lolo Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) warka #17 IRA 15* blg skład: Słód pale ale Weyermann 3 kg Słód wiedeński Weyermann 1,5 kg Słód caramunich Weyermann 0,25 kg Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg palony jeczmień niesłodowany 25g Chmiel Fuggles 50 g Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 54°C. 52°C - 20 min. 66°C - 40 min. 72°C - 20 min. Negatywna próba jodowa. Jęczmień palony Weyermann - 25g 76°C - 5 min. No i tutaj poczyniłem eksperyment: Słód melanoidynowy zacierałem oddzielnie tj.: 2L wody / 0,5kg słodu zasyp 74°C 72°C - 20 min. 100°C - 20 min pod koniec przerwy 66°C w garze "głównym" dodałem Słód melanoidynowy. Kombinował tak ktoś już wcześniej? Jestem ciekawy efektów o ile jakiekolwiek będą Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Fuggles 60 min - 20g Fuggles 20 min - 15g Fuggles 10 min - 15g Mech - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 15blg Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-04, Fermentacja w 17°C - 7-10 dni. Fermentacja cicha 10 dni. Refermentacja 6g/1L glukozy Edytowane 22 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 dzisiaj zauważyłem, że do swojej iry dodałem drożdże 05 zamiast 04 będzie to bardzo wyczuwalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 warka #17 IRA 15* blg zlana na cichą z wynikiem 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 warka #16 Pils z 15 dniowej fermentacji cichej przelane w butelki, z końcowym blg 2. wyszło 41 buteleczek. refermentacja z 100g glukozy na 41 butelek. Mam nadzieję, że nie za dużo. Planuję 7 dni refermentacji w 14°C a później na dojrzewanie min 2 tyg. do 5°C. W dalszej kolejności na 3msc w 10-12°C. warka #17 IRA z 14 dniowej cichej fermentacji przelane w 41 butelek, z końcowym blg 4,5°C. Kolor mógłby być bardziej bursztynowo-czerwony, a wyszedł troszkę blado jak na ira Co można dać na lepszy kolor? jutro vienna lager idzie na warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 warka #18 Lager Wiedeński 15* blg skład: Słód wiedeński Weyermann 3 kg Słód monachijski Weyermann 1,5 kg Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg Słód Caramunich III Weyermann 0,25 kg Chmiel H. Mittelfruh 30 g Chmiel H. Tradition 25 g Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. 54°C - 10 min. 64-62°C - 40 min. 73-71°C - 20 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: H. Tradition 60 min - 25g H. Mittelfruh 20 min - 15g H. Mittelfruh 10 min - 15g Mech 5g - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 15blg Schłodzona brzeczka do 14°C, zadana gęstwa 34/70 , Fermentacja w 10-12°C - 14-18 dni. Fermentacja cicha 14 dni. Refermentacja 5g/1L glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 warka #19 American Amber Ale 13* blg skład: Słód pale ale 3 kg Słód Monachijski 0,8 kg Słód Crystal 150 0,3 kg Chmiel Wilamette 50g Chmiel Cascade 20 g Chmiel Bravo 15 g Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 70°C. 68-66°C - 70 min. 72-71°C - 20 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Bravo 15g - 60 min przed końcem gotowania Wilamette 25g - 10 min przed końcem gotowania Wilamette 25g - 5 min przed końcem gotowania Cascade 20g - 5 min przed końcem gotowania Mech 5g - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 13blg Schłodzona brzeczka do 20°C, zadana gęstwa us05 , Fermentacja w 18-19°C - 7 dni. Fermentacja cicha 14 dni. Refermentacja 6g/1L glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 warka #19 American Amber Ale 13* blg przelana na cichą z wynikiem 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) warka #18 Lager Wiedeński 15* blg po 12 dniach fermentacji burzliwej (w tym 48h przerwy diacetylowej) przelałem na cichą. Wynik 3,5 blg. Wynik testu FFT 3 blg. Planuję 14 dni cichej w temp. 1-2°C. Później rozlew z nagazowaniem 2,4v. Po nagazowaniu w butelce przeniosę na dojrzewanie do koło 5°C. Nie mam fermentora do lagerowania. Na następny sezon lagerowy się przygotuję i zakupię kilka szt. Jutro warzenie lagera czeskiego A`la pilzner Edytowane 20 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) warka #20 Lager Czeski A`la Pils 12* blg skład: Słód pilzneński Weyermann 3 kg Słód monachijski Weyermann 0,5 kg Słód wiedeński Weyermann 0,5 kg Chmiel premiant 50 g Chmiel saaz 85 g Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. 54°C - 10 min. 63-62°C - 30 min. + chmielenie zacieru saaz 35g 73-71°C - 30 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C Gotowanie: 80 min. Chmielenie: Premiant 70 min - 35g Premiant 30 min - 15g Saaz 20 min - 25g Saaz 10 min - 25g Mech 5g - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 12blg Schłodzona brzeczka do 14°C zadana gęstwa 34/70 około 300 ml Fermentacja w 9-11°C - 10-14 dni. