sebek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Etykieta do warki nr 18 Jacenty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Ładny projekt. Krawatka zawsze podnosi wizerunek. A kontretykieta? Też być powinna, skoro już Ci się chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Kontretykieta też jest, ale nie zrobiłem zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Edytowane 22 Grudnia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Etykiety do warki nr 23 Black Ryeper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Etykieta do warki nr 20: Goat Stout - American Dry Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Warka nr 24 Working Class Porter rozlana do butelek z 70g cukru. Wyszło 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #25 Robust Porter 15blg Pilzneński - 5kg Barwiący 800ebc - 0,345kg Karmelowy 110ebc - 0,32kg Carapils - 0,17kg Black 1500ebc - 0,1kg łyżeczka kredy Zacieranie: 67°C-66°C - 60' dodanie słodów palonych 73°C - 15' Gotowanie: 100' Columbus 15,9% - 25g - chmielenie brzeczki przedniej Schłodzone do 17°C i zadane gęstwą Danstar Windsor. Fermentor wsadzony do gara z wodą o temp. 13°C. Po jakiś 2h temp. wody w garze wzrosła do 17°C. Wyszło jakieś 21l. Plan jest taki, żeby na cichą dać wiórki Palo Santo czyli Bursera graveolens. 18.01.14 Zeszło do 4blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C. Palo Santo nie dodałem, bo warka z której pobrałem gęstwe do tego piwa ma gushing i nie wiem czy to z infekcji, czy niedofermentowania. 2.02.14 Warka rozlana do butelek z 66g cukru. Wyszło 20,25l. Edytowane 2 Lutego 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #26 Vanilla Porter 16blg Pilzneński - 3,6kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg Monachijski - 0,5kg Pszeniczny - 0,5kg Aroma 50ebc - 0,3kg Palony jęczmień - 0,3kg Caraaroma - 0,2kg Kawowy 500 ebc - 0,2kg łyżeczka kredy Zacieranie: 66°C-69°C - 90' Gotowanie: 100' Pacifc Jade 14,6% - 35g - chmielenie brzeczki przedniej 15' - Laska Wanilli 15' - 0,5kg Dark Muscovado Gęstwa Danstar Windsor zadana w temp. 17°C. Fermentor wsadzony do gara z wodą o temp. 13°C. Wyszło jakieś 21l. 19.01.14 Zeszło do 3 blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C 3.02.14 Rozlane do butelek z 70g cukru. Zabutelkowałem 19,25l. Wanilii nie czuć. Edytowane 3 Lutego 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Warka 24 Working Class Porter się przegazował. Przy butelkowaniu miał 4blg teraz ok. 3. Dobrze, że dałem mało cukru do refermantacji. Będę popuszczał gaz, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 18.01.14 Warka #25 Robust Porter 15blg zeszła do 4blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C. Palo Santo nie dodałem, bo warka z której pobrałem gęstwe do tego piwa ma gushing i nie wiem czy to z infekcji, czy niedofermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Warka #26 Vanilla Porter 16blg zeszła do 3 blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #27 Pacific Bitter 10blg Wiedeński - 3kg Carapils - 0,5kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg Zacieranie: 72°C - 66°C - 70' 69°C - 15' Gotowanie: 70' Pacific Gem 14,6% - 23g - FWH Topaz 16,1% szyszka - 30g - 0' Na cichą pójdzie jeszcze 30g Galaxy Wyszło 21l. Drożdże Danstar Bry97 rozsypane po pianie napowietrzonej brzeczki w temp. ok. 16°C. Temp. otoczenia 15-16°C Strasznie wolny start. 42h 7.02.14 Zlane na cichą. Zeszło do 1,5blg. 13.02.14 30g Galaxy na cichą. 17.02.14 Rozlane z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 19l Edytowane 17 Lutego 2014 przez sebek Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Warka #25 Robust Porter 15blg rozlana do butelek z 66g cukru. Wyszło 20,25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Warka #26 Vanilla Porter 16blg rozlana do butelek z 70g cukru. Zabutelkowałem 19,25l. Wanilii nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Warka #28 Black Metal Ale - CDA 16blg Pilzneński - 4kg Płatki żytnie błyskawiczne - 1,2kg Monachijski - 0,5kg CaraRuby 50ebc - 0,4kg Pszenica Prażona - 0,35kg łyżeczka kredy Zacieranie: 68°C - 64°C - 75' 72°C - 10' - dodanie prażonej pszenicy Gotowanie: 90' Apollo 19,2% - 22g - FWH Citra 12,3% - 15g - 15' Chinook 12,3% - 15g -15' Citra 12,3% - 20g - 0' Chinook 12,3% - 20g - 0' Na cichą pójdzie po 40g Citry i Chinooka Do wiadro poszło 21l. Gęstwa Danstar Bry-97 zadane w temp. ok 18°C. Temp. otoczenia ok. 18°C. 24.02.14 Zlane na cichą. Zeszło troche poniżej 4blg. 25.02.14 Dorzuciłem po 40g Citry i Chinooka. Cicha w ok. 10°C 3.03.14 Zabutelkowane z dodatkiem 65g cukru. Wyszło prawie 19l. FG=3,5blg Edytowane 6 Marca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Warka #29 Rye IPA 16blg Pilzneński - 4kg Żytni - 1kg płatki żytnie błyskawiczne - 0,8kg Karmelowy jasny strzegom - 0,35kg Zacieranie: 69°C - 66°C - 90' 72°C - 15' Gotowanie 90' Apollo 19,2% - 20g - 80' Warrior 15,7% - 5g - 80' Citra 12,3% - 15g - 12' Galaxy 12,2% - 15g - 12' Citra 12,3% - 20g - 0' Galaxy 12,2% - 20g - 0' Uwodnione US-05 zadane w temp. 17°C. Do fermentacji poszło ok. 20l. Podoba mi się ta gęstość brzeczki 2.03.14 Zeszło do 3blg. Przelane na cichą. 5.03.14 Dorzuciłem 30g Galaxy i 40g Citry. Chmielenie na zimno w 10-12°C. 10.03.14 Zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru. Wyszło prawie 19l. Edytowane 10 Marca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Warka #27 Pacific Bitter 10blg rozlana do butelek z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 19l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Warka #30 American Oatmeal Pale Ale 12blg Pilzneński - 3kg Wiedeński - 0,5kg Bursztynowy - 0,25kg Carapils - 0,1kg Płatki owsiane - 0,7kg Zacieranie: 67°C - 65°C - 70' 73°C - 15' Gotowanie 90' Warrior 15,7% - 16g - FWH Chinook 12,3% - 20g - 7' Chinook 12,3% - 30g - do chłodzenia, wrzucone w 85°C Na cichą pójdzie 50g Citry Uwodnione Danstar Nottingham zadane w temp. ok. 16°C. W fermentorze 20,5l. 12.03.14 Zeszło do 2blg. Przelane na cichą z 50g Citry. 17.03.14 Zabutelkowane 18l z 85g cukru. FG=2blg. Edytowane 18 Marca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) 15.03.14 Warka #31 Extra Rye Stout 14blg Pilzneński - 2,1kg Wiedeński - 1kg Biscuit - 0,36kg Karmelowy 130ebc - 0,3kg Pszenica palona - 0,3kg Palony jęczmień - 0,18kg Karmelowy 680ebc - 0,14kg Black - 0,12kg Płatki żytnie błyskawiczne - 1,6kg łyżeczka kredy Zacieranie: 69°C - 65°C - 85' dodanie słodów palonych 72°C - 15' Gotowanie 90' Warrior 15,7% - 30g - FWH Smaragd 8% - 25g - 10' Zadane gęstwą Danstar Nottingham (jakieś 300ml) w temp ok. 16°C. Do fermentacji poszło jakieś 24l. 25.03.14 Przelane na cichą z dodatkiem 17g płatków dębowych Sherry. Blg=4 1.04.14 Zabutelkowane 22l z 70g cukru. FG=4blg Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Warka #32 AIPA Single Hop Summit 15,5blg Pilzneński - 5kg Karmelowy 40ebc - 0,3kg Pszeniczny - 0,3kg Monachijski 16,5ebc - 0,208kg Carapils - 0,1kg Zacieranie: 68°C - 65°C - 70' 73°C - 15' Gotowanie 90' Summit 15,5% - 33g - FWH Summit - 30g - 0' Summit - 50g - do chłodzenia. Wrzucone w 85°C Uwodnione US-05 zadane w ok. 16°C. Miała być gęstwa Nottinghamów ale zbiłem słoik... W fermentorze ok. 20,5l. 29.03.2014 Zeszło do 2,5blg. Przelane na cichą. 