Skocz do zawartości

Browar Domowy Bear East


lolo

Rekomendowane odpowiedzi

warka #17 IRA 15* blg

 

skład:

 

Słód pale ale Weyermann 3 kg

Słód wiedeński Weyermann 1,5 kg

Słód caramunich Weyermann 0,25 kg

Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg

palony jeczmień niesłodowany 25g

Chmiel Fuggles 50 g

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 54°C.

52°C - 20 min.

66°C - 40 min.

72°C - 20 min.

Negatywna próba jodowa.

Jęczmień palony Weyermann - 25g

76°C - 5 min.

 

No i tutaj poczyniłem eksperyment:

 

Słód melanoidynowy zacierałem oddzielnie tj.:

 

2L wody / 0,5kg słodu

zasyp 74°C

72°C - 20 min.

100°C - 20 min

 

pod koniec przerwy 66°C w garze "głównym" dodałem Słód melanoidynowy. Kombinował tak ktoś już wcześniej? :D Jestem ciekawy efektów o ile jakiekolwiek będą :D

 

 

 

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

Fuggles 60 min - 20g

Fuggles 20 min - 15g

Fuggles 10 min - 15g

 

Mech - 15 min.

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 15blg

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-04, Fermentacja w 17°C - 7-10 dni.

Fermentacja cicha 10 dni.

Refermentacja 6g/1L glukozy

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #16 Pils

z 15 dniowej fermentacji cichej przelane w butelki, z końcowym blg 2. wyszło 41 buteleczek. refermentacja z 100g glukozy na 41 butelek. Mam nadzieję, że nie za dużo. Planuję 7 dni refermentacji w 14°C a później na dojrzewanie min 2 tyg. do 5°C. W dalszej kolejności na 3msc w 10-12°C.

 

warka #17 IRA

z 14 dniowej cichej fermentacji przelane w 41 butelek, z końcowym blg 4,5°C. Kolor mógłby być bardziej bursztynowo-czerwony, a wyszedł troszkę blado jak na ira ;) Co można dać na lepszy kolor?

 

 

jutro vienna lager idzie na warsztat :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #18 Lager Wiedeński 15* blg

 

skład:

 

Słód wiedeński Weyermann 3 kg

Słód monachijski Weyermann 1,5 kg

Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg

Słód Caramunich III Weyermann 0,25 kg

Chmiel H. Mittelfruh 30 g

Chmiel H. Tradition 25 g

 

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 56°C.

54°C - 10 min.

64-62°C - 40 min.

73-71°C - 20 min.

76°C - 5 min.

 

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

H. Tradition 60 min - 25g

H. Mittelfruh 20 min - 15g

H. Mittelfruh 10 min - 15g

 

Mech 5g - 15 min.

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 15blg

 

Schłodzona brzeczka do 14°C, zadana gęstwa 34/70 , Fermentacja w 10-12°C - 14-18 dni.

Fermentacja cicha 14 dni.

Refermentacja 5g/1L glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #19 American Amber Ale 13* blg

 

skład:

 

Słód pale ale 3 kg

Słód Monachijski 0,8 kg

Słód Crystal 150 0,3 kg

 

Chmiel Wilamette 50g

Chmiel Cascade 20 g

Chmiel Bravo 15 g

 

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 70°C.

 

68-66°C - 70 min.

72-71°C - 20 min.

76°C - 5 min.

 

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

70 min.

 

Chmielenie:

Bravo 15g - 60 min przed końcem gotowania

Wilamette 25g - 10 min przed końcem gotowania

Wilamette 25g - 5 min przed końcem gotowania

Cascade 20g - 5 min przed końcem gotowania

 

Mech 5g - 15 min.

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 13blg

 

Schłodzona brzeczka do 20°C, zadana gęstwa us05 , Fermentacja w 18-19°C - 7 dni.

Fermentacja cicha 14 dni.

Refermentacja 6g/1L glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #18 Lager Wiedeński 15* blg

 

po 12 dniach fermentacji burzliwej (w tym 48h przerwy diacetylowej) przelałem na cichą. Wynik 3,5 blg. Wynik testu FFT 3 blg.

Planuję 14 dni cichej w temp. 1-2°C. Później rozlew z nagazowaniem 2,4v. Po nagazowaniu w butelce przeniosę na dojrzewanie do koło 5°C.

Nie mam fermentora do lagerowania. Na następny sezon lagerowy się przygotuję i zakupię kilka szt.

 

Jutro warzenie lagera czeskiego A`la pilzner

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

warka #20 Lager Czeski A`la Pils 12* blg

 

skład:

 

Słód pilzneński Weyermann 3 kg

Słód monachijski Weyermann 0,5 kg

Słód wiedeński Weyermann 0,5 kg

 

Chmiel premiant 50 g

Chmiel saaz 85 g

 

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 56°C.

54°C - 10 min.

63-62°C - 30 min. + chmielenie zacieru saaz 35g

73-71°C - 30 min.

76°C - 5 min.

 

gallery_5343_348_296149.jpg

 

gallery_5343_348_68304.jpg

 

gallery_5343_348_88307.jpg

 

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 76°C

 

gallery_5343_348_189538.jpg

 

gallery_5343_348_124680.jpg

 

gallery_5343_348_153398.jpg

 

Gotowanie:

 

80 min.

 

Chmielenie:

 

gallery_5343_348_151832.jpg

 

gallery_5343_348_37910.jpg

 

Premiant 70 min - 35g

Premiant 30 min - 15g

Saaz 20 min - 25g

Saaz 10 min - 25g

 

Mech 5g - 15 min.

