lolo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) witam, Ze względu na to, że to już moja 9 warka postanowiłem prowadzić zapiski. Wszelakie uwagi i wskazówki mile widziane pozdrawiam! a więc, warka #9 Pełniejszy witbier 14blg -20L skład: Słód Heidelberg 2,5 kg Słód Pszeniczny 0,63 kg Pszenica 1,25 kg Chmiel Lubelski 30 g Chmiel Citra 22 g Chmiel Saaz 12 g Chmiel Palisade 12 g Kolendra 16 g Curacao 20g Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania) 0,25 kg Suszone skórki pomarańczy i mandarynki Świeże starte skórki pomarańczy Zacieranie: W 13 L wody o temp. 54°C wsypałem słody+płatki owsiane+pszenica - 20 min. 63°C - 60 min. 72°C - 25 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie szło bardzo sprawnie, 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Lubelski 30 g - 60 min. Citra 10 g - 60 min. --- Citra 4 g - 10 min. Saaz 4 g - 10 min. Palisade 4 g - 10 min. Curacao 20g - 10 min. Kolendra 16 g - 10 min. Suszone skórki pomarańczy + mandarynki -10 min. (skórki: pomarańcza z 1 szt. mandarynka z 2 szt.) --- Citra 4g - 5 min. Saaz 4g - 5min. Palisade 4g - 5 min. Świeże skórki z 2 szt pomarańczy. ---- Citra 4g - wyłączone palniki Saaz 4g - wyłączone palniki Palisade 4g - wyłączone palniki Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 21°C-22°C do 14 dni. Bez fermentacji cichej. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg. Refermentacja 8g/1L glukozy planowana następna warka - Altbier Edytowane 22 Stycznia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania) A tych płatków to ile dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 0,25kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 dużo tego chmielu jak na wita, będzie imperialny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona. mnie również, oczywiście podzielę się później wrażeniami z kosztowania dużo tego chmielu jak na wita, będzie imperialny na to liczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) #9 Pełniejszy witbier 14blg blg 3,5 zabutelkowany z 150g glukozy / 20L smak i zapach obiecujący Edytowane 4 Lutego 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 warka #10 Altbier 12°Blg -20L skład: Słód Monachijski 2,6kg Słód Wiedeński 1,4kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 55g Chmiel H.Hersbrucker 20g Zacieranie: zasyp - 56°C 54°C - 20 min. 60 - 62°C - 30 min. 66 - 68°C - 30 min. 70 - 73 - 15 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle 55 g - 60 min. H.Hersbrucker 10 g - 15 min. H.Hersbrucker 10 g - 10 min. Mech irlandzki 5g - 15 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg. Refermentacja 6g/1L glukozy planowana następna warka - Imperial India Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 warka #10 Altbier 12°Blg -20L przelania na cichą; blg 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg -20L skład: Słód Golden Promise Pale Ale 5,6 kg Słód Crystal 200 0,31kg Chmiel Phoenix Chmiel Fuggles Chmiel Citra Chmiel Cascade Chmiel Palisade Zacieranie jednotemepraturowe 15L: zasyp - 72°C 66 - 68°C - 70 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Filtracja wolniejsza niż zwykle, ale całkiem sprawna. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Phoenix 44 g - 60 min. Citra 10 g - 45 min. Cascade 10g - 45min. Fuggles 30g - 30 min. Palisade 20g - 15 min. Mech irlandzki 5g - 15 min. Fuggles 26g - 10 min. Cascade 10g - 10 min Citra 18g - 10 min. Palisade 6g - 10min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Refermentacja 6g/1L glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 warka #10 Altbier 12°Blg ] blg końcowe 3,5 zabutelkowane z 120g glukozy. Wyszło 40 buteleczek. Smak i zapach zielonego piwa fantastyczny. warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg Przelana na cichą z blg 3. Smak i zapach również fantastyczny Takiej ilości rozmnożonych drożdży jeszcze nie miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg blg końcowe 2,5, refermentacja z użyciem 120 gram glukozy, wyszło 40 buteleczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) warka #12 American India Pale Ale 16°Blg -20L skład: Słód Pale Ale 4,8 kg Słód Crystal 150 0,4 kg Słód aroma 0,2 kg Chmiel Bravo Chmiel Galaxy Chmiel Citra Chmiel Cascade Chmiel Simcoe Zacieranie jednotemepraturowe 16L: zasyp - 72°C 66 - 68°C - 90 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 5 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Phoenix35 g - 60 min. Simcoe 10 g - 60 min. Cascade 15g - 15min. Simcoe 10g - 15 min. Galaxy 25g - 10 min. Mech irlandzki 5g - 10 min. Cascade 25g - 5 min. Citra 20g - 5 min Simcoe 10g - 5 min. Galaxy 25g - 3min. Cascade 10g -3 min. Citra 10g - 3 min. Simcoe 5g - 3 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g Edytowane 21 Marca 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Dobrze policzyłem: 200 gram w gar i 45 g na zimno do 20 litrów? Ja tam mięczak jestem, w ogóle się nie nadaję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 ano dobrze podliczyłeś w IIPA było w garze ponad 160g i wyszło b.d. piwko, a w AIPA jest więcej chmielu w garze ale większość aromat. Zbyt dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Do swojej IPA dopiero się przymierzam, ale zawsze mi się wydawało, że w AIPA jest jednak trochę mniej chmielu niż w IIPA. Ciekaw jestem. Wymyśliłem sobie, że jak przyjdą słody to najpierw pokombinuję przy FAH ale z chmieleniem takim bardziej amerykańskim i potem będę przesuwał się w kierunku AIPA i IIPA. Myślę, że Twoje doświadczenie będze bardzo cenne. Czy istnieje może w jakimś ministerstwie Departament Badania Ludzkich Możliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 powiem tak, jak mojej żonie smakuje IIPA to jest już dobrze i na pewno nie przechmielone Dostała kiedyś ode mnie atak chmielu pinty to nie mogła wypić zupełnie jej nie odpowiadało. (dla mnie genialne piwko) Gdy zaniosłem IIPA do znajomych to również im smakowało i to bardzo. Mam nadzieję, że będzie podobnie z AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 warka #12 American India Pale Ale 16°Blg przelana na cichą. blg 3,5. Smak i goryczka super, brak mocnego aromatu. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g. Po takiej dawce chmielu na zimno mam nadzieję, że będę miał efekt który zakładałem od początku. Poniżej fotka IIPA : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 warka #12 American India Pale Ale 16°Blg zlana w 40 buteleczek z 6g glukozy na 1L piwa. Smak i zapach fantastyczny. blg końcowe 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) warka #13 Altbier#2 13°Blg -20L skład: Słód Monachijski 3,25kg Słód Wiedeński 1,75kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 65g Chmiel H.Hersbrucker 25g Zacieranie: 61 - 63°C - 40 min. 70 - 72°C - 30 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle 65 g - 60 min. H.Hersbrucker 15 g - 15 min. H.Hersbrucker 10 g - 10 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Drożdże s-33 Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 warka #13 Altbier#2 13°Blg zlane do 40 butelek. blg końcowe 2. refermentacja 6g glukozy/1L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) warka #14 AIPA 17,5* blg skład: Słód pale ale Weyermann® 5kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann 0,5 kg Słód melanoidynowy Weyermann® 0,5 kg Chmiel Simcoe 50 g Chmiel Citra 50 g Chmiel Cascade 80 g Chmiel Amarillo 25 g Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. Chmielenie zasypu: Cascade 30g 54°C - 10 min. 66-68°C - 60 min. 72°C - 20 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Simcoe 25g - 60 min. Citra 5g - 60 min Amarillo 15g - 60 min. Cascade 15g - 15 min. Citra 10g - 15 min. Amarillo 10g - 0 min. Cascade 5g - 0 min. Citra 5g - 0 min. Chmielenie na zimno: Simcoe 25g Citra 25g Cascade 25g Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18°C-20°C 7 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Refermentacja 6g/1L glukozy Zrobiłem dwie warki AIPA, różnią się tym, że zasyp jednej warki dodatkowo chmieliłem. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 warka #14 AIPA 17,5* blg zlana na cichą z wynikiem 4 blg. Liczę na odfermentowanie do 3-3,5 Chmielenie na zimno: Simcoe 25g Citra 25g Cascade 25g 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 warka #14 AIPA 17,5* blg blg końcowe 3,5; wyszło 39 buteleczek, refermentacja 6g/L warka #15 Altbier 12°Blg -20L skład: Słód Monachijski 2,6kg Słód Wiedeński 1,4kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 50g Chmiel H.Hersbrucker 20g Zacieranie: zasyp - 56°C 54°C - 20 min. 60 - 62°C - 30 min. 66 - 68°C - 30 min. 70 - 73 - 15 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle 50 g - 60 min. H.Hersbrucker 20 g - 15 min. Mech irlandzki 5g - 15 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. planowana następna warka - Red Irish i IIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Po dłuższej przerwie spowodowanej nadmiarem pracy wracam w zimowej przerwie do warzenia Planowane warki: pils - gotowy zestaw Red Irish - własna receptura American amber ale - gotowy zestaw z modyfikacjami Wiedeński lager - własna receptura Na pierwszy strzał idzie pils, a że wcześniej nie miałem okazji warzyć dolniaka to czas zacząć. Temeperatura idealna 9-11°C. słody pilzneński 3,5 kg monachijski 0,5 warka 20 l - 12 blg chmiele lubelski marynka zacieranie zasyp temp. 46°C i podgrzać do 52 - 10 min 64°C 30 min 72°C 30 min 78°C 10 min i filtracja chmielenie marynka 20g od początku gotowania marynka 20 g 30 min przed końcem gotowania lubelski 30 g 20 min przed końcem gotowania fermentacja burzliwa 14 dni w temp. 9-11°C / drożdże 34/70 cicha 14 dni w temp 9-11°C butelkowanie 6g/l glukozy refermentacja w 15°C przez 10 dni lagerowanie 2-5°C 14 dni leżakowanie 9-11°C min 4 tygodnie Edytowane 7 Grudnia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się