko tyle mi zostało . Na zimno pójdzie po 25g Cascade i Sorachi Ace pewnie na 3-4 dni przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) #6 Belgian Dubble (Fokker z wiki) 22.02.2014 Słody: Pilzneński 4kg, Monachijski II 0.45kg, Special B 0.25kg, Aroma 100 0.25kg, Caramunich II 0.25kg Chmiel: Magnum 12% ak 15g Drożdże: Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Craft Series Syrop cukrowy ciemny ok. 300ml Syrop cukrowy jasny ok. 300ml Zacieranie: 16l wody 62°C 15min 72°C 45min 76°C mash out Wysładzanie ciągłe 15l wody ok 78°C Chmielenie: ~25l (gotowanie ok 80min) 60 min magnum 15g 15 min syropy cukrowe Wyszło 21.5l brzeczki 16°Blg, zadane uwodnionymi drożdżami w temp 25°C. Cienkusz ok 4l 15.5°blg 21.03.2014 piwo zeszło do ok 1.2-1.5°Blg; cienkusz (dodane ok 7-10g przyprawy do piernika + 4-6 ziaren chilli) ok 0.5°Blg 23.03.2014 ok 1°Blg, zabutelkowane 21l z 115g cukru trzcinowego (ok 2.2-2.3v/v) Edytowane 23 Marca 2014 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) #7 Belgian Triple (sziszi z wiki) 27.03.2014 Słody: Pilzneński 4.5kg, Monachijski 0.85kg, Carahell 0.15kg Chmiel: Magnum 12% ak 24g Cascade 7,6% ak 30g Lubelski x% ak 15g Drożdże: Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Craft Series (200ml gęstwy po dubblu) Inne dodatki: cukier 1kg* (syrop cukrowy jasny dodany po kilku dniach) Zacieranie: 18l wody 62°C 30min 72°C 35min 76°C mash out Wysładzanie ciągłe 16l wody ok 78°C Chmielenie: ~26l (gotowanie ok 90min) 24g Magnum - 60min 15g Cascade - 15min 15g Cascade - 1min 5g Lubelski - 1min Wyszło ok 21l brzeczki 15.5/16°Blg, zadane gęstwą w temp 22°C. *30.03.2014 dodanie syropu cukrowego (zrobiony w temp 128°C)- ok 14-14.5°Blg 09.04.2014 ~1.5-2°Blg 24.04.2014 ~0.5-1°Blg przelanie na cichą 05.05.2014 ~0.5°Blg butelkowanie z 126g cukru trzcinowego (ok 2.4 v/v) Edytowane 5 Maja 2014 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) #8 A'la Cream Ale 28.05.2014 Słody: Pilzneński 1.5kg, Pale Ale 1kg, Monachijski 0.5kg, Płatki ryżowe 400g, Płatki kukurydziane 350g, Płatki jęczmienne 250g, Chmiel: Magnum 12% ak 7.5g Cascade 6.7% ak 7g Cascade DE 6% ak 14.5g Lubelski 3.9% ak 15g Drożdże: US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series Inne dodatki: cukier ok 100g Zacieranie: 15l wody 62°C 15min 72°C 55min 76°C mash out Wysładzanie ciągłe 18l wody ok 78°C Chmielenie: ~29l (gotowanie ok 60min) 7.5g Magnum - 60min 15g Lubelski - 15min 14.5g Cascade DE - 10min 7g Cascade - 5min Wyszło ok 26l brzeczki 11°Blg, zadane drożdżami w temp 22°C (Fermentacja w ok 18°C). (Mętna brzeczka) 04.06.2014 ~3°Blg (FFT ~2.2°Blg) 26.06.2014 ~2°Blg 15 litrów poszło w butelki z 70g cukru trzcinowego, 5l z wywarem z 10g miety Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) #9 Russian Imperial Stout 03.07.2014 Słody: pale ale 4kg, monachijski 3.7kg, jęczmień palony 0.4kg, caraaroma 0.4kg, caramunich II 0.4kg, carafa I 0.32kg, special B 350 0.4kg, Aroma 100 0.4kg, płatki ryżowe 0.4kg, płatki owsiane 0.4kg, płatki jęczmienne 0.4kg; Chmiel: Marynka 5.1% ak 50g Magnum 12% ak 10g Lubelski 3.9% ak 50g Drożdże: Gęstwa US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series Inne dodatki: Wanilia 3 laski na cichą Zacieranie: 30l wody 66-68°C 90min 76°C mash out Wysładzanie ciągłe xl wody ok 78°C Chmielenie: ~26l (gotowanie ok 120min) Wszystkie chmiele - 60min Wyszło ok 21l brzeczki 21.5/22°Blg, zadana gęstwa w temp ok 22°C Wysłodziny ok 19l 9°Blg nachmielone 20g cascade 6.7%ak 60 min + 200g kakao w 50 min 24.07.2014 7°Blg, wysłodziny ok 3°Blg 30.07.2014 6.5°Blg 10.08.2014 ok 6.5°Blg, 10 litrów poszło w butelki z 42g cukru trzcinowego (ok 1.9 v/v), do pozostałych 10l dodałem 4 małe laski wanilii. 19.08.2014 zabutelkowanie 9l waniliowego z ok 36g cukru trzcinowego (ok 1.8 v/v). Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Zomol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się