 

gallery_5343_348_112337.jpg

 

Wyszło 22 L brzeczki z 12blg

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 14°C

 

gallery_5343_348_128266.jpg

 

zadana gęstwa 34/70 około 300 ml

 

gallery_5343_348_163470.jpg

 

gallery_5343_348_288415.jpg

 

Fermentacja w 9-11°C - 10-14 dni.

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #17 IRA 15°Blg

 

kontrolnie otworzyłem butelkę, żeby sprawdzić nagazowanie i jestem mile zaskoczony. Nagazowanie jakie zamierzałem mieć. Piękna drobno pęcherzykowa piana, długotrwała i ładnie oblepia szkło. Kolor znacznie się zmienił, jest ciemniejszy jak przy rozlewie. Na tak młode piwo bardzo klarowne. Idzie do piwniczki w 12°C na 4 tygodnie, a później kolejna próba smakowa.

 

gallery_5343_178_138511.jpg

 

gallery_5343_178_228836.jpg

 

gallery_5343_178_197632.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #18 Lager Wiedeński 15* blg

 

 

Po 10 dniowej cichej w temperaturze -2°C poszło w butelki. Wyszło 44szt/0,5l. Refermentacja 100g.

 

 

 

warka #20 Lager Czeski A`la Pils 12* blg

 

Przelana na cichą z wynikiem 2,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg

 

skład:

 

Słód pale ale Weyermann 4,5 kg

Słód caramunich II Weyermann 0,5 kg

Słód caramunich Weyermann III 0,3 kg

Słód carared Weyermann 0,2 kg

 

Chmiel ekg 100g

 

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 16 L wody o temp. 71°C.

 

68-66°C - 25 min.

72-71°C - 45 min.

76°C - 5 min.

 

 

Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

70 min.

 

Chmielenie:

ekg 45g - 60 min

ekg 15g - 30 min

ekg 15g - 10 min

ekg 25g - 2 min

 

Mech 5g - 15 min.

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 15blg

 

Schłodzona brzeczka do 21°C, zadana gęstwa us04 3 pokolenie , Fermentacja w 19-20°C - 8 dni.

Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6°C.

Planowane nagazowanie 2v

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg

 

pierwszy pomiar FFT 5blg. za dwa dni kolejny pomiar i ostatni. cieszył bym się jakby na tym poziomie się skończyła fermentacja.

 

 

=====edit

 

ostatni pomiar FFT - 4blg

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

b.jpg

 

 

 

warka #22 koźlak 18* blg

 

skład:

 

Zasyp 7,35 kg

Słód pilzneński Weyermann 3kg - 40,82%

Słód monachijski II Weyermann 2kg - 27,21%

Słód monachijski I Weyermann 1kg - 13,60%

Słód carapils Weyermann 0,5kg - 6,80%

Słód caraamber Weyermann 04kg - 5,44%

Słód carared Weyermann 0,2kg - 2,72%

Słód melanoidynowy Weyermann 0,25kg - 3,40%

 

 

 

Chmiel

 

 

marynka

H. Tradition

 

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 18 L wody o temp. 67°C.

 

63-62°C - 15 min.

72-71°C - 60 min.

76°C - 5 min.

 

 

Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

80 min.

 

Chmielenie:

marynka 20g - 60 min

marynka 15g - 30 min

H. Tradition 15g - 30 min

H. Tradition 15g - 10 min

 

Mech 5g - 15 min.

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 18blg

 

Schłodzona brzeczka do 14°C, zadana gęstwa w34/70 3 pokolenie , Fermentacja w 10°C - do 14 dni.

Fermentacja cicha 14-21 dni w temp. 1°C-6°C.

Planowane nagazowanie 2,4v

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli można to tylko chciałbym nieśmiało zauważyć, że Kozioł niesamowicie kozacki! :)

ooo... o dzięki ;)

 

Kozioł pierwsza klasa :D I zdjęcia na poprzedniej stronie też!

dzieki :)

 

Czego używasz do fotek?

to znaczy?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #20 Lager Czeski A`la Pils 12* blg

 

warka rozlana w 44 butelki. Dodałem 112g glukozy. wynik końcowy blg = 2.

 

 

warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg

 

po 10 dniowej fermentacji burzliwej przelana na 7 dni na cichą w temp. 9°C. Wynik blg = 4,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a.jpg

 

 

warka #23 AIPA 15* blg

 

skład:

 

Zasyp 5,85 kg

Słód pale ale Weyermann 2,5kg - 42,74%

Słód melanoidynowy Weyermann 1,5kg - 25,64%

Słód carahell Weyermann 1kg - 17,09%

Słód carared Weyermann 0,85kg - 14,53%

 

 

 

 

Chmiel

 

 

simcoe

citra

cascade

amarillo

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 16 L wody o temp. 57°C.

 

54°C - 5 min

67-66°C - 40 min.

72-71°C - 30 min.

76°C - 5 min.

 

 

Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

simcoe 20g - 60 min.

citra 15g - 60 min.

 

simcoe 10g - 15 min.

 

cascade 10g - 10 min.

amarillo 15g - 10 min.

 

citra 20 g - 5 min.

cascade 15g - 5 min.

 

cascade 10g - 1 min.

amarillo 15g - 1 min.

simcoe 10g - 1 min.

 

 

 

Mech 5g - 15 min.

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 15blg

 

Schłodzona brzeczka do 21°C, zadane suche s05 , Fermentacja w 17-19°C - do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6-9°C z chmieleniem na zimno: amarillo 20g, simcoe - 10g, citra 15g, cascade 15g.

Planowane nagazowanie 2,3v

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.