2.04.14 70g Summit poszło na cichą. 5.04.14 Zabutelkowane 17l z 70g cukru. FG ok. 2,5. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #33 Grodziskie 8blg Pszeniczny wędzony grodziski - 2kg Pilzneński - 1kg Pszeniczny wędzony własny (słów wędzony na ciepło, więc trochę się podpiekł) - 0,38kg Zacieranie 62°C - 20' 72°C - 40' 78°C - 10' Gotowanie 70' 60' - Lomik 4% - 30g 30' - Lomik 4% - 20g 15' - łyżeczka mchu Uwodnione S-33 zadane w temp. ok 16°C. W fermentorze jakieś 24l. 13.04.14 W nocy fermentacja ruszyła. Temp. wzrosła do 21°C. Fermentor przeniesiony do piwnicy 2 ok 12-13°C. 14.04.14 Piana opadła. Fermentor przeniesiony w temp. 20°C 22.04.14 Piwo schłodzone do 15°C i dodany roztwór z łyżeczki żelatyny i 200ml gorącej wody. 25.04.14 22l rozlane do butelek z 142g cukru. FG: 2,5blg Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #34 American Wheat 11blg Słód pszeniczny - 2,02kg Pilzneński - 1,2kg wiedeński - 0,4kg Karmelowy 40ebc - 0,2kg Płatki owsiane - 0,5kg Zacieranie: 69°C - 66°C - 65' 73°C - 15' Gotowanie 70' Warrior 15,7% - 16g - 60' Drożdże uwodnione US-05 zadane w 20°C. Wieczorem fermentor pójdzie do piwnicy w 13°C. Wyszło ok. 20-21l. 24.04.14 Zeszło do 2,5blg. Przelane na cichą. 28.04.14 Na zimno poszło 40g Summit i 25g Columbusa. 3.05.14 Zabutelkowane 18,35l z 100g cukru. Edytowane 4 Maja 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #35 - CDA 16blg Pilzneński - 4kg Płatki żytnie błyskawiczne - 1,2kg Monachijski - 0,53kg Karmelowy 150 ebc - 0,35kg Midnight wheat - 0,13kg Carafa III Special - 0,13kg łyżeczka kredy Zacieranie: 68°C - 62°C - 70' 73°C - 20' słody palone dodane 10' przed końcem zacierania Gotowanie 100' Warrior 15,7% - 13g - FWH Warrior 15,7% - 20g - 60' łyżeczka mchu - 15' Chinook 12,3 - 15g - 1' Simcoe 11,9% - 15g - 1' Chinook 12,3 - 20g - do chłodzenia w 85°C Simcoe 11,9% - 20g - do chłodzenia w 85°C Gęstwa US-05 zadana w 21°C. Fermentor przeniesiony w 15°C. W fermentacji 20l. Sporo zostało w osadach, nie chce mi się tego odzyskiwać. 10.05.14 Przelane na cichą. BLG: 4 13.05.14 Na cichą dorzuciłem 75g Simcoe i 40g Chinook. Fermentor przeniesiony w 14°C. 19.05.14 Rozlane z70g cukru. Wyszło 17,2l Edytowane 19 Maja 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #36 AIPA 15blg Pilzneński - 5,1kg Monachijski - 0,3kg Karmelowy 150ebc - 0,25kg Wiedeński - 0,115kg Carapils - 0,1kg Karmelowy 40ebc - 0,1kg Zacieranie: 67°C-64°C - 60' 72°C - 20' Gotowanie 100' Warrior 15,7% - 30g - FWH łyżeczka mchu - 15' Simcoe 11,9% - 20g - 0' Simcoe 11,9% - 30g - do chłodzenia w 85°C Gęstwa US-05 zadana w 20°C. W fermentorze 19l. Sporo wylałem z osadami. Nie chce mi się tego odzyskiwać. Temp. otoczenia ok. 15°C 14.05.14 Przelane na cichą. Zeszło do jakiś 3,5blg. 16.05.14 Dorzuciłem 32g Simcoe, 22g Columbusa i 16g Cascade na zimno. 21.05.14 Rozlane z 71g cukru. Wyszło 17,3l Edytowane 21 Maja 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się