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez lolo 05paw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 nie minęło 1:30 h, a drożdże już pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 warka #17 IRA 15°Blg kontrolnie otworzyłem butelkę, żeby sprawdzić nagazowanie i jestem mile zaskoczony. Nagazowanie jakie zamierzałem mieć. Piękna drobno pęcherzykowa piana, długotrwała i ładnie oblepia szkło. Kolor znacznie się zmienił, jest ciemniejszy jak przy rozlewie. Na tak młode piwo bardzo klarowne. Idzie do piwniczki w 12°C na 4 tygodnie, a później kolejna próba smakowa. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 warka #19 American Amber Ale 13* blg po 8 dniach cichej przelana została w butelki. Wyszło 42szt/0,5l. końcowe blg 3. refermentacja - 126g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 warka #18 Lager Wiedeński 15* blg Po 10 dniowej cichej w temperaturze -2°C poszło w butelki. Wyszło 44szt/0,5l. Refermentacja 100g. warka #20 Lager Czeski A`la Pils 12* blg Przelana na cichą z wynikiem 2,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg skład: Słód pale ale Weyermann 4,5 kg Słód caramunich II Weyermann 0,5 kg Słód caramunich Weyermann III 0,3 kg Słód carared Weyermann 0,2 kg Chmiel ekg 100g Zacieranie: zasyp: 16 L wody o temp. 71°C. 68-66°C - 25 min. 72-71°C - 45 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C Gotowanie: 70 min. Chmielenie: ekg 45g - 60 min ekg 15g - 30 min ekg 15g - 10 min ekg 25g - 2 min Mech 5g - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 15blg Schłodzona brzeczka do 21°C, zadana gęstwa us04 3 pokolenie , Fermentacja w 19-20°C - 8 dni. Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6°C. Planowane nagazowanie 2v Edytowane 1 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg pierwszy pomiar FFT 5blg. za dwa dni kolejny pomiar i ostatni. cieszył bym się jakby na tym poziomie się skończyła fermentacja. =====edit ostatni pomiar FFT - 4blg Edytowane 6 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 warka #22 koźlak 18* blg skład: Zasyp 7,35 kg Słód pilzneński Weyermann 3kg - 40,82% Słód monachijski II Weyermann 2kg - 27,21% Słód monachijski I Weyermann 1kg - 13,60% Słód carapils Weyermann 0,5kg - 6,80% Słód caraamber Weyermann 04kg - 5,44% Słód carared Weyermann 0,2kg - 2,72% Słód melanoidynowy Weyermann 0,25kg - 3,40% Chmiel marynka H. Tradition Zacieranie: zasyp: 18 L wody o temp. 67°C. 63-62°C - 15 min. 72-71°C - 60 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C Gotowanie: 80 min. Chmielenie: marynka 20g - 60 min marynka 15g - 30 min H. Tradition 15g - 30 min H. Tradition 15g - 10 min Mech 5g - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 18blg Schłodzona brzeczka do 14°C, zadana gęstwa w34/70 3 pokolenie , Fermentacja w 10°C - do 14 dni. Fermentacja cicha 14-21 dni w temp. 1°C-6°C. Planowane nagazowanie 2,4v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Jeśli można to tylko chciałbym nieśmiało zauważyć, że Kozioł niesamowicie kozacki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Kozioł pierwsza klasa I zdjęcia na poprzedniej stronie też! Czego używasz do fotek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Jeśli można to tylko chciałbym nieśmiało zauważyć, że Kozioł niesamowicie kozacki! ooo... o dzięki Kozioł pierwsza klasa I zdjęcia na poprzedniej stronie też! dzieki Czego używasz do fotek? to znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Jakiego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 canon 5d markII + canon 35mm 1,4 L + wywołanie w Photoshop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 warka #22 koźlak 18* blg test FFT 4,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 warka #20 Lager Czeski A`la Pils 12* blg warka rozlana w 44 butelki. Dodałem 112g glukozy. wynik końcowy blg = 2. warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg po 10 dniowej fermentacji burzliwej przelana na 7 dni na cichą w temp. 9°C. Wynik blg = 4,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) warka #23 AIPA 15* blg skład: Zasyp 5,85 kg Słód pale ale Weyermann 2,5kg - 42,74% Słód melanoidynowy Weyermann 1,5kg - 25,64% Słód carahell Weyermann 1kg - 17,09% Słód carared Weyermann 0,85kg - 14,53% Chmiel simcoe citra cascade amarillo Zacieranie: zasyp: 16 L wody o temp. 57°C. 54°C - 5 min 67-66°C - 40 min. 72-71°C - 30 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: simcoe 20g - 60 min. citra 15g - 60 min. simcoe 10g - 15 min. cascade 10g - 10 min. amarillo 15g - 10 min. citra 20 g - 5 min. cascade 15g - 5 min. cascade 10g - 1 min. amarillo 15g - 1 min. simcoe 10g - 1 min. Mech 5g - 15 min. Wyszło 22 L brzeczki z 15blg Schłodzona brzeczka do 21°C, zadane suche s05 , Fermentacja w 17-19°C - do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6-9°C z chmieleniem na zimno: amarillo 20g, simcoe - 10g, citra 15g, cascade 15g. Planowane nagazowanie 2,3v Edytowane 12 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Chyba trochę kontrowersyjny przepis, nie będzie za słodko? Daj znać, gdy będzie zabutelkowane, bo chętnie dowiem się jak